...

Koffie: interessante ontwikkeling

16 november 2006, 10:56 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Soft-com­modi­ties zijn in veel gevallen aantrekke­lijk gepri­jsd. Geen won­der dus dat er meer aan­dacht aan wordt besteed. Eén zaak moet me wel van het hart, noem het een opgesto­ken vingert­je. Ik ben namelijk van mening dat een beleg­ger voor zichzelf moet uit­mak­en hoe hij op de koers van een com­modi­tie wenst in te spe­len. Doet hij dat mid­dels afgelei­de pro­duk­ten, tur­bo’s, futures edm of zoekt hij niet beter naar een geschikt aan­deel. Wat de koffiepri­js betre­ft is er alvast werk aan de winkel…

KOFFIE: INTER­ES­SANTE KOERSONTWIKKELING

Onder­staand geef ik een aan­tal grafieken van de koffiepri­js met telkens een korte commentaar. 

We starten met een grafiek op kwartaal­ba­sis en deze beslaat de laat­ste 25 jaar. We zien vanaf de bodem van decem­ber 2001 een mooie sti­j­gende trend. De con­sol­i­datie sinds maart 2005 hoeft geen afbreuk te doen aan deze sti­j­gende beweg­ing want de koersen liggen boven de gemid­delden. Voor­lop­ig zit de koers tegen een weer­stand­szone aan te hikken maar con­sol­i­daties ken­nen nor­maler­wi­jze een uit­braak in de richt­ing van de vooraf­gaande trend. Over de hele lange ter­mi­jn kun­nen we dus hogere pri­jzen verwacht­en. De MACD gaf een koopsig­naal in decem­ber 2003 en sti­jgt vlot door na het door­breken van de 0‑lijn. Nu nadert hij een weer­stand­szone en dit core­spon­deert met het bereiken van de weer­stand­zone in de koers. Terz­i­jde: kijk eens hoe mooi de MACD de beweg­in­gen ook op lange ter­mi­jn mooi aangeeft -) Een indi­ca­tor hoeft niet alti­jd ingewikkeld te zijn.

We gaan verder met de maand­grafiek en daar zien we dat de con­sol­i­datie waar­van sprake in de kwartaal­grafiek de vorm aan­neemt van een sym­metrische driehoel. Nu zijn sym­metrische driehoeken in de meeste gevallen voortzettingspa­tro­nen, of zeg maar half­mast­pa­tro­nen. Deze aan­name veron­der­stelt een te pro­jecteren koers­doel van: 42 op okto­ber 2001 tot 140 op 31 maart 2005 geeft 98. Die 98 tellen we bij de bodem van 30 sep­tem­ber 2005 op 86 en dan bekomen we een koers­doel van 184. Dit koers­doel is aan­neem­baar gezien we op dat niveau ook een hor­i­zon­tale weer­stand­szone zien liggen.

We gaan verder met de week­grafiek en daar zien we opnieuw de sym­metrische driehoek die we hebben getek­end in de maand­grafiek. De koffiepri­js is duidelijk uit de sym­metrische driehoek gebro­ken. Nu kan er nog een terugtest van de door­bro­ken weer­stand­sli­jn van de driehoek vol­gen maar dit is geen noodza­ak. De koers ligt trouwens boven de sti­j­gende gemid­delden en dit pleit duidelijk voor een verdere sti­jging van de koffieprijs.

Bek­ijken we als laat­ste figu­ur de dag­grafiek dan zien we daar dat de koers al heel mooi doorgeste­gen is. Echter, we zijn bij een weer­stand­szone aan­be­land en de MACD staat over­bought. Dit pleit dus voor een hertest van de door­bro­ken weer­stand­sli­jn. Na die hertest gaat de pri­js wer de hoogte in om op lange ter­mi­jn naar ons koers­doel van 184 toe te gaan.

Boven­staande analy­ses waar­bij we duidelijk mogen uit­gaan van een verdere sti­jging van de koffiepri­js wor­den duidelijk beves­tigd door het ver­loop van de OBV. Deze is niet alleen uit­ge­bro­ken boven zijn weer­stand­sli­jn, hij bereikt nu reeds een hoger niveau in vergelijk­ing met het koer­sniveau dat bij koffie bereikt werd in maart 2005

Pri­js vol­gt zoals we weten het vol­ume en het mag dus duidelijk zijn dat we meest kansen mogen geven aan een verder sti­j­gende koffiepri­js. Zoals aangegeven: wie enig risi­co niet schuwt kan er op inspe­len met afgelei­de pro­duk­ten. Wie behouden­er is mag op zoek naar aan­de­len van bedri­jven die baat hebben bij een sti­j­gende koffieprijs.

Edwin Van­damme
US Markets

Anal­ist heeft geen posi­ties in de ver­melde com­mod­i­ty nog in gere­la­teerde aan­de­len of derivaten. 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.