...

Koersontwikkelingen in perspectief

25 april 2007, 09:15 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Om een juist inzicht te kri­j­gen in de koer­son­twik­kel­ing van ver­schil­lende indices is het beter om die te vergelijken in een en dezelfde val­u­ta en daar­voor leent de koer­son­twik­kel­ing van de track­ers zich uitstekend. 

Indices sti­j­gen naar record niveau’s 

Veel inter­na­tionale indices zijn de afgelopen peri­ode naar record niveau’s geste­gen. De toon­aangevende DJ-30 heeft en all-time high bereikt op 13.000 pun­ten en is vanaf novem­ber 2005 met 23,8% geste­gen. De Nas­daq 100 heeft op 1850 pun­ten het hoog­ste niveau bereikt van de afgelopen vijf jaar en is vanaf novem­ber 2005 met 15,6% geste­gen. De Nikkei is vanaf novem­ber 2005 met 26% geste­gen en staat nu op 17,480 pun­ten. De AEX-index is in diezelfde peri­ode met 26,53% gestegen. 

Prachtige resul­tat­en en op het eerste gezicht lijkt het alsof de genoemde indices over een breed front goede presta­ties hebben neergezet. Er zijn echter grote ver­schillen als we de ontwik­kelin­gen op val­u­tair gebied erbij betrekken. De euro is immers het afgelopen ander­half jaar aanzien­lijk sterk­er gewor­den tegen­over de US dol­lar en de japanse yen. De track­ers die op Euronext geno­teerd staan vol­gen de koer­son­twik­kel­ing van de betr­e­f­fende indices nauwkeurig maar wor­den ver­han­deld in euro’s. In de koers die Euronext weergeeft wordt de veran­der­ing in de val­u­taver­houd­ing dus onmid­del­lijk verwerkt.

Om een juist inzicht te kri­j­gen in de koer­son­twik­kel­ing van ver­schil­lende indices is het beter om die te vergelijken in een en dezelfde val­u­ta en daar­voor leent de koer­son­twik­kel­ing van de track­ers zich uit­stek­end. In onder­staande grafiek is een vergelijk­ing gemaakt waar­bij de koer­son­twik­kel­ing vanaf novem­ber 2005 pro­centueel wordt weergegeven.

Dan valt onmid­del­lijk op dat er een groot ver­schil in per­for­mance is ontstaan door de sti­jging van de euro. In euro’s is er nauwelijks sprake van enige vooruit­gang van de DJ-30 (roze lijn), de Nikkei (gele lijn) is er een pro­cent of vier op achteruit gegaan en de Nas­daq 100 (groene lijn) heeft ron­duit slecht gepresteerd door een achteruit­gang in de koers van bij­na 20%. De koer­son­twik­kel­ing van de AEX-index is veruit superieur met 26,53%.

Daarin staat de AEX niet alleen, de meeste Europese indices presteerde in diezelfde peri­ode het­zelfde of beter. In onder­staande grafiek wordt zicht­baar dat de AEX-index op gelijk niveau presteerde met de MSCI Europe index en de Franse CAC 40. De BEL 20 deed het door een koersvooruit­gang van meer dan 30% beter dan de andere indices.

Door de sterke koerssti­jging van de euro bleef de per­for­mance van de Amerikaanse en Japanse indices achter in vergelijk­ing met de Europese indices.

Onder­staande grafiek geeft een vergelijk­ing van de vooruit­gang in euro tussen de DAX 30 index, de CAX 40 index en de DJ 30 Index over een peri­ode van ruim vijf jaar. Daaruit blijkt dat de Amerikaanse index in tegen­stelling tot Europa, uitge­drukt in euro zelfs lager staat dan begin 2002 en het ver­schil in per­for­mance is opgelopen tot meer dan 45%. 

De bedri­jven die onderdeel uit­mak­en van de eerder genoemde indices zijn meestal inter­na­tion­aal geori­en­teerd en behalen een groot deel van hun omzet in gebieden met een vreemde val­u­ta. Als de omzet en winst die in het buiten­land is behaald ver­vol­gens wordt gecon­solideerd in de thuis­va­l­u­ta pakt het gun­stig uit als, bij een onveran­derde omzet en winst, de vreemde val­u­ta in waarde is geste­gen. Ander­som pakt het uit­er­aard nadelig uit. 

Val­u­taveran­derin­gen hebben ook invloed op de onder­linge cun­curen­tiev­er­houdin­gen. De laat­ste jaren hebben bedri­jven die onderdeel uit­mak­en van de Amerikaanse DJ-30 index aan cur­ren­tiekracht gewon­nen ten opzichte van veel Europese bedri­jven die onderdeel zijn van de MSCI Europe index. Op de heel lange ter­mi­jn wordt een groot ver­schil in per­for­mance tussen belan­grijke indices meestal gecor­rigeerd. Bedri­jven in lan­den waar­van de val­u­ta sub­stantieel is geza­kt gaan beter presteren in ver­houd­ing tot bedri­jven in gebieden waar­van de val­u­ta in waarde is toegenomen, of de markt vin­dt aan­lei­d­ing om een bepaalde val­utabe­weg­ing weer de andere kant op te sturen. 

Con­clusie

Uitge­drukt in euro is het ver­schil in per­for­mance tussen Europese en Amerikaanse indices uit­zon­der­lijk groot gewor­den. Bij een inter­na­tion­aal gesprei­de porte­feuille lijkt het ver­standig om wat te schuiv­en van Europese naar Amerikaanse aan­de­len. De track­ers die aan de Euronext beurzen geno­teerd staan lijken daar­toe het aangewezen mid­del. Kies voor noterin­gen in euro’s, zodat de pri­js van de door u gekozen track­er automa­tisch wordt aangepast aan elke veran­der­ing in de val­u­taver­houdin­gen. Op de site van Eurotop25 wordt een lijst bijge­houden van track­ers die in euro’s zijn geno­teerd. http://​www​.euro​top25​.com/​d​e​/​s​u​p​p​o​r​t​.html


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.