...

NADEREND NOODWEER DEEL II

12 maart 2009, 23:39 | US Markets Redactie | leestijd: 14 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Head­line: Cit­i­group meldt een winst dat is mooi maar zon­der beteke­nis als je de off-bal­ance ver­liezen buiten beschouwing laat. Mijn col­umn hoefde ik niet te wijzi­gen! …

NADEREND NOOD­WEER II

De finan­ciële neer­gang komt thans in een hogere ver­snelling te verk­eren. Kap­i­taal­in­jec­ties ongeacht van welke mag­ni­tude kun­nen de vri­je val van de finan­ciële mark­ten op geen enkele wijze meer tegen­houden, hoo­gu­it nog even ver­tra­gen. De ontwik­kel­ing valt samen met uit­sprak­en van o.m. Claude Trichet die meent dat het zelfs dit jaar al weer beter zou gaan. Hier­mee tra­cht hij tegen­wicht te bieden aan iets min­der opgewek­te’ gelu­iden vanu­it de Wereld­bank die verk­laarde dat de werelde­conomie op instorten staat. Boven­di­en zal de naderende ket­tin­gre­ac­tie van schuldim­plosies de cen­trale bankiers echter ruw doen ont­wak­en, alle prachtige com­put­er­mod­ellen ten spijt.

Onzek­er­heid
In alle tij­den van onzek­er­heid zoekt de mens begri­jpelijk­er­wi­js naar vastigheid. Voor de een zijn dat mod­ellen en voor de ander religie. Zomin religie de psy­chis­che onzek­er­heid ade­quaat wet weg te nemen, zomin kun­nen struc­turele veran­derin­gen in gradu­ele en lin­eaire mod­ellen wor­den gevat. Immers, er vin­den teveel ontwik­kelin­gen te zelfder tijd op te veel ver­schil­lende mark­ten in de wereld plaats. Het gaat niet om één deel­markt maar om de samen­hang van alle markten.

Fal­end overheidsbeleid
Intussen is er onweer­leg­baar sprake van een zui­v­ere breuk met de economis­che ontwik­kelin­gen uit het verleden met af en toe een recessie op de grafiek. Het gaat thans om een ele­men­taire struc­turele cri­sis, waar­bij alle gang­bare financieel/​economische instru­menten in het luchtledi­ge zijn komen te hangen, vergelijk­baar met een oude auto die met hoge snel­heid zon­der rem­men en stu­ur de heuv­el afden­dert. Het is bedroevend dat politi­ci en cen­trale bankiers alsnog proberen dit vehikel in bed­wang te kri­j­gen”. Maar er in sprin­gen dur­ven ze even­min. Zij gaan er vooral­snog van uit dat:

  • het inter­na­tionale finan­ciële sys­teem nog niet op z’n gat ligt 
  • con­sumenten, beleg­gers en bedri­jven nog niet over­gaan tot drastis­che maa­trege­len om hun belan­gen (koop­kracht) te beschermen 
  • de groeiver­trag­ing weer zal wor­den omgezet in groeiver­snelling in 2010 (!) 
  • het financieel/​economisch vertrouwen nog niet is weggevaagd, ofschoon de uit­sla­gen op de beurs op een enkele oprisp­ing na een andere taal spreken. 

Visie zon­der visie
Op basis van boven­ver­melde aan­names gaan onze over­he­den onverko­rt door met ongekend
grote kap­i­taal­in­jec­ties, lat­en hun teko­rten en staatss­chulden onge­brei­deld oplopen en zetten daar­naast ook nog eens hon­der­den mil­jar­den aan garanties uit. Intussen dreigt onze auto’ zelfs hier­door ver­sneld van de heuv­el af te rij­den: de economie daalt drie maal zo snel als verwacht. Niet­temin ziet men het in het Witte Huis in 2010 al weer glo­ren met een groei van 3,2% in 2010. Er wordt alleen niet bij verteld op basis waar­van en dat is maar goed ook! Zie bij­gaande grafiek.





