...

Krijgt platina concurrentie?

23 november 2006, 00:18 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Plati­na kost bij­na het dubbele van goud. Een ander en belan­grijk ver­schil met het gele metaal is, dat bij­na de helft van de jaarpro­duc­tie van plati­na gaat naar de indus­trie. Daar­door kan de pro­duc­tie de vraag niet bijbe­nen. Het ziet ernaar uit, dat het ongeveer 3,6 maal goed­kopere pal­la­di­um zijn kans schoon ziet om zek­er een deel van de rol van plati­na over te nemen…





Kri­jgt plati­na concurrentie?


De vraag naar plati­na breekt de laat­ste jaren het ene record na het andere en daaraan is de indus­trie niet vreemd aan. Het zil­ver­gri­jze metaal vin­dt toepassin­gen voor katalysatoren, zoals voor het krak­en van ruwe olie, het zuiv­eren van uit­laat­gassen en de fab­ricage van kun­stmest. Tevens vin­den we het terug in com­put­ers en ook de medis­che wereld is een afne­mer voor tand­heelkundi­ge kro­nen en medica­menten voor kanker­be­han­del­ing. Verder is er de vraag van de explosief groeiende economieën van Chi­na en India. 

Het is inter­es­sant te noteren, dat zowat 20% van alle gebruiks­goed­eren plati­na bevat­ten of dat er tij­dens het pro­duc­tiepro­ces plati­na aan te pas is gekomen. 


Dit alles ziet u gere­flecteerd in de plati­napri­js, die van jan­u­ari 2000 tot eind decem­ber 2005 met ca 2,5 maal toenam. 



En het afgelopen jaar deed plati­na er nog een schep­je van ca 30% bovenop en het einde van de pri­jssti­jging is nog niet in zicht. Want voor dit jaar en de komende jaren zien waarne­mers een jaar­lijkse toe­name van de vraag met zek­er 5%. Dit jaar wordt een ver­bruik van ca 200 ton verwacht, net even­veel als gepro­ducteerd kon wor­den. Er was dit jaar geen ruimte om de al krappe voor­raad aan te vullen. Een zelfs geringe stor­ing in het toelev­eren van plati­na kan onvoorzien­bare gevol­gen hebben voor de pri­js en ook voor de economie. 


Het baart dan ook geen ver­won­der­ing, dat ijverig wordt gezocht naar ver­vangers van plati­na. Eén ervan is pal­la­di­um, dat in vele opzicht­en lijkt op plati­na. Als u boven­staande chart vergelijkt met die van plati­na 2000 – 2005, dan ziet u dat enkele jaren gele­den pal­la­di­um stukken duur­der was dan plati­na, tot bij­na 70% duur­der in jan­u­ari 2001




Sinds­di­en is het bergaf gegaan met de pal­la­di­umpri­js, die zich het afgelopen jaar zijwaarts bewoog in een kanaal tussen 250 en 350 USD/​ounce (met een uitsch­i­eter begin mei) en van­daag is dit edele metaal ongeveer 3,6 maal min­der duur dan plati­na. De voor­raden zijn intussen logis­cher­wi­jze aangegroeid.

Om even terug te keren naar de grafiek 2000 – 2005: het is trouwens de hoge pri­js in jan­u­ari 2001 die de aut­o­fab­rikan­ten ertoe heeft aangezet, om plati­na mas­saal te gebruiken voor de katalysatoren.

De dag van van­daag is deze trend bezig om te keren. Want je kunt plati­na ver­van­gen door pal­la­di­um voor vele toepassin­gen. Niet voor alle, want pal­la­di­um kan je bij voor­beeld niet gebruiken voor katalysatoren van diesel­mo­toren, brand­stof­cellen of voor het ver­vaardi­gen van lcd-schermen.

Voor sier­voor­w­er­pen, juwe­len enz. kan je inte­gen­deel plati­na zon­der meer ver­van­gen door pal­la­di­um. Vergelijkt u zelf maar: 



Er cir­culeren gerucht­en dat min­der goed geïn­formeerde klanten al meerdere keren juwe­len uit pal­la­di­um hebben gekocht voor de pri­js van platina… 

Het prob­leem is, dat pal­la­di­um in de men­tal­iteit van de ver­bruik­er nog niet is doorge­dron­gen als een edel metaal, dat gerust mag staan naast goud en plati­na. Juwe­len hebben nu een­maal een bepaalde psy­chis­che waarde, het zijn sta­tussym­bol­en en op dit vlak heeft plati­na tot nog toe een magis­che klank, zelfs sjiek­er’ dan deze van goud. 

Maar wellicht duurt het niet lang, of via gewiek­ste mar­ket­ing­cam­pagnes wordt pal­la­di­um naar voren geschoven voor juwe­len en kan de plati­napro­duc­tie aangewend wor­den voor prak­tis­che toepassin­gen. Als deze ver­schuiv­ing er komt, zal ze zich doen voe­len in de pal­la­di­umpri­js. Miss­chien een turbo’tje riskeren wan­neer deze trend zich aankondigt? 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets
23 novem­ber 2006.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.