...

Rupert Murdoch

28 augustus 2007, 10:18 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Hij is dé tycoon van alle medi­a­bazen ter wereld gewor­den en hij lijkt nog niet van plan ermee op te houden zijn imperi­um uit te brei­den, ook al is hij 76 jaar. Wat wil je, als je vrouw zo oud is als de helft van jouw leefti­jd en als je thuis twee dochtert­jes van 2 en 6 hebt rond­lopen?


Rupert Mur­doch

De lev­ens­geschiede­nis van Rupert Mur­doch, voluit Kei­th Rupert Mur­doch begint in 1931 in Aus­tral­ië. Zijn vad­er, die de title Sir mocht dra­gen, heette Kei­th Arthur Mur­doch (18861952) was jour­nal­ist en directeur van verss­chil­lende nieuws­bladen in Melbourne. 


Bron: Wikipedia

Hier­boven zien we vad­er Kei­th Arthur met naast hem de 6‑jarige Kei­th Rupert, die erg naar hem opkeek. En eigen­lijk had het anders moeten geweest zijn en dat besefte vad­er Kei­th Arthur wellicht, want hij stelde vast dat zijn zoon op 20-jarige leefti­jd al meer inzicht in zijn busi­ness had dan hijzelf. Hoe het zijn zoon zou ver­gaan heeft hij nooit geweten, want hij stierf in 1952 op 66-jarige leeftijd.

De erfe­nis werd voor de achterge­bleven Mur­dochs een teleurstelling door de grote hoeveel­he­den schulden. Om te red­den wat er te red­den viel, wer­den pakket­ten aan­de­len en eigen­dom­men verkocht en met wat overbleef, moesten ze het zien te redden. 

Rupert Mur­doch liet zijn eerste voor­naam Kei­th weg­vallen en begon een stri­jd om macht en aanzien te ver­w­er­ven via het­geen waarin hij sterk was: uit­geven van kran­ten en week­bladen. Vanaf 1964, toen was hij een 33’er, kwam het skelet van zijn lat­er imperi­um tot stand. Zijn tech­niek bestond eruit, de win­sten van de best presterende bedri­jven onmid­del­lijk te gebruiken voor acquisi­ties van ver­lies­la­tende, dus goed­kope bedri­jven. Een befaamd recept, niet zozeer in de sti­jl van Kirk Kerko­ri­an, die een fir­ma koopt, ze aan­past (wat o.m. betekent afs­lankt) en ze dan verkoopt maar eerder van War­ren Buf­fett , die de ver­wor­ven bedri­jven kneedt naar goed­dunken en naar zijn (win­st­gevende) hand zet.

Mur­doch deed de overgenomen bedri­jven (kran­ten, uit­gev­er­i­jen, tv-sta­tions, kabel­maatschap­pi­jen) dus niet van de hand als ze win­st­gevend waren gewor­den, hij behield ze maar her­schik­te grondig het man­age­ment en zette de bedri­jf­spoli­tiek naar zijn hand. Een krant die hem te saai overk­wam, gaf hij een speelser, meer com­mer­cieel ima­go. Op deze manier is hij de ongekroonde kon­ing van de tabloids gewor­den, zoals er zijn de Lon­dense Sun, de New Yorkse Post en de Aus­tralis­che Dai­ly Telegraph. 

Door via zijn media ste­un te geven aan politi­ci en/​of par­ti­jen was en is hij onrecht­streeks poli­tiek actief. 

We keren terug naar de nog jonge Rupert Mur­doch, die intussen in Aus­tral­ië een ste­vige rep­u­tatie genoot als voor­naam­ste kran­ten­mag­naat. Dat was voor hem alles­be­halve genoeg en hij wendde zich naar het buiten­land. Hij begon kran­ten, mag­a­zines en week­bladen over te nemen in het Verenigd Koninkrijk en in de VS. Lat­er vulde hij zijn porte­feuille aan met radio- en tv-sta­tions en filmstudio’s.

Om in de VS een tele­visi­es­ta­tion te kun­nen bezit­ten, moet je een Amerikaans paspoort hebben en zo kwam het dat in 1985 Rupert Mur­doch zijn Aus­tralisch staats­burg­er­schap ruilde voor dat van de VS



Op die manier ver­huis­de zijn overkoe­pe­lend bedri­jf News Cor­po­ra­tion (NYSE: NWS, NWS.A)
van Aus­tral­ië naar de States. De dag van van­daag heeft deze onderne­m­ing, waar­van de nu 76-jarige Rupert Mur­doch hoof­daan­deel­houd­er, voorzit­ter en bestu­ur­der is, voor ca 62 mil­jard USD (45,3 mil­jard euro) acti­va en ze draait een jaaromzet van om en rond de 28 mil­jard USD (20,5 mil­jard euro). 

Ze is actief in de VS, het VK en con­ti­nen­taal Europa, Aus­tral­ië, Azië en de lan­den in en rond de Stille Oceaan op het vlak van:

- film
 — kabelnetwerken
 — tv
 — satelliet-tv
 — mag­a­zines en reclamedrukwerk
 — kranten
 — uit­geven van boeken 

Zijn meest recente en zek­er ophef­mak­ende acquisi­tie is deze geweest van Dow Jones & Co.Inc.
(NYSE: DJ). Op 1 augus­tus ll., na maan­den­lang getouwtrek tussen Mur­doch en de fam­i­lie Ban­croft, tot dan eige­naar van Dow Jones, veran­derde het bedri­jf voor 5,5 mil­jard USD (4 mil­jard euro) van eigenaar. 



Zo kwam het, dat de pres­tigieuze zak­enkrant The Wall Street Jour­nal (WSJ) na meer dan een eeuw niet langer meer in han­den was van Dow Jones en dat heeft bij de WSJ-redac­tie gek­narsen­tand en opge­waaid stof veroorza­akt. Want je weet maar nooit wat Rupert van plan is met de bedri­jven die hij in zijn macht heeft, vreest de WSJ-staf. 


Bron: theage​.com​.au

Op per­soon­lijk vlak ver­loopt Mur­dochs lev­en nogal tur­bu­lent, zo nu en dan. Hij is nu aan zijn derde huwelijk toe en in het geheel heeft hij 6 kinderen. Even op een rijtje:

- 1956: huwelijk met de Aus­tralis­che Patri­cia Brook­er, waarmee hij 1 dochter heeft,
 — 1967: echtschei­d­ing en tweede huwelijk met de Estse Anna Törv, waarmee hij 1 dochter en 2 zoons had,
 — 1999: echtschei­d­ing en derde huwelijk met de Chi­nese Wen­di Deng (geb. 1969). Hier­boven ziet u het een foto van het paar, dat thans 2 dochters heeft. 

De Mur­dochs wonen in New York en Rupert is nog niet van plan om met pen­sioen te gaan. Nochtans moet de groot­ste media­mag­naat ter wereld het voor de cen­ten niet meer doen, want met zijn spaar­cent­je van 7,7 mil­jard USD (5,6 mil­jard euro) is hij de 32ste rijk­ste Amerikaan (data 2006). 

Waarschi­jn­lijk is hij bezig zijn twee jong­ste dochters Grace Helen (6 jaar) en Cloe (2 jaar) klaar te stomen om in zijn voet­sporen te tre­den. Tegen dat dit zover is, zal hun papa een krasse 90’er zijn…


Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets


28 augus­tus 2007.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.