
Rupert Murdoch
De levensgeschiedenis van Rupert Murdoch, voluit Keith Rupert Murdoch begint in 1931 in Australië. Zijn vader, die de title Sir mocht dragen, heette Keith Arthur Murdoch (1886−1952) was journalist en directeur van versschillende nieuwsbladen in Melbourne.
Bron: Wikipedia
Hierboven zien we vader Keith Arthur met naast hem de 6‑jarige Keith Rupert, die erg naar hem opkeek. En eigenlijk had het anders moeten geweest zijn en dat besefte vader Keith Arthur wellicht, want hij stelde vast dat zijn zoon op 20-jarige leeftijd al meer inzicht in zijn business had dan hijzelf. Hoe het zijn zoon zou vergaan heeft hij nooit geweten, want hij stierf in 1952 op 66-jarige leeftijd.
De erfenis werd voor de achtergebleven Murdochs een teleurstelling door de grote hoeveelheden schulden. Om te redden wat er te redden viel, werden pakketten aandelen en eigendommen verkocht en met wat overbleef, moesten ze het zien te redden.
Rupert Murdoch liet zijn eerste voornaam Keith wegvallen en begon een strijd om macht en aanzien te verwerven via hetgeen waarin hij sterk was: uitgeven van kranten en weekbladen. Vanaf 1964, toen was hij een 33’er, kwam het skelet van zijn later imperium tot stand. Zijn techniek bestond eruit, de winsten van de best presterende bedrijven onmiddellijk te gebruiken voor acquisities van verlieslatende, dus goedkope bedrijven. Een befaamd recept, niet zozeer in de stijl van Kirk Kerkorian, die een firma koopt, ze aanpast (wat o.m. betekent afslankt) en ze dan verkoopt maar eerder van Warren Buffett , die de verworven bedrijven kneedt naar goeddunken en naar zijn (winstgevende) hand zet.
Murdoch deed de overgenomen bedrijven (kranten, uitgeverijen, tv-stations, kabelmaatschappijen) dus niet van de hand als ze winstgevend waren geworden, hij behield ze maar herschikte grondig het management en zette de bedrijfspolitiek naar zijn hand. Een krant die hem te saai overkwam, gaf hij een speelser, meer commercieel imago. Op deze manier is hij de ongekroonde koning van de tabloids geworden, zoals er zijn de Londense Sun, de New Yorkse Post en de Australische Daily Telegraph.
Door via zijn media steun te geven aan politici en/of partijen was en is hij onrechtstreeks politiek actief.
We keren terug naar de nog jonge Rupert Murdoch, die intussen in Australië een stevige reputatie genoot als voornaamste krantenmagnaat. Dat was voor hem allesbehalve genoeg en hij wendde zich naar het buitenland. Hij begon kranten, magazines en weekbladen over te nemen in het Verenigd Koninkrijk en in de VS. Later vulde hij zijn portefeuille aan met radio- en tv-stations en filmstudio’s.
Om in de VS een televisiestation te kunnen bezitten, moet je een Amerikaans paspoort hebben en zo kwam het dat in 1985 Rupert Murdoch zijn Australisch staatsburgerschap ruilde voor dat van de VS.
Op die manier verhuisde zijn overkoepelend bedrijf News Corporation (NYSE: NWS, NWS.A)
van Australië naar de States. De dag van vandaag heeft deze onderneming, waarvan de nu 76-jarige Rupert Murdoch hoofdaandeelhouder, voorzitter en bestuurder is, voor ca 62 miljard USD (45,3 miljard euro) activa en ze draait een jaaromzet van om en rond de 28 miljard USD (20,5 miljard euro).
Ze is actief in de VS, het VK en continentaal Europa, Australië, Azië en de landen in en rond de Stille Oceaan op het vlak van:
- film
— kabelnetwerken
— tv
— satelliet-tv
— magazines en reclamedrukwerk
— kranten
— uitgeven van boeken
Zijn meest recente en zeker ophefmakende acquisitie is deze geweest van Dow Jones & Co.Inc.
(NYSE: DJ). Op 1 augustus ll., na maandenlang getouwtrek tussen Murdoch en de familie Bancroft, tot dan eigenaar van Dow Jones, veranderde het bedrijf voor 5,5 miljard USD (4 miljard euro) van eigenaar.
Zo kwam het, dat de prestigieuze zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) na meer dan een eeuw niet langer meer in handen was van Dow Jones en dat heeft bij de WSJ-redactie geknarsentand en opgewaaid stof veroorzaakt. Want je weet maar nooit wat Rupert van plan is met de bedrijven die hij in zijn macht heeft, vreest de WSJ-staf.
Op persoonlijk vlak verloopt Murdochs leven nogal turbulent, zo nu en dan. Hij is nu aan zijn derde huwelijk toe en in het geheel heeft hij 6 kinderen. Even op een rijtje:
- 1956: huwelijk met de Australische Patricia Brooker, waarmee hij 1 dochter heeft,
— 1967: echtscheiding en tweede huwelijk met de Estse Anna Törv, waarmee hij 1 dochter en 2 zoons had,
— 1999: echtscheiding en derde huwelijk met de Chinese Wendi Deng (geb. 1969). Hierboven ziet u het een foto van het paar, dat thans 2 dochters heeft.
De Murdochs wonen in New York en Rupert is nog niet van plan om met pensioen te gaan. Nochtans moet de grootste mediamagnaat ter wereld het voor de centen niet meer doen, want met zijn spaarcentje van 7,7 miljard USD (5,6 miljard euro) is hij de 32ste rijkste Amerikaan (data 2006).
Waarschijnlijk is hij bezig zijn twee jongste dochters Grace Helen (6 jaar) en Cloe (2 jaar) klaar te stomen om in zijn voetsporen te treden. Tegen dat dit zover is, zal hun papa een krasse 90’er zijn…
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
28 augustus 2007.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.