Sinds onze update van 22 maart ll. is er geen uitzicht op gunstigere brandstofprijzen in de EU, integendeel. Bijna alle prijzen zijn de laatste maanden gestegen en Nederland en Groot-Brittanië verdedigen hun kampioenstitels met verve. Estland snoept de palm van laagste dieselprijs af van Cyprus en is nu de goedkoopste op alle vlakken
Rijden in Europa nog duurder
Het is nog eens tijd om de brandstofprijzen van de EU onder de loep te nemen. Zoals altijd zijn het de Europese gemiddelden. Ook moet u ermee rekening houden, dat afhankelijk van de leverancier en de ligging van het tankstation schommelingen mogelijk zijn.
Ziehier de klassieke tabel:
Algemeen merken we, dat op enkele uitzonderingen na, de brandstof in alle EU-landen duurder is geworden. De EU-gemiddelden voor 95 RON, 98 RON en diesel zijn resp. 3,3, 2,9 en 2,2% tegenover de update van 22 maart ll. Enkel in Malta en Spanje hebben de prijzen niet bewogen en in Griekenland zijn Eurosuper 95 en diesel een heel klein beetje goedkoper geworden.
Nederland blijft het duurste land voor benzine 95 en 98 RON, met prijzen die resp. 30,18 en 27,20% boven de gemiddelden van de EU liggen. Eveneens boven het EU-gemiddelde vinden we terug: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Groot-Brittanië, Italië en Luxemburg, Portugal en Zweden. Polen bevindt zich net op het EU-gemiddelde.
Het goedkoopste EU-land voor benzine 95 én 98 RON is Estland.
Voor diesel wil het VK zijn koppositie nog altijd niet prijsgeven en steekt bijna 38% boven het EU-gemiddelde uit. Waar diesel eveneens duuder is dan het EU-gemiddelde is in België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Italië, Nederland, Portugal, Slowakije en Zweden.
De goedkoopste diesel die haal je nu in Estland (18,4% onder het EU-gemiddelde). Daarmee is Cyprus zijn titel als goedkoopste dieselland kwijt.
Hieronder vindt u de situatie grafisch weergegeven:
Zoals de zaken er nu voorstaan, is er weinig hoop op betere prijzen aan de Europese pomp, behalve wanneer u gaat verhuizen naar welbepaalde landen. Maar wellicht weegt het prijsvoordeel van uw brandstof niet op tegen al dat in- en uitpakken en rondtrekken in de EU. Of misschien met zijn allen richting Estland?
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
6 mei 2007.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en financiële berichten.
Reacties kunt u sturen naar: jan@usmarkets.nl