...

Hedge Fund valt diep

18 september 2006, 16:07 | Guy Boscart | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Ama­ranth. een Hedge Fund dat tot vorige week nog op een winst stond van 22% voor dit jaar en in augus­tus 2006 zelfs boven de 30% moet scheefzit­tende posi­ties op Nat­ur­al Gas futures via tal­rijke Mar­gin Calls sluiten … Het fonds duikelt van een plus ren­de­ment van 30% naar een negatief resul­taat van maar lief­st 35% … Een wan­presta­tie met zeer grote risico‘s voor een fonds dat met 10 mil­jard dol­lar kap­i­taal speculeert …

Ama­ranth Advi­sors valt bij­na om:

Het Hedge Fund Ama­ranth Advi­sors ver­melde van­daag aan haar beleg­gers, investeerders ofwel deel­ne­mers dat het ver­lies na enkele geliqudeerde posi­ties door tal­rijke Mar­gin Calls bij hun enorme omhoog gerichte Nat­ur­al Gas posi­ties zal uitkomen op meer dan 35%. Dat is vanaf het startkap­i­taal op 1 jan­u­ari dit jaar. De Gaspri­js viel vorige week terug tot het laag­ste punt in meer dan 2 jaar. 

De Hedge-Fund man­ag­er Nick Maou­nis zei in een brief richt­ing zijn deel­ne­mers dat het Fonds bij­na klaar is met het afron­den van de extreem ver­keerde posi­tie. Men ver­meld dat ze elke Mar­gin Call hebben afgerond. Voor wie niet weet wat een Mar­gin Call betek­end even kort toelicht­en. Men gaat mas­saal future con­tracten aan en daar betaald men mar­gin voor, als die Mar­gin niet meer vol­doende dekking biedt dan moet men bijs­torten zodat het opnieuw in orde is. Omdat de posi­tie zo groot was kon men niet meer vol­doen aan die Mar­gins waar­door de markt die zelf oproept (Mar­gin Call), de posi­ties dienen dan meteen tegen elke pri­js wor­den ges­loten. Van­daar dat de ver­liezen zo extreem waren.

De Ama­ranth funds won­nen dus 30% in augus­tus maar de per­for­mance bleef volatiel het gehele jaar door. Het fonds ver­loor ver­loor meer dan 10% in maart, in de maand april won het fonds dan weer 13%. 

De gok was dur fors, en lat­en we niet ver­geten dat dit maar een rimpel­ing in de plas was, er zijn reeds duizen­den soorgelijke tijd­bom­men op de finan­cieele mark­ten. Als de beurs een keer een ferme schuiver maakt zie ik er nog 10-tallen omver vallen, er zijn reeds voor­beelden genoeg en telkens meld men dan dat door het con­t­role sys­teem zoi­ets niet meer voor zal komen. Wel, ziet u maar… Er waren amper 3 dagen nodig om deze tragedie te veroorzaken.

Wat doet Wall Street hier­mee? Naast zich neer­leggen zoals telkens, laat de lucht maar in de markt vloeien dan is iedereen blij…

Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.