Nat­te vingervoorspellingen
Deze nat­te vinger­voor­spellin­gen dra­gen niet bij tot een ade­quate aan­pak van de huidi­ge cri­sis. Immers, men anticipeert er teveel op dat het alle­maal vanzelf’ wel weer op z’n poot­jes terechtkomt. Er wordt uit­slui­tend ge-ad hoc-ed’, zon­der dat er sprake is van een inter­na­tion­aal gecoördi­neerde actie. Dit alles nota bene in de weten­schap dat de 5 groot­ste Amerikaanse banken: Cit­i­group, Bank of Amer­i­ca, HSBC USA, Wells Far­go (inclusief Wachovia) en J.P. Mor­gan intussen niet meer zijn dan dead men walk­ing’. Met een gemid­deld sti­j­gend ver­lies van 49% (inclusief afboekin­gen!) gedurende de laat­ste 90 dagen vallen de hon­der­den mil­jar­den bij deze clubs’ als rotte appe­len uit de boom. Ook War­ren Buf­fett kreeg hier­mee bin­nen zijn fonds te mak­en en riep: I end know­ing that I don’t know what’s going on in their (verzek­er­ings­maatschap­pi­jen) portfolio’s. And then I reach for some aspirin’. 

Het wordt ander­maal de hoog­ste tijd dat men inziet:

  • dat het onge­ge­neerd geld bij­drukken lei­dt tot een onver­mi­jdelijk diep sni­j­dend zwaard van wantrouwen in de val­u­ta, met sti­j­gende kosten van lenen (rente!) en een sti­j­gende reële rente (ver­schil tussen rentevoet en inflatie) tot gevolg — de geld­groei in de VS is alleen al de laat­ste drie maan­den met maar lief­st 34% gestegen! 
  • dat de daaruit voorvloeiende hogere rentes straks de doo­d­steek zullen beteke­nen voor een verder de afgrond in gli­j­dende economie. Met drama­tis­che gevol­gen in de vorm van kapitaalvernietiging *: 
  • de tweede golf van hypotheek­wan­be­talin­gen in de Alt‑A sec­tor (in
    Ameri­ka staan intussen reeds ruim 19 miljoen wonin­gen leeg) staat voor de deur; ook de com­mer­ciële vast­goed­markt houdt het niet droog en kri­jgt te mak­en met een in rap tem­po oplopende leeg­stand resul­terend in het doo­d­bloe­den’ van vast­goed­fond­sen (REITS)
  • het imploderen van de cred­it card sec­tor met 40 mil­jard in afgezek­erde lenin­gen tegen het licht van Amer­i­cans’ inabil­i­ty to pay off their 2 tril­lion (2.000 mil­jard) cred­it card debts’ 
  • het inklap­pen van de autolenin­gen­markt – iedereen koopt immers een auto op krediet 
  • zware klap­pen op de oblig­atiemark­ten met tal­rijke defaults, vol­gens Moody’s
  • de groot­ste klap komt uit de hoek van de zgn. cred­it default swaps, verzek­erd tegen een down grad­ing of mogelijk fail­lisse­ment; hier staat nog een markt’ open van naar schat­ting 60.000 mil­jard dol­lar – dat is op zich al meer dan het mon­di­ale Bru­to Product! 
  • uitholling van de kleinere banken als gevolg van hun ver­plichte bij­drage aan de FDIC 
    (Fed­er­al Deposit Insur­ance Com­pa­ny – het staats­garantie­fonds voor de banken) 
  • mogelijke staats­fail­li­eten (fail­lisse­menten kun­nen immers in staatsver­band niet!). 


* In een com­men­taar werd gespro­ken van: with extreme­ly excit­ing fire­works ahead like 
drop­ping a huge bunch of dyna­mite on a for­est fire’.

