...

Hoe optimistisch is de markt?

22 november 2006, 07:03 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Vanaf de tweede helft van 2003 zijn de koersen op de aan­de­len­mark­ten wereld­wi­jd geste­gen. Deze beweg­ing is niet gelijk­matig ver­lopen. Als voor­beeld nemen we de grafiek van de S&P‑500 index. Deze laat zien dat sterke koerssti­jgin­gen wer­den afgewis­seld met tijdelijke cor­rec­ties die regel­matig een omvang had­den van een pro­cent of 10
Hoe opti­mistisch is de markt
De volatiliteit
Vanaf de tweede helft van 2003 zijn de koersen op de aan­de­len­mark­ten wereld­wi­jd geste­gen. Deze beweg­ing is niet gelijk­matig ver­lopen. Als voor­beeld nemen we de grafiek van de S&P‑500 index. Deze laat zien dat sterke koerssti­jgin­gen wer­den afgewis­seld met tijdelijke cor­rec­ties die regel­matig een omvang had­den van een pro­cent of 10, een natu­urlijk ver­schi­jnsel tij­dens een bull market.
Tij­dens een cor­rec­tie is het nooit zek­er dat de opgaande trend weer zal wor­den voort­gezet. Daarom is het ver­standig om op momenten dat de markt vrij eens­gezind aan het kopen is zelf wat winst te realis­eren. De eens­gezind­heid van de markt komt tot uit­drukking in de volatiliteit. Deze neemt af als het koersver­loop een regel­matig patroon van koerssti­jgin­gen laat zien. De neuzen staan dan eens­gezind één kant op. 
De volatiliteit wordt uitge­drukt in cijfers. Een laag cijfer geeft een gelijk­matig koerspa­troon aan. Steeds blijkt weer dat aan deze gelijk­matigheid gren­zen gesteld kan wor­den. Een cijfer van 10 of min­der geeft aan dat de markt eens­gezind posi­tief is ingesteld en dat de kans toe­neemt dat bin­nen afzien­bare tijd de volatiliteit weer zal oplopen. ─ Mark­t­par­ti­jen zullen de opgelopen win­sten veilig willen stellen en slaan aan het verkopen waar­door de volatiliteit weer toeneemt ─ 
Onder­staande grafiek geeft de volatiliteit weer van de S&P 500 tij­dens de afgelopen drie jaar. Bij een vergelijk­ing met de grafiek daaron­der die het koersver­loop van de S&P 500 over dezelfde peri­ode laat zien is goed te zien dat tij­dens elke koer­scor­rec­tie van enige beteke­nis de volatiliteit toe nam en bij gelijk­matige koerssti­jgin­gen de volatiliteit af nam. Bij volatiliteit cijfers in de buurt van de 10 blijkt steeds dat de grootse koerssti­jging voor de korte ter­mi­jn achter de rug ligt. De sti­jging duurt soms nog enige tijd voort maar de win­sten die daar­bij gere­aliseerd kun­nen wor­den zijn vrij beperkt. 
Bull­ish sen­ti­ment indicatoren
Voortschri­j­dende gemid­delden zijn een goed hulp­mid­del om te zien of een koers omhoog of omlaag ten­deert. In boven­staande grafiek is een 40 daags voortschri­j­dend gemid­delde weergegeven dat duidelijk laat zien dat de trend van de S&P ‑500 index omhoog gericht is. Van elk indi­vidueel fonds dat deel uit­maakt van deze index wor­den ook voortschri­j­dende gemid­delden bijgehouden.
Bij een koerssti­jging van de index zullen er meer bedri­jven zijn waar­van het gemid­delde omhoog gericht is en het per­cent­age neemt toe naar­mate de koerssti­jging langer duurt. Een per­cent­age van meer dan 75% geeft aan dat de markt vrij eens­gezind aan het kopen is ges­la­gen, dus opti­mistisch gestemd is. Er is sprake van (over­dreven) pes­simisme bij per­cent­ages onder de 35%.
