...

Metaalmoeheid?

12 april 2007, 23:10 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Na een markante pri­jssti­jging voor de non-fer­romet­al­en ziet het ernaar uit, dat er een rust­pauze is inge­tre­den. Omdat de voor­raden niet of nauwelijks sti­j­gen, moeten we de stag­nerende of dal­ende pri­jzen toeschri­jven aan een afgenomen vraag, vooral van Chi­na en India …


Metaal­moe­heid?


We gaan het hebben over de niet-edele met­al­en, een groep beschei­den grond­stof­fen die nie­mand echter kan mis­sen en die de ruggen­graat uit­mak­en van de wereld­wi­jde non-ferroindustrie. 

De kop­er­pri­js heeft een con­tin­ue klim lat­en zien tot het begin van het tweede kwartaal van vorig jaar. Dan werd er tot het derde kwartaal 2006 een geworsteld met het 3,5 dol­lar­niveau om dan snel te vallen tot ca 2,5 $. Sinds­di­en is er een her­s­tel op gang gekomen.
Nochtans domineren vol­gens Comex (afel­ing van New York Mer­can­tile Exchange) de short­posi­ties. M.a.w.: blijk­baar weten insid­ers dat er een dal­ing van de vraag nakend is. Zou wel eens kun­nen overeen­stem­men met de recente sti­jging van de kopervoorraden. 

Bij nikkel kwam er na de ral­ly sinds jan­u­ari 2006 een snelle koersval van 1,5 à 2 dol­lar. Daar­na kwam een her­s­tel op gang en de pri­js zit weer op record­hoogte. Als het nikkel nu maar niet begint te duizelen… 
De voor­raden ston­den begin maart jl. op het laag­ste peil ooit en zijn nu aan het sti­j­gen, wat in de huidi­ge omstandighe­den eerder wijst op een dal­ende vraag dan op een toen­e­mende productie. 

De zinkpri­js piek­te vorige decem­ber en staat nu terug op het niveau van de eerste helft 2006. De voor­raden zijn sinds half 2005 tot op 1/​6de teruggevallen. Deze sit­u­atie ligt mee aan de basis van de pri­jssti­jging tot de piek in decem­ber. Het vreemde is, dat de voor­raad bli­jft dalen, ter­wi­jl de pri­js zich zijwaarts beweegt. 



Na een all-time high in mei vorig jaar heeft de pri­js van alu­mini­um gas teruggenomen om dan aan een herop­stand­ing te begin­nen. De laat­ste weken is een beweg­ing zijwaarts ingezet, ongeveer par­al­lel met de evo­lu­tie van de voorraad. 


Op 28 feb­ru­ari ll. noteerde het lood zijn all time high, om daar­na wat te bli­jven zweven in het 0,840,89 dol­large­bied. De rek lijkt er wat uit te zijn.

Alge­meen menen we te mogen stellen, dat de pri­jzen van de bespro­ken met­al­en wat lij­den aan metaal­moe­heid”. De laat­ste jaren zijn de pri­jzen van deze met­al­en opges­tuwd door de vraag uit Chi­na en India. Als men daar bewust de economie wat wil doen afkoe­len, dan zijn er de komende maan­den geen record­ko­ersen meer te verwacht­en op dit vlak.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

12 april 2007.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten. 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.