...

Rente omhoog, een analyse

3 maart 2006, 11:31 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Van­daag kijkt Mar­cel voor U naar de rente … De AEX ver­loor de afgelopen dagen fors en kan tot nog toe amper her­stellen … Na het week­end zal Mar­cel de AEX tech­nisch onder de loep nemen … Nu zijn er echter belan­grijke ontwik­kelin­gen aan de gang bij de lange rente … Dat kan gevol­gen hebben voor uw hypotheek en/​of uw oblig­atiebez­it … Met name de ontwik­kel­ing op de dag­grafiek ver­di­ent onze aan­dacht .… Een analyse van de rente …
Mar­cel kijkt naar de rente op zow­el korte als lange termijn :
Ik begin vooraan bij de maand­grafiek. Daarop is de rode lijn de belangrijkste.
Die rode lijn geeft de lange ter­mi­jn dal­ende trend aan. Per sal­do, met uit­er­aard ups en downs, gaat de Ned­er­landse lange rente vanaf 1990! naar bene­den. Zolang de rente onder de dal­ende trendli­jn bli­jft is de lange ter­mi­jn trend dal­end. Bij een eventuele door­braak van de oran­je lijn zal de aan­val op die dal­ende trend wor­den ingezet.
Op de week­grafiek zien we een kor­tere peri­ode in meer detail weergegeven. De rode lij­nen geven nu dal­ende trends weer, maar op een iets kor­ter time­frame. We kun­nen echter nog steeds spreken van een lange ter­mi­jn dal­ende trend. 
De lange rente is in 2005 door de donker­groene dal­ende trendli­jn gebro­ken. Hele­maal rechts op de week­grafiek gaat het sinds­di­en per sal­do naar boven. Ik heb die sti­jging zelfs bin­nen twee (licht­groene) lij­nen kun­nen zetten. Bin­nen die 2 licht­groene lij­nen is er sprake van een sti­j­gend trend­kanaal. Even sim­pel redeneren: als de grafiek bin­nen de twee trendli­j­nen verder sti­jgt dan sneu­velt vroeg of laat de eerstvol­gende (rode) trendlijn.
And now last, but cer­tain­ly not least: de dag­grafiek. Dit is een heer­lijk voor­beeld van een tren­dom­keer. Ik bek­ijk het dan als tech­nisch anal­ist die puur naar de koers­grafiek kijkt. Ik besef natu­urlijk dat de sti­jging van de rente nadelige gevol­gen voor bijvoor­beeld uw oblig­atieporte­feuille heeft.
Bij de donker­groene lijn heeft de grafiek een aan­tal keer ste­un gezocht. Het lijkt nu alsof dit niveau door de markt defin­i­tief als een ste­un wordt gezien. Daar­na is de rente gaan sti­j­gen, dus gedraaid van een dal­ing naar een con­sol­i­datie naar een sti­jging. De licht­groene (en nu ook de blauwe lijn!) liggen over de bodems. Deze wor­den steeds hoger, zie B1, B2 en B3. En pas­sant werd ook de paarse weer­stan­dli­jn door­bro­ken en deze doet nu net boven 3,4% dienst als steun. 
De top­pen wor­den ook steeds hoger, zie T1 enT2. Op moment van schri­jven staat er een zeer belan­grijke ontwik­kel­ing. Bij de rode pijl wordt de vorige top (T2) uitgenomen. De lange rente verkent voorzichtig het gebied boven de rode lijn en lijkt dus een nieuwe hogere!!! top neer te zetten, zie T3. We moeten nog even ervaren of de ontwik­kel­ing doorzet, miss­chien kom ik daar vol­gende week wel op terug.
Kijkt u in de tussen­ti­jd even of e.e.a. aan­lei­d­ing geeft om uw per­soon­lijke sit­u­atie eens onder de loep te nemen. Houdt dan wel in het achter­hoofd dat de lange ter­mi­jn­trend (nog steeds) dal­end is.
Mar­cel Bron­ner
© US Markets
Vraag voor Mar­cel? Mail: marcel@​usmarkets.​nl

3 maart 2006.
Onder­getek­ende is tech­nisch anal­ist bij US Mar­kets en schri­jft daar­naast columns, analy­ses en financiële bericht­en. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken fond­sen of bedri­jven in dit artikel .


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.