Het lijken wel gouden tijden voor de Dow Jones Industrial Average. Deze index zette donderdag 16 november een “all time high” neer van meer dan 12.300 punten. Hoelang kan dat nog zo doorgaan? Welke zijn de componenten van deze index en hoe hebben zij het gedaan? Zullen de stieren aan zet blijven of staan de beren klaar?
Hoe gezond is de Dow Jones?
Met een indrukwekkend slot van 12.251.71 punten zette eergisteren 15 november de Dow Jones Industrial Average (DJIA) index een ‘all time high’ koers neer:
Gisteren deed de index er nog een schepje bovenop door te sluiten op 12305,82 punten. De gestage klim vanaf half juli van dit jaar lijkt niet meer te stuiten. Record na record sneuvelt.
Ook de Nasdaq doet het goed en realiseerde gisteren met een slot van 2.449,06 punten het beste peil van dit jaar:
Maar er moeten nog heel wat aankoopdata door het internet worden gepompt om het techno-debacle van maar 2000 te doen vergeten:
Al bij al is de Nasdaq nog altijd niet kunnen terugkeren tot op de helft van zijn all time high. Dit duidt aan, dat er nog vele wonden niet zijn geheeld en dat er nog vele beleggers met een techno-kater zitten.
Nu terug naar de Dow Jones.
Uit bovenstaande chart kunt u opmaken, dat de DJIA, dankzij de mindere afhankelijkheid van het techno wel en wee, de crash van 2000 beter heeft doorstaan en de weg naar boven lijkt te hebben gevonden.
Is dit een signaal voor de stieren om Wall Street in te nemen? Of zullen de beren, die de afgelopen maanden klappen hebben moeten incasseren, uiteindelijk aan hun trekken komen? Om op die vragen te trachten te antwoorden, moeten we een blik werpen achter de schermen van de DJIA. Met andere woorden: hoe deden de 30 onderliggende aandelen het waaruit deze index is opgebouwd. In onderstaande tabel vindt u ze allemaal, samen met hun individuele all time high (datum en koers) en de slotkoers van eergisteren 15 november 2006.
Bij het bekijken van deze tabel valt u de zee van rode percentages op. Deze geven aan hoe ver de laatste slotkoers verwijderd is van het topmoment van deze aandelen. De enige die samen met de DJIA de climax bereikte gisteren is Exxon Mobil. Citigroup, Procter & Gamble volgden deze maand iets of het verloop van de DJIA. Ook American Express, Boeing, Altria Group, United Technologies, Johnson & Johnson, 3M en Caterpillar konden dit jaar applaus ontvangen wegens hun topkoers, maar zijn sindsdien aan het wegzakken, de ene al wat minder (AXP met ‑0,2%), de andere fors (CAT met ‑25%).
We kunnen zeggen dat het overgrote deel van de DJIA-componenten zich mijlenbreed bevindt van hun all time high. Rode lantaarn is Intel met ‑69% tegenover de top in 2000.
Deze situatie is vreemd te noemen. Een index klopt record na record, maar de onderliggende waarden volgend deze trend absoluut niet. Dit heeft o.i. alles te maken met de manier waarop de DJIA is opgemaakt. Details worden niet vrijgegeven, maar zoals we aanhaalden in de Biografie van de Dow Jones worden de onderliggende aandelen niet gewogen worden volgens een algemeen geldende economische norm, maar speelt een ‘magische factor’ een rol.
We hebben reden om heel voorzichtig om te springen met deze creatief opgebouwde index, tevens de belangrijkste ter wereld. Dat de terugval er kan komen, en daarbij citeren we o.m. de éminence grise van US Markets, Guy Boscart, is zeker niet irreëel. Want er hangen dreigende wolken aan het Wall Street firmament.
Even de voornaamste factoren op een rijtje die de beren aan het dansen kan zetten:
- de toestand op de VS-woningmarkt, die snel tot een crash kan leiden,
— de gigantische overheidsschuld
— het tanende vertrouwen in de USD (wat kan leiden tot een wereldwijde monetaire crisis)
— de VS-burger die niet spaart en zijn schulden maar laat aangroeien
— de onzekerheid dat de economische motor, die nu en dan al sputtert, op gang zal blijven
— de verouderende bevolking en de gebrekkige pensioenregeling in de VS
Natuurlijk is er Ben Bernanke die de rentekraan maar druppelsgewijs zal opendraaien. Natuurlijk zijn er de poppenspelers die via de media de publieke opinie en als het moet Wall Street zullen manipuleren.
Maar zonder gefundeerde waar(he)den zal het kaartenhuis vroeg of laat in elkaar zakken.
In 2000 was de techno-hype aangegroeid tot gigantische proporties, de beurswaanzin liep als een strovuur rond en toen de bubbel knalde, zijn velen met een smak op de grond terechtgekomen. De beren van toen, die de bui hadden zien hangen, hebben juichend hun short-posities kunnen verzilveren.
Zoals de situatie er nu voorstaat, kunnen we ons niet ontdoen van de indruk dat er een en ander schort aan de gezondheid van de DJIA. Misschien komt er voor de huidige beren weer een tijd van juichen. US Markets volgt de toestand van nabij op en zal zijn trouwe lezers en leden tijdig verwittigen om in actie te komen…
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
17 november 2006.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en financiële berichten. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.
Reacties kunt u sturen naar: jan@usmarkets.nl