...

Kansen in opkomende markten

13 augustus 2006, 17:52 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

De belan­grijk­ste nieuw opkomende mark­ten wor­den gevor­md door de BRIC lan­den, Brazil­ië, Rus­land, India en Chi­na. Nu Turk­i­je in aan­merk­ing komt om toe te tre­den tot de Europese gemeen­schap mag het zich ver­heugen in een toen­e­mende pop­u­lar­iteit onder beleg­gers. Ondanks de enorme omvang en van deze lan­den en het feit dat het groot­ste deel van de wereld­bevolk­ing daar is gehuisvest bedraagt de mark­tkap­i­tal­isatie van alle beurzen van die lan­den samen maar een frac­tie van de waarde van de beurs van New York. 

Kansen in opkomende markten
Economis­che ontwikkelingen
De belan­grijk­ste nieuw opkomende mark­ten wor­den gevor­md door de BRIC lan­den, Brazil­ië, Rus­land, India en Chi­na. Nu Turk­i­je in aan­merk­ing komt om toe te tre­den tot de Europese gemeen­schap mag het zich ver­heugen in een toen­e­mende pop­u­lar­iteit onder beleg­gers. Ondanks de enorme omvang en van deze lan­den en het feit dat het groot­ste deel van de wereld­bevolk­ing daar is gehuisvest bedraagt de mark­tkap­i­tal­isatie van alle beurzen van die lan­den samen maar een frac­tie van de waarde van de beurs van New York. 
Het bedri­jf­sleven schakelt steeds meer over naar mon­di­alis­er­ing en ver­schuift haar mid­de­len naar gebieden waar deze het meest effi­ciënt wor­den aangewend. Zo ver­schuift de pro­duc­tie naar Chi­na waar een omvan­grijke en ijverige bevolk­ing bereid is om voor de rest van de wereld tegen lage pri­jzen te fab­riceren. De Indi­ase bevolk­ing staat bek­end om haar math­e­ma­tis­che bek­waamhe­den en het land werpt zich meer en meer op als infor­matie ver­w­erk­er voor ons allemaal. 
Deze mon­di­ale ver­schuivin­gen zullen de economis­che groei op ter­mi­jn wereld­wi­jd moeten stim­uleren. Veel beleg­gers zijn ervan over­tu­igd dat vooral de BRIC lan­den daar­van bovengemid­deld zullen prof­iteren. Brazil­ië als toelever­anci­er van basis mate­ri­alen beschikt over grote voor­raden die dienen als grond­stof voor deze sec­tor. Naast de grond­stof­fen voor de sec­tor basis mate­ri­alen beschikt Rus­land over vol­doende voor­raden aan energie, olie en vooral gas om daar­van te exporteren. Boven­di­en zijn nog lang niet alle mod­erne mid­de­len aangewend om nieuwe voor­raden te ontdekken.
Door deze ontwik­kelin­gen zijn de beursko­ersen van de opkomende mark­ten de laat­ste jaren uit­zon­der­lijk sterk geste­gen, veel sterk­er dan de koersen van de meer ontwikkelde mark­ten, Europa en Noord-Amerika. 
Koer­son­twik­kelin­gen
Nu bewe­gen de koersen van nieuw opkomende mark­ten alti­jd sterk­er dan die van de meer ontwikkelde lan­den, zow­el in posi­tieve als negatieve mark­tom­standighe­den. Een verk­lar­ing daar­voor is te vin­den in de geringe omvang van de locale beurzen in deze lan­den en hun afhanke­lijkheid van de economis­che groei in de meer ontwikkelde landen.
De wel­vaart van de inwon­ers in de meer ontwikkelde mark­ten, die in vele decen­nia is opge­bouwd, bevin­dt zich op een relatief hoog peil, waar­door de con­sump­tie van grote omvang is gewor­den. De economis­che groei in Ameri­ka, veruit de groot­ste economie ter wereld, is sterk afhanke­lijk gewor­den van de con­sump­tieve beste­din­gen van haar inwon­ers. Een afzwakking van de groei in Ameri­ka heeft een sterke invloed op de economis­che groei van de opkomende markten.
Onder­staande grafiek laat zien wat de pro­centuele koersvooruit­gang in dol­lars is geweest tij­dens de afgelopen peri­ode van bij­na twee jaar voor de lan­den die hier­boven zijn bespro­ken. Met ruim 108% heeft Brazil­ië de beste presta­tie neer gezet, gevol­gd door Rus­land met ruim 95%. De S&P 500-index, die de 500 groot­ste bedri­jven van Ameri­ka verte­gen­wo­ordigd, is de hekkensluiter met een vooruit­gang van 17,08%. De Chi­na FTSE index bleef met 47,88% achter bij de MCSI Emerg­ing mar­ket Index, deze boek­te een vooruit­gang van 66,58%.

