...

Manipulatie zilverprijs: een terugblik

23 augustus 2007, 20:19 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

In het jaar 1980 slaag­den twee broers erin, de zil­ver­pri­js op te dri­jven tot een all time high, die zijn weer­slag op de indus­trie niet miste. Op zek­er ogen­blik had­den ze bij­na de halve wereld­voor­raad in hun bez­it. Uitein­delijk stortte de zil­ver­pri­js in elka­ar en werd de Dow Jones meegesleept in de val.


Manip­u­latie zil­ver­pri­js: een terugblik


We zijn in het jaar 1980. Er zijn nog geen pc’s, geen gsm’s, geen scan­ners en geen dig­i­tale foto­toestellen. Het was in dit jaar, dat de zil­ver­pri­js een all time high zou bereiken op volkomen kun­st­matige, zeg maar gema­nip­uleerde wijze.

.

Van de eerst gek­ende noterin­gen in 1792 tot 1973 gebeurde er eigen­lijk niet veel met de zil­ver­pri­js. Vanaf 1973 begon deze aan een steile klim om 6 jaar lat­er in begin 1979 te zijn geste­gen van 1,95 naar 5 dollar/​ounce (+156%). Eind 1979-begin 1980 was de pri­js als een raket de hoogte in gegaan en bevond zich op het 50 dollar/​ounce niveau, dat is bij­na 26 maal duur­der dan in 1973! Op 13 feb­ru­ari bereik­te de zil­ver­pri­js een all time high van 54 dollar/​ounce. Toen was het gedaan, maar daarover straks meer.

Het meest getrof­fen door de buiten­sporig hoge zil­ver­pri­js was de fotografis­che indus­trie, die in de 1980’er jaren bestond uit vooral Kodak, Fuji en Agfa-Gevaert. Het jaar­lijkse zil­verver­bruik van deze indus­trie was 5.000 ton, dat was 38% van het toen­ma­lige jaar­lijkse wereld­wi­jde zil­verver­bruik van 13.000 ton. 

Om een idee te kri­j­gen van de impact van de manip­u­latie van de zil­ver­pri­js in de 1970’er jaren, richt­en we ons spot­light op de Europese onderne­m­ing Agfa-Gevaert, waar­van in die peri­ode het jaar­lijkse zil­verver­bruik ongeveer 700 ton was, dit is 14% van de 5.000 ton die naar de fotografis­che indus­trie gin­gen. In de jaren 1976 – 1978 betek­ende de kost­pri­js van het zil­ver ongeveer 8% van de omzet, dat was maar nog accepteer­baar. In 1979 begon de pri­jssti­jging van zil­ver zich echt te doen gevoe­len. Uitge­drukt als % van de omzet woog het zil­ver in augus­tus al 18,5% door en in novem­ber al 22%. 

Daar­door moest de fir­ma het jaar 1979 met gevoeilig ver­lies afs­luiten. En het nieuwe jaar kondigde zich drama­tisch aan, want op 4 jan­u­ari 1980 kostte zil­ver 48.000 Bel­gis­che frank (ca 2.600 gulden) per kilo­gram, dat is 8,7 maal duur­der dan eind 1978. Tegen­over de omzet was dat 70%! In deze con­text was het duidelijk, dat het bedri­jf niet meer kon over­leven zon­der kap­i­taal­in­jec­tie. Die is er uitein­delijk gekomen van­wege het Duitse Bay­er, dat op deze manier het bedri­jf heeft gered en in ruil gedurende vele jaren het moeder­huis van het nu terug onafhanke­lijke Agfa-Gevaert NV is geworden.

Tot daar onze schets van een bedri­jf, dat zijn lot ver­bon­den zag met de manip­u­latie van de zil­ver­pri­js in de 1970’er-1980’er jaren. 


Het begon alle­maal bij de gebroed­ers Hunt, waar­van u hier­boven de foto ziet van Nel­son Bunker. Van broer William Her­bert kon­den we geen bruik­bare foto vinden.

In het begin van de 1970’er jaren was de Tex­aanse fam­i­lie Hunt miss­chien wel de rijk­ste van de VS en de twee broers had­den een naar hun mening leuk ideet­je om wat poen te pakken. Ze moeten tegen elka­ar zoi­ets gezegd hebben in de aard van lat­en we de aloude wet van vraag en aan­bod toepassen op de edele met­al­en.’ Eerst wilden ze goud begin­nen aan te kopen, maar de toen­ma­lige wet­ten ver­bo­den par­ti­c­ulieren om goud­staven op te slaan. Daarom richt­ten de Hunts hun pijlen, of beter gezegd hun dol­lars, op het zil­ver. Ze had­den in hun vrien­denkring ook nog enkele steen­rijke (of zeggen we beter olier­ijke’) Ara­bieren die het spel­let­je wel leuk en lucratief vonden. 

