Woensdag is geëindigd op de low van de dag. Normaal gesproken zou dat nog downside kunnen geven bij opening op donderdag … Maar dinsdag had een slot op de high, en daar kwam op woensdag ook geen follow through van … Toch is de technische situatie anders. Los van dividenduitkeringen op de AEX en invloeden van Euro/dollar en Wall Street, zijn er grafiektechnische redenen te geven waarom er geen voortzetting van die stijging van dinsdag kwam, en dat was dinsdag bij het slot al duidelijk … Ik zag het bij grotere analyse van de grafiek na afloop, toen ik mijn stukje voor woensdag al geschreven had.
RANGE AEX VOOR DONDERDAG 10 MEI
Woensdag is geëindigd op de low van de dag. Normaal gesproken zou dat nog downside kunnen geven bij opening op donderdag.
Maar dinsdag had een slot op de high, en daar kwam op woensdag ook geen follow through van. Toch is de technische situatie anders. Los van dividenduitkeringen op de AEX en invloeden van Euro/dollar en Wall Street, zijn er grafiektechnische redenen te geven waarom er geen voortzetting van die stijging van dinsdag kwam, en dat was dinsdag bij het slot al duidelijk. Ik zag het bij grotere analyse van de grafiek na afloop, toen ik mijn stukje voor woensdag al geschreven had.
Ik hoop in een column een keer uit te leggen om wat grafiekkenmerk het gaat, het is een van de aardige elementen van de trendlijnmethodiek van Thomas DeMark. Een valse doorbraak is als zodanig te identificeren. En als je een valse doorbraak herkent, is de riskreward voor een contraire positie uitstekend.
De range voor donderdag 10 mei:
Openingsuur: 468,36 — 469,78.
Hele dag: 470,81 — 467,34
Hele week: 477,94 — 467,53
Gebruiksaanwijzing, inmiddels wellicht bekend: opening binnen de range, verwacht dan steun bij de onderkant van de range en weerstand aan de bovenkant. Dit geldt zowel voor de berekende uurrange als voor de range van de hele dag.
Opent de AEX buiten de range, verwacht dan, dat de grenswaarden van de range weerstand dan wel steun gaan bieden.
Een goed voorbeeld kregen we woensdag. De index opende een stuk onder de berekende dagrange. De premies van de optieseries op mei waren echter niet veel lager, waardoor duidelijk werd dat de daling zeer dividendgerelateerd was.
Desondanks is ook deze daling door dividenduitkering uiteindelijk ‘gewoon’ een technisch signaal, waar ook als zodanig mee moet worden omgegaan. Er werd een stijging ingezet die leidde tot een test van de berekende onderkant van de range bij 472,30, die nu geacht werd weerstand te bieden. Er kwam even 472,53 op de borden, maar het kwartierslot lag alweer bij de 472,30, om er daarna steeds onder te blijven. De weerstand hield en dus was deze test een korte termijn shortsignaal, waarop ik ook positie heb gekozen. Inderdaad daalde de index daarna verder.
Interessant was nog dat in het eerste uur van de handel een korte termijn koersdoel in het patroon van de uurgrafiek ontstond van iets onder 470, 469,70 om precies te zijn. Omdat dat koersdoel niet overruled werd, werd 470⁄469,70 het koersdoel van het shortsignaal. Pas in het laatste uur van de handel ging het ineens snel die kant op, om rond die 469,70 ook uit te komen.
De veiling deed er vervolgens nog een flink stukje af.
Ik heb hierboven ook de geprojecteerde weekrange vermeld om te laten zien dat in het gebied van 467,34÷467,53 nu dubbele steun ligt, dag- en weeksteun. Verwacht mag worden dat hier niet eenvoudig doorheen te breken zal zijn, en dat een test van dit koersgebied een korte termijn longsignaal zal genereren.
Ook moet ik nog melden dat een opening met gap boven de 471,00, onwaarschijnlijk op dit moment, meteen een koersdoel zou genereren van 473,50, vanwege een valide trendlijnbreuk die dan zou ontstaan.
Tenslotte, als we vandaag niet weten te sluiten boven 471,72, dan is de AEX binnen mijn systeem op langere termijn gedraaid naar een verkoop. Eventuele nieuwe upside op vrijdag en begin volgende week, zou na een sluiting vandaag onder de 471,72, voor mij een gelegenheid zijn om short te gaan met goede riskreward.
Happy trading,
Ruud van Megen
US Markets