De onder­staande lijn­grafiek brengt de onder­linge ver­schillen in het koersver­loop beter in beeld, waar­door het duidelijk wordt dat de beweg­in­gen bij de opkomende mark­ten heel gril­lig kun­nen zijn. Begin 2006 had Turk­i­je een prachtige per­for­mance bereikt van 170%, toen de cen­trale bank van dat land zich zag genoodza­akt om de korte rente drastisch te ver­hogen om de sterke ont­waard­ing van de Turkse Lira een halt toe te roepen. De daaropvol­gende koer­scor­rec­tie bracht de eerder bereik­te per­for­mance terug tot min­der dan 40%. 

In mei 2006 gaven de opmerkin­gen van de voorzit­ter van de cen­trale bank in Ameri­ka aan­lei­d­ing tot koer­scor­rec­ties op wereld­wi­jde schaal. De mogelijkheid tot een teveel aan rentev­er­hogin­gen en bijgevolg een sterke verzwakking van de economis­che groei in Ameri­ka veroorza­ak­te bij de BRIC lan­den koer­scor­rec­ties van tien­tallen pro­cen­ten. De koersvooruit­gang van India viel terug van 190% naar min­der dan 70%. Sinds­di­en heeft er een her­s­tel plaats gevonden. 
Nu het duidelijk wordt dat de economis­che groei in Ameri­ka over haar hoogtepunt heen is mag niet wor­den verwacht dat de voor­gaande hoogtepun­ten in de koersen van de opkomende mark­ten zon­der slag of stoot genomen gaan wor­den. De euforie over een mogelijk toe­tre­den tot de Europese gemeen­schap is bij Turk­i­je naar de achter­grond ver­schoven. De gebruike­lijke economis­che prob­le­men (sterke inflatie, verzwakkende munt, hoge rente), poli­tieke onzek­er­he­den en de schend­ing van de mensen­recht­en zijn weer op de agen­da naar voren geschoven. De afhanke­lijkheid van de grond­stof­pri­jzen werkt in het nadeel van de Rus­sis­che en Brazil­i­aanse economie. (Een afname van de mon­di­ale economis­che groei kan gemakke­lijk een einde bren­gen aan de uit­zon­der­lijk sterke pri­jssti­jging van grond­stof­fen die nu al drie jaar voort­du­urt) Ondanks de sterke koer­scor­rec­tie is het pri­js­niveau van de IT gere­la­teerde Indi­ase beurs nog steeds niet aantrekkelijk.
Con­clusie
Het is logisch dat door de toen­e­mende mon­di­alis­er­ing de mark­tkap­i­tal­isatie van de opkomende beurzen sterk­er zal toen­e­men dan die van de meer ontwikkelde lan­den. Deze ontwik­kelin­gen zullen gepaard gaan met hort­en en stoten, waar­bij sterke koerssti­jgin­gen wor­den afgewis­seld door flinke correcties.
Juist deze uit­ge­spro­ken beweg­in­gen schept kansen om het resul­taat van een porte­feuille struc­tureel te ver­beteren door een deel van de lopende win­sten te realis­eren door bij sterk sti­j­gende koersen steeds posi­ties af te bouwen.
Wij van www​.euro​top25​.com en www​.open​buy​.com zijn u daar­bij behulpzaam.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.