Ze begonnen met hun oper­atie in 1973 en eind 1979 waren de Hunts in het bez­it gekomen van 6.000 ton zil­ver, dat was 46% van de beschik­bare wereld­voor­raad. Het resul­taat van deze manip­u­lati­etech­niek was, dat de zil­ver­pri­js geste­gen was van 1,95 $/​ounce in 1973 tot 50 $/​ounce begin 1980 zoals we hoger al aan­haalden. Er woed­de een heuse wereld­wi­jde zil­ver­cri­sis en niet alleen de win­st­marges van de fotografis­che indus­trie, maar ook die van vele andere indus­tri­etakken had­den het hard te ver­duren. Kleinere bedri­jven moesten sluiten en bij andere sneu­velden jobs. 

De gebroed­ers Hunt kre­gen onder­tussen navol­ging van out­siders, die ook hun voor­raad­kamers begonnen te vullen met het blink­ende metaal. De pri­js van het zil­ver bleef maar sti­j­gen en piek­te op 13 feb­ru­ari 1980 bij 
54 $/​ounce. De media verwacht­ten dat de pri­js nog zou bli­jven omhoog gaan tot 100 $/​ounce.

Maar het liep heel anders af. Het aan­bod van zil­ver begon fors te sti­j­gen. Aan de ene zijde draaiden de zil­ver­mi­j­nen op volle toeren in de hoop meer dan een behoor­lijk graan­t­je mee te kun­nen pikken uit de verkoop van hun zo duur gewor­den prod­uct. Aan de andere kant was er ook Indië, waar hon­der­den ton­nen zil­ver voor­ra­dig zijn als arm­ban­den en andere sier­aden, die opeens veel en veel meer waard waren en dus ent­hou­si­ast op de markt wer­den ges­me­ten. Daar­bij kwam in de VS een nieuwe regel­gev­ing op de han­del in edele met­al­en van­wege de COMEX, ges­te­und door de Fed­er­al Reserve. 

Al deze fac­toren mis­ten hun negatief effect op de pri­js niet, die van 13 feb­ru­ari tot 26 maart 1980 op een gli­jbaan belandde en zak­te van 54 naar 21,6 $/​ounce. Op 27 maart kwam de groot­ste klap en de pri­js don­derde in één dag van 21,6 naar 10,8 $/​ounce (-50%).

De gebroed­ers Hunt waren eraan voor hun moeite en hun cen­ten en gin­gen bankroet. In 1987 werd bek­end, dat ze 2,5 mil­jard dol­lar schulden had­den tegen­over 1,5 mil­jard dol­lar acti­va. In 1988 wer­den ze vero­ordeeld voor samen­zw­er­ing met als doel de markt te manipuleren.

De even­e­menten rond de zil­ver­pri­js waren niet voor­bi­jge­gaan aan de beurzen. Zo zien we dat van begin novem­ber 1979 tot 13 feb­ru­ari 1980 de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age (DJIA) klom van ca 800 naar 903,84 pun­ten (+12,5%). Maar zodra begon door te drin­gen, dat het rijk van de Hunts uit was, ging de DJIA bergaf om op 27 maart 1980, de dag van de ‑50% van de zil­ver­pri­js, te sluiten op 759,98 pun­ten (-16%). Van een crash kon men nog niet spreken, maar beangsti­gend was het wel.

Sinds de zil­ver­cri­sis heeft de zil­ver­pri­js zich lange tijd op het niveau van de 1975’er jaren bewogen, maar is vanaf 2004 sterk gaan sti­j­gen onder druk van de sti­j­gende vraag van groei­lan­den zoals Chi­na om nu te zweven tussen 12 à 14 $/​ounce, ongeveer een kwart van de all time high van 1980.

Hoe het de gebroed­ers Hunt ver­gaan is? Nel­son Bunker (1926) is de voorzit­ter van Hunt Explo­ration and Min­ing Com­pa­ny (HEM­CO), actief in olieprospec­tie. Hij heeft o.m. een belan­grijke rol gespeeld in het ont­dekken van nieuwe olievelden in Libië. Zijn hob­by is het kweken van renpaarden.
William Her­bert Hunt is een lei­dende figu­ur in de Coun­cil for Nation­al Pol­i­cy, een uiterst rechtse, besloten organ­isatie die op haar beurt een onder­afdel­ing is van het pro-Nazi Ger­man Amer­i­can Nation­al Con­gress. Ook broer Nel­son Bunker is lid en financierde mee de opricht­ing van de Coun­cil, die onder zijn leden con­ser­vatieve politi­ci telt, financiers en religieuze activis­tis­che lei­ders. Van een hob­by van William Her­bert weten we niets, maar miss­chien verza­melt hij wel zil­v­eren munten…

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

24 augus­tus 2007.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.

Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.