Het verloop tussen de 2 en de 10 jaars rente kende tijdens de laatste week van 2005 een inversie, de 10 jaars rente kwam onder de 2 jaars rente terecht en dat is iets wat aangeeft dat er slechte economische tijden aan zitten te komen in de VS ... Als deze inversie de komende tijd aanhoudt dan ziet het er niet al te best uit en kan de VS in een recessie terecht komen ... We zetten dit voor u even op een rijtje en laten aan de hand van enkele grafieken zien wat er nu precies aan de hand is ...
Yield Curve Inversion ofwel 10 jaar rente onder de 2 jaar rente :
In de laatste paar sessies van vorig jaar (2005) begon de spread tussen de 10 jaars rente en de 2 jaars rente om te keren naar negatief. Ofwel de rente op een 10-jaars rente werd goedkoper dan de 2 jaars rente op de Treasury. Dit wil zeggen dat op sommige momenten de rente op de 2 jaars Treasury boven de 10 jaars Treasury uitkwam. Bij een soortgelijke inversie van de rente in eerdere gevallen volgde er een recessie, dat was zo in de periode voor 1980, 1981, 1990 en 2001 ...
Gisteren (4 januari) stond de 2 jaars rente op 4,32% terwijl de rente op de 10 jaars Tresury sloot op 4,35% zodat de inversie nog niet blijvend is. Het is ook een proces dat wat tijd nodig heeft voor dat de inversie een tijdje blijft.
Een aantal analisten en de FED voorzitter Greenspan, wisten niet hoe snel ze moesten zeggen dat het deze keer anders is. De Yield Curve inversie in de huidige situatie zou niet dezelfde soort toekomstige economische groei prognoses hebben als bij de vorige cyclussen volgens deze analisten.Wat zou men anders moeten zeggen? De situatie is nu zo verkeerd met alle schulden en een volledig scheef zittende economie dat ik het zelfs zo zie dat de huidige situatie vele malen erger kan worden dan bij de vorige inversies.
Ook is het zo dat sinds 1966 een naast de hierboven al besproken inversie ook een rente inversie tussen de 10 jaars Treasury en de FED fund rente aangeeft dat er een recessie aan zit te komen. De FED rente staat nu op 4,25% terwijl de 10 jaars rente op 4,35% staat op moment van schrijven zodat er nog net geen inversie is. Omdat ook de huidige inversie tussen de 10 jaars en de 2 jaars rente nog net niet negatief is kunnen we de stelling nog niet bevestigen. Toch is het in de vorige gevallen wel zo dat iets dergelijks zich naar mate de tijd vordert doorzet. Hou daarom de aangegeven indicaties in de gaten, op de site zullen we het de komende tijd in ieder geval volgen.
Men kan er in ieder geval niet zo maar vanuit gaan dat het deze keer anders is, het zou er wel anders kunnen uitzien omdat de rente nooit eerder van zo diep terug moest komen. De economie was de afgelopen jaren zeer sterk maar deze draaide door die lage rente vrijwel geheel op geleend geld. Men kan hierdoor al niet stellen dat de economie niet sterk was tijdens de vorming van de inversie.
Op de grafiek hieronder ziet u dat de GDP ofwel de economische groei zeer sterk was op het moment dat de Yield curve draaide naar een inversie eind 1999 begin 2000. De curve bleef negatief van Q1 in 2000 tot Q1 in
In Q1 van 2000 en Q2 van 2000 toen de inversie een feit werd groeide de GDP zelfs nog met resp. 5.6% en 4.2%. In de 11 daaropvolgende kwartalen tot Q1 in 2003 zien we duidelijk de verzwakking van de economische groei met de recessie van eind 2000 en begin 2001. Daarna krabbelde de economie langzaam weer op tot Bush met geld begon te smijten in Q1 van 2003. Ook in 2000 dachten veel analisten en Greenspan dat de inversie toen anders zou gaan uitpakken. We weten wel beter nu.
In Q3 van 2005 kwam de economische groei uit op 4,5%, ook het 4e kwartaal van 2005 zal nog wel sterk zijn omdat de consument vol vertrouwen het eind van het jaar in ging. Het kan wat lager uitkomen maar ver van de 4% zal het denk ik niet zitten, kan een kwartje erboven of een kwartje eronder zijn.
Vanaf 2006 zal dit wel anders gaan uitpakken zoals het er nu naar uitziet, de reden daarvoor is natuurlijk het huidige gedrag van de rente inversie. Ook andere leidende indicatoren bevestigen die stelling. Een recessie ligt op de loer in de VS, dit lijkt meer dan duidelijk. Veel zal afhangen van hoe de rentecurve zich verder zal gedragen. De conditie van de rentecurve is en blijft hoe dan ook een leidende indicator voor de Amerikaanse economie.
Guy Boscart
© US Markets