Teke­nend relaas

In een recent ver­sch­enen essay van Paul Craig Roberts, de voor­ma­lige Amerikaanse onder­min­is­ter van Finan­ciën, staat o.m. te lezen dat: 

  1. na de ontkop­pel­ing in 1971 van het goud verkreeg de VS het voor­recht al haar 
    inter­na­tionale betalin­gen in de eigen munt (zon­der zich hierom verder te bekom­meren – its
    our cur­ren­cy but your prob­lem!’) – te kun­nen afreke­nen, haar schulden te kunnen 
    exporteren en zelfs voor poli­tieke doelein­den te kun­nen inzetten zoals de omkoop van lanen
    als Sau­di-Ara­bië, Egypte, Jor­danië, Iran (mis­lukt in 1979), Pak­istan, Turk­i­je en andere 
    lan­den in Zuid-Amerika 
  2. de dom­i­nante rol van de dol­lar kon niet alleen kon wor­den opgelegd aan de 
    grond­stof­fen­mark­ten maar zelfs aan voor­ma­lige aartsvi­jan­den als de Sov­jet-Unie (met
    dol­lars was daar alles te koop, ter­wi­jl de winkels leeg waren) en China 
  3. de dol­lar de reserve­func­tie op enige ter­mi­jn dreigt te ver­liezen en de VS dreigt te vervallen 
    tot de sta­tus van Derde Wereld­land, waar­toe de importver­slaafd­heid ver­snelt meew­erkt’,
    met een ver­woes­tend effect op de eigen en de wereldeconomie. 

Voorts merk­te hij op dat geen enkele bailout noch stim­u­ler­ings­plan ook maar enig soulaas zal bieden tot­dat er een nieuwe mod­ule is gevon­den voor het mak­en van schulden en de zek­er­heid tot terug­be­tal­ing hier­van. Hij voegde hier­aan verder toe: the bald effect is that the com­bi­na­tion of igno­rance, neg­li­gence and ide­ol­o­gy that per­mit­ted the cri­sis to hap­pen still pre­vails and is block­ing any rem­e­dy’. In goed Ned­er­lands: het was de com­bi­natie van onwe­tend­heid, onver­schil­ligheid en ide­olo­gie (geestes­gesteld­heid) die deze cri­sis deed ontstaan en elke reme­die blok­keert! Dat zegt hij mede omdat Oba­ma zich omringd heeft met een ploeg mensen die gro­ten­deels aan de wieg stond van deze immense crisis.

Craig’ s groot­ste angst
De waarde van de dol­lar is nu opge­hangen aan de zgn. gold-car­ry-trade (goud wordt uit­geleend (leas­ing) aan finan­ciële insti­tuten tegen betal­ing van een pre­mie lager dan één pro­cent, die dit goud weer verkopen en met de opbreng­sten staat­soblig­aties kopen die ook rente oplev­eren; tegelijk ver­plicht­en deze insti­tuten zich om short te gaan op de COMEX om de goud­pri­js onder con­t­role te houden’. 

Zo wordt ook pri­js­in­flatie op de grond­stof­fen­markt (olie!) tegenge­gaan. Tegelijk kan de rente laag bli­jven. Onder­drukking van de goud­pri­js vor­mde de essen­tie van het laag houden van de inflatie. Craig’s belan­grijk­ste vraag is hoe kan het anders: hoe lang dit spel­let­je’ nog kan voort­duren? Hij hoopt dat de rest van de wereld (Europa!) er nog beroerder aan toe is dan de VS’, zodat de waarde’ van de dol­lar niet al te veel uit pas hoeft te lopen.