Op onder­staande grafiek is goed te zien dat het per­cent­age voor de S&P‑500 index momenteel 77,2% bedraagt. De afgelopen drie jaar werd vier keer eerder zulke per­cent­ages geme­ten. Begin en eind 2004, in augus­tus 2005 en aan het einde van 2005. Steeds in de buurt van een tijdelijk koershoogtepunt. 
Aan de andere kant was er vier keer sprake van een per­cent­age lager dan 50%, dus een pes­simistis­che stem­ming en wel in augus­tus 2004, mei 2005, okto­ber 2005 en juli 2006. Vlak in de buurt van de vier tijdelijke dieptepun­ten in de mid­del­lange ter­mi­jn koer­son­twik­kel­ing. Het ver­schil tussen het eerste een het laat­ste dieptepunt bedraagt 14,9% en het eerste en het meest recente koer­shoogtepunt 20%. De gemid­delde koerssti­jging van deze vier tijdelijke dieptepun­ten naar de daarop vol­gende koer­shoogtepun­ten bedroeg 13,6%.
Een per­fecte tim­ing zou een resul­taat van 54,4% hebben gegeven, ter­wi­jl een hoogst ongelukkige tim­ing ─ in euforie kopen in de buurt van een koer­shoogtepunt en in paniek verkopen in de buurt van een tijdelijk dieptepunt ─ ver­lies zou hebben opgeleverd. 
Nu is het streven naar per­fec­tie uit­stek­end maar in de prak­tijk niet haal­baar. Het kopen en verkopen in stap­pen, steeds een deel van de porte­feuille aan de hand van de sig­nalen die deze indi­ca­toren afgeven moet echter lei­den tot een beter dan gemid­deld porte­feuille resultaat.
Naast het sen­ti­ment indi­ca­tor van de S&P‑500 index is het ver­standig om te bek­ijken of het sen­ti­ment bij de andere indices zich eve­neens op een hoog niveau bevin­dt. Om in Ameri­ka te bli­jven kijken we naar de indi­ca­tor van de Dow Jones-30 index die hieron­der wordt weergegeven. Het gemid­delde ligt daar met 86,67% in de buurt van het hoog­ste niveau van de afgelopen vier jaar. Er kan dus met recht gespro­ken wor­den over een opti­mistis­che stemming.
Koerssti­jging vanaf juli 2006
De koerssti­jging vanaf het dieptepunt in juli van dit jaar behoort nu al tot de omvan­grijk­ste van de afgelopen drie jaar. Voor de AEX-index 17,9%, de Nas­daq-100 index 24,7%, de S&P‑500 index 15,4% en voor de DJ-30 index 16,2%. Uit onder­staande grafieken blijkt dat deze beweg­ing prachtig gelijk­matig is geweest. 
Bij zow­el bij de AEX-index als de S&P‑500 index loopt het 20 en 50 daags voorschri­j­dend gemid­delden even­wi­jdig aan elka­ar. Dus de opgaande beweg­ing ver­loopt tot dusver zeer gelijk­matig wat tot uit­drukking komt in de volatiliteit indi­ca­tor, samen met de bullisch sen­ti­ment indi­ca­tor maakt dit duidelijk dat het om een vrij uit­zon­der­lijke sit­u­atie gaat. 
Con­clusie

Naar­mate een koerssti­jging langer duurt wor­den de bericht­en in de media posi­tiev­er over de sit­u­atie op de beurzen en vaak wor­den koers­doe­len dan door anal­is­ten naar omhoog aangepast. De stem­ming is posi­tief en het wordt ver­lei­delijk om meer posi­ties in porte­feuille te nemen, het voelt goed aan en we willen de boot immers niet mis­sen. Achter­af blijkt dan dat we beter wat van onze posi­ties had­den kun­nen afbouwen.
Het is lucratiev­er om beslissin­gen tot aan en verkoop op een objec­tieve basis te nemen aan de hand van indi­ca­toren die ons ter beschikking staan. Wij van www​.open​buy​.nl, www​.euro​top25​.com en www​.frans​belt​.com helpen u daarbij.
Frans Belt
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.