...

SATIRE IN DE BELEGGINGSWERELD

4 januari 2011, 16:30 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Daar waar de sit­u­atie op de finan­ciële mark­ten soms ron­duit zenuwslopend is, proberen de mak­ers van finan­ciële satire ons iets meer adem­ruimte te geven. Je hoeft de gedragin­gen van de bedri­jf­stop, de cul­tu­ur van bankiers en het onge­fun­deerde gedrag van Ben Bernanke’s FED maar een tijd­je te vol­gen en er is genoeg mate­ri­aal om goede satire over te mak­en. Toch lijkt het huwelijk tussen humor en de finan­ciële wereld een moeizame te zijn, want vanu­it het verleden blijkt dat bedri­jf­s­satire geen struc­tureel lang lev­en beschoren is. En toch zijn over het inter­net en dan met name op videokanaal YouTube heel wat klassieke voor­beeld­jes van pop­u­laire finan­ciële satire te vinden.


Wij zijn nu dan ook op zoek naar de klassieke humoris­tis­che beleg­gings­gere­la­teerde video’s die op inter­net te vin­den zijn. Hieron­der vin­dt u ter inspi­ratie een kort overzicht­je met wat de US Mar­kets Redac­tie de vijf best geluk­te com­bi­naties tussen satire en de finan­ciele wereld vindt.

Maar nu alvast een oproep aan u: Heeft u film­p­jes of een serie die u veel en veel leuk­er vin­dt dan onder­staande voor­beelden, mail ze dan naar redactie@​usmarkets.​nl. Dan kun­nen we lat­er weer een update geven van grap­pige film­p­jes inges­tu­urd door kijk­ers. Laat u nu maar even aflei­den van de hec­tis­che beur­shan­del- en wan­del. Hier is onze top 5 satire en beleggen”.

Num­mer 5

Het is eigen­lijk niet bedoeld als satire, maar is toch onze num­mer 5: de onnavol­gbare beurs­be­sprekin­gen van CNBC’s Mad Mon­ey com­men­ta­tor Jim Cramer. De drukke, iet­wat agressieve anchor­man liet zich op 3 novem­ber 2008 erg ongelukkig uit over Bear Stearns. En we weten alle­maal wat er daar­na met de bank is gebeurd. Ook hilar­isch is zijn ver­weer nadat bleek dat het met Bear Stearns hele­maal niet fine’ was. Hier het oor­spronke­lijke film­p­je…





Num­mer 4

Onze num­mer 4 is het film­p­je waar bin­nen een week na z’n release 2,3 miljoen op gek­likt was. Het film­p­je duurt bij­na zeven minuten en is voor de inter­ne­t­ex­perts echt veel te lang. Twee of drie minuten zou de max zijn. De twee ani­matiefigu­urt­jes logen­straf­fen alle inter­netvide­o­regelt­je en staan momenteel op meer dan 3,8 miljoen clicks. Quan­ti­taive eas­ing ofwel kwan­ti­tatieve ver­ruim­ing is nog nooit zo leuk geweest en het wordt heer­lijk duidelijk gemaakt waarom het zo’n ver­schrikking is. Ondanks de pop­u­lar­iteit van het film­p­je zijn er nog geen mas­sale burg­er­protesten uit voort­gekomen. Dat is dan weer jam­mer!

We willen u het ver­volg op de Quan­ti­ta­tive Eas­ing video niet onthouden: QE in video­clipvorm. U heeft de orig­inele vast al gezien.


Num­mer 3

Op num­mer 3 de vide­o­reeks die in okto­ber 2006 startte als een dai­ly busi­ness satire news video pod­cast’: Wall­Strip. De aantrekke­lijke hosts Lind­say Camp­bell en lat­er Julie Alexan­dria wis­ten op een aansteke­lijke manier het busi­ness nieuws te bren­gen. Op 12 decem­ber 2008 viel echter het doek voor de kome­dieshow. Ondanks de grote pop­u­lar­iteit zag TV-zen­der CBS geen manier meer om aan de show te ver­di­enen en trok het zo zijn investerin­gen terug. Na 500 aflev­erin­gen in 26 maan­den sneu­velde de show. Helaas is van de dames niet veel meer vernomen.


Num­mer 2

Britse Satire kan natu­urlijk niet ont­breken op ons lijst­je. Op num­mer 2 de geestige bespiegelin­gen op de Cred­it Crunch’ van komieken Rory Brem­n­er en de two Johns: John Bird en Joh For­tune in Sil­ly Mon­ey’. Hoogtepun­ten van de aflev­erin­gen waren de bespiegelin­gen van de two Johns’ die in de vorm van een talk­show het huidi­ge kap­i­tal­isme op de hak nemen. In 2008 wer­den de vier aflev­erin­gen met daarin een hilar­ische blik op ons geldsys­teem uitgezonden.


Num­mer 1 

En op num­mer 1 staan de soms ongen­u­anceerde, maar alti­jd geestige scenes uit de Amerikaanse ani­matieserie South Park. Mak­ers Trey Park­er en Matt Stone gaan niet­sontziend door de wereld heen van finan­ciën, banken en con­sumenten. Ook de echte wereld reageert wel eens op de car­toon­wereld van Stan, Kyle, Ken­ny en Cart­man, zoals hier te zien is:

Mist u frag­menten, series of film­p­jes mail dan naar redactie@​usmarkets.​nl … Dan kun­nen we u in een toekom­stig artikel weer een momen­t­je van ontspan­ning aanbieden.

US Mar­kets Redactie


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.