Goud in de ban?
Om de huidi­ge finan­ciële sta­tus quo zelfs onder deze belab­berde omstandighe­den te kun­nen hand­haven, zou de nieuwe Amerikaanse regering de pofe­conomie alleen in stand houden in de hoop niet met de deur­waarder te wor­den gecon­fron­teerd’. Ongeacht de uitkomst hier­van zijn diverse (ook grote) beleg­gers begonnen een deel van hun beleg­gingskap­i­taal in goud(fondsen) te investeren. Straks zullen ook de strate­gis­che grond­stof­fen (olie, gas, kop­er, kobalt, ura­ni­um, zink, lood e.a.) vol­gen. Dit blijkt uit een verk­lar­ing dit week­end van de Chi­nese lei­der Zhang Guobao, hoofd Nationale Energie, in een inter­view met de Chi­na Reform Dai­ly, het nieuws­blad van de machtige Nation­al Devel­op­ment and Reform Com­mis­sion. Hij zei let­ter­lijk dat goud en strate­gis­che grond­stof­fen thans de hoog­ste pri­or­iteit hebben’. Dat betekent min­der opkoop van Amerikaans schuld­pa­pi­er dat straks voor de VS een steeds grot­er prob­leem gaat worden.

Sti­jging edelmetaalprijs
De evi­dente sti­jging van het edel­metaal heeft deze eeuw alle andere beleg­gingscat­e­gorieën zwaar in de schaduw gezet. Het edel­metaal bleek the only place to be! De lez­ers die mij al langer vol­gen, kon­den dit al in 2001 lezen! Zouden pen­sioen­fond­sen alleen of zelfs gedeel­telijk in edel­metaal hebben belegd dan zou er van geen enkel kap­i­taal­risi­co sprake zijn geweest en zou niemand’s pen­sioen in het ged­ing zijn gekomen! Sinds Bush aan het bewind kwam, is het goud in dol­lars met de fac­tor 3½ geste­gen en in euro’s met de fac­tor 3, ondanks:

  • de goud­verkopen door de geza­men­lijke cen­trale banken 
  • de gold-car­ry-trade
  • de manip­u­laties op de COMEX 

Reële pri­js?
Zon­der deze sup­pressie’ maa­trege­len zou de goud­pri­js zich nor­maal gespro­ken min­stens rond het vorig hoogtepunt van jan­u­ari 1980 hebben bewogen. Dat wil zeggen dat na inflatie en op basis van de huidi­ge euro/​dollar pariteit het goud min­stens op een niveau van ca. 2.300 dol­lar per ounce of ca. 70.000 euro per kilo zou moeten staan. Gezien de nooit eerder ver­toonde zwak­te van het gehele inter­na­tionale finan­ciële sys­teem, waarin papieren valuta’s in wezen nog slechts een abstracte waarde verte­gen­wo­ordi­gen, zou een stand van rond 3.600 dol­lar of 112.000 euro beter op z’n plaats zijn geweest. Ook voor het zil­ver (poor mans’s gold) zou een ander pri­jskaart­je moeten gelden. Dat geldt wat min­der voor plati­na gezien de sterk dal­ende autoverkopen van de laat­ste tijd. Vol­gens bij­gaande grafiek van Gold Mon­ey lijkt het alsof de goud­pri­js neigt naar een defin­i­tieve uitbraak.




Bepal­ende factoren
Kor­tom, de echte sti­jging ligt nog in het ver­schi­et en wel bij schuldliq­ui­datie en (hyper)inflatie, waar­bij een nieuwe kop­pel­ing onafwend­baar wordt. Schuldliq­ui­datie en hyper­in­flatie zullen een veel hogere kop­pel­ing eisen dan de huidi­ge pri­js van het goud aangeeft. Let wel: een reële fix­atie is pas mogelijk bij tot rust komende vast­goed­mark­ten (zow­el wonin­gen als com­mer­cieel vast­goed) en nadat alle (niet inbare) schulden bek­end zijn gewor­den! Pas dan kan het vertrouwen in de mark­twerk­ing mid­dels een nieuwe kop­pel­ing wor­den her­steld. Hoe eerder hoe beter! 

Indi­en de Chinezen waar­mak­en wat ze zeggen, zullen ook een aan­tal andere grond­stof­fen de weg omhoog weten te vin­den. Het zijn echter slimme inkop­ers die hun kansen weten af te wacht­en en als megakop­ers de markt als geen ander weten te bespe­len. Zij doen dat o.a. door hun vraag zo lang mogelijk uit te stellen om ver­vol­gens zo goed­koop mogelijk zak­en te kun­nen doen.

Mark­t­per­spec­tieven
Opval­lend is dat de mijn­bouw­sec­tor sinds maart vorig jaar flink is achter gebleven vergeleken met de goud­pri­j­son­twik­kel­ing. Dit kan er op duiden dat de goud­pri­js te hoog staat of de mijn­bouw­fond­sen te laag. Het anticiperen op een lagere pri­js duidt op de niet afla­tende verwacht­ing van nieuwe inter­ven­ties van bove­naf. Nog­maals, dit lost totaal niets op en geeft blijk van een 0‑intentie om de cri­sis daad­w­erke­lijk aan te pakken. Mijn­bouw­ers zijn thans inter­es­san­ter dan fysiek edel­metaal, omdat een lagere mark­t­pri­js reeds is ingepri­jsd, ter­wi­jl anderz­i­jds de kosten zijn gedaald, de wereld­pro­duc­tie slinkt, de vraag is geste­gen en de win­st­marge is ver­g­root. Een fraaier per­spec­tief lijkt haast niet mogelijk. 

Mocht­en er even­wel opnieuw inter­ven­ties plaats vin­den dan zullen de edel­metaal­pri­jzen weer naar bene­den wor­den bijgesteld’ met als posi­tief aspect een mogelijk nog lagere instap. Je zou kun­nen zeggen dat de mon­e­taire autoriteit­en de goud­pri­js tot dusver gecon­troleerd hebben lat­en sti­j­gen. Naar­mate de mark­t­druk echter toe­neemt, wordt het lastiger deze bal­lon even­wel veel langer onder water te houden. Pas dan is het inflatiehek van de dam. 

U ziet dit tre­f­fend aan de hand van onder­staande grafiek, waarin de onbal­ans tussen vraag en aan­bod tot uit­drukking komt. Chart (a) laat zien dat de GDX(goudmijnindex)/goud ratio met een bear­ish sen­ti­ment in november/​december werd door­bro­ken; er is thans sprake van min­der weerstand.




Op chart (b) kun­nen we zien dat de lan­gere ter­mi­jn ratio zich beweegt tussen 0.45 en 0.70.
Op het huidi­ge punt van 0.35 zijn goud­fond­sen* goed­koop ten opzichte van het goud. In het afgelopen jaar heeft de goud­pri­js zich gemid­deld rond het niveau van 825 — 850 dol­lar bewogen. Dit niveau lijkt een goed ref­er­en­tiepunt bij een eventuele dal­ing. Komt de goud­pri­js nog hieron­der te liggen dan staan alle koopsig­nalen op groen. Of dit ook gebeurt, is totaal onzeker.



* de totale goud­fond­sen­markt beslaat nauwelijks meer dan 200 mil­jard dol­lar; om u een idee 
te geven, de mark­t­waarde van Exxon Mobil bedraagt thans 314 mil­jard dollar.

Noot: bestemd voor dege­nen die reeds fysiek goud in de bankkluis hebben gestald; blijkens een bericht van Bloomberg geeft goud in een bankkluis geen zek­er­heid meer gezien de huidi­ge insol­vente staat van veel banken; ook wordt getwi­jfeld aan het goud­bez­it van ETF’s (Exchange Trad­ed Funds) die meer goud kopen dan er op de markt wordt aange­bo­den. Meer kopen kan alleen via futures op de COMEX maar dan moet je dat niet willen ophalen van­wege onvol­doende voor­raad met een steigerende pri­js als direct gevolg daarvan! 

Robert Bron­cel
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.