...

Hebzucht & Angst 2: Met de VIX indicator

25 oktober 2005, 09:14 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Hoe is het op dit moment gesteld met de ver­schil­lende emoties ron­dom de beurs? Zijn we nog steeds vol vertrouwen of begin­nen we nu toch een beet­je angstig te wor­den van alle doemver­halen die we de laat­ste tijd te horen kri­j­gen? De zoge­hete Volatil­i­ty Index (VIX) kan ons hier wellicht helder­heid in ver­schaf­fen … Bas laat u het ver­loop van de VIX zien en hoe die zich man­i­fes­teert tov het ver­loop van de index …
Hebzucht & Angst ‑2-
In het vorige artikel over Hebzucht & Angst hebben we reeds gezien dat het koersver­loop van aan­de­len zek­er niet per defin­i­tie de fun­da­menteel ‘juiste’ waarde vol­gt. Van tijd tot tijd kun­nen aan­de­len ver boven die ‘juiste’ waarde noteren wan­neer beleg­gers door hun hebzucht niet meer ration­eel kun­nen nadenken. Andere keren kan er volledi­ge paniek en angst toes­laan, en ver­schi­j­nen er juist onre­al­is­tisch lage koersen op de bor­den. Sen­ti­ment, en dus niet de fun­da­menten, kan dus in bepaalde peri­o­den een cru­ciale stem­pel op de beurzen drukken. 
Om het sen­ti­ment ron­dom te beurzen objec­tief te kun­nen peilen mak­en we gebruik van de Volatil­i­ty Index (VIX). Deze maat­staf werd in 1993 geïntroduceerd, en is eigen­lijk niets anders dan de gemid­delde implied volatil­i­ty (IV) van een aan­tal index­op­ties. De IV kan math­e­ma­tisch berek­end wor­den door­dat het de enige onbek­ende fac­tor is in het optiewaarder­ingsmod­el van Black & Scholes. In dit mod­el kun­nen alle bek­ende data, op de IV na, wor­den ingevoerd: 
  • koers onderliggende waarde
  • premie/​uitoefenprijs/​looptijd van de optie 
  • rente­s­tand
De enige onbek­ende waarde is dus de IV, die we nu uit de Black & Scholes for­mule kun­nen her­lei­den. Let erop dat de implied volatil­i­ty niet het­zelfde is als de his­toric volatil­i­ty. Deze laat­ste meet namelijk de volatiliteit zoals die in het verleden heeft plaats­gevon­den. De IV kan daar echter sterk van afwijken door­dat deze niet naar het verleden kijkt maar juist naar de toekomst. Wan­neer de algemene verwacht­ing heerst dat de bewegelijkheid van aan­de­len in de nabi­je toekomst zal toen­e­men, dan zal de IV en dus ook de VIX een sti­jging lat­en zien.
Hieron­der is de VIX samen met de S&P 500 afge­beeld over de peri­ode 1995 t/​m 2003

Hier is goed te zien dat de ver­schil­lende pieken van de S&P 500 gepaard gaan met bodems van de VIX. Op zulke momenten is iedereen nog vol vertrouwen en gelooft men nog niet dat het sprook­je bin­nenko­rt voor­bij kan zijn. Beleg­gers bli­jven op hun posi­ties zit­ten zolang de koersen rustig omhoog kabbe­len en er van direct gevaar geen sprake is. Maar juist bij de sit­u­atie van lage VIX waar­den na een peri­ode van forse koerssti­jgin­gen is oplet­tend­heid gebo­den. Verkopende par­ti­jen hoeven maar even de over­hand te kri­j­gen om zo de koersen wat lager te zetten, en iedereen wil op het­zelfde moment naar de uit­gang om de mooie win­sten te verzil­v­eren. Op zo’n moment is er duidelijk een omslag van hebzucht naar angst merk­baar, want de mooi opge­bouwde win­sten willen we natu­urlijk niet gaan ver­spe­len. Men neemt het zek­er voor het onzekere (een teken van angst) en besluit tot verkopen over te gaan.
De dal­ing die daarop vol­gt gaat ver­vol­gens vaak gepaard met een fors oplopende VIX, wat niets anders aangeeft dat emoties van angst de over­hand kri­j­gen. Maar er is nog een bepaalde emotie die nog niet is genoemd: hoop. Diegene die nog niet aan het verkopen zijn ges­la­gen, zien hun win­sten terugza­kken en begin­nen nu ook wat angstig te wor­den. Maar zij verkopen nog niet in de hoop dat de koersen terug zullen keren naar de top, iets wat vaak niet meer zal gebeuren. Het enige wat we te zien kri­j­gen zijn zoge­hete sucker’s ral­lies, waar­bij koop­jes­jagers een leuk dip­mo­ment denken te zien. Maar zulke ral­lies zijn vaak geen lang lev­en beschoren waar­na er al snel een hernieuwde beweg­ing omlaag volgt.
De beleg­gers in de cat­e­gorie hoop komen er uitein­delijk het slechtst van alle­maal af. Zij zijn het die uitein­delijk op de bodem capit­uleren en dan met grote ver­liezen toch afscheid van hun stukken nemen. Van hoop via angst naar red­de­loosheid, het is een tragis­che weg die ze moeten vol­gen met ver­dampte win­sten of grote ver­liezen als resul­taat. En aan wie verkopen die ‘hoopvolle’ beleg­gers dan hun stukken? Juist, aan de koel­bloedi­ge per­so­n­en die hun emoties de baas zijn gebleven. De beurs kent win­naars en ver­liez­ers en het mag duidelijk zijn wie hier wint en wie verliest…
Leuk om te weten alle­maal, maar hoe staan we er dan op dit moment voor? De huidi­ge sit­u­atie rond de financiële mark­ten kan zek­er niet geweldig wor­den genoemd. Recent is er een abrupt einde gekomen aan een lange peri­ode van onafge­bro­ken sti­jgin­gen. Hieron­der is zow­el het koersver­loop van de Dow Jones als de VIX te zien over de afgelopen 5 jaar:
Figu­ur 1: Dow Jones
Figu­ur 2:Volatility Index (VIX)
Ook hier is mooi te zien dat er zich mooie koop­mo­menten hebben voorgedaan op het moment dat de angst regeerde. Sig­nif­i­cante bodems in de Dow gaan gepaard met pieken in de VIX en visa versa.
De huidi­ge stand van de VIX is in his­torisch per­spec­tief zeer laag te noe­men. De bewegelijkheid van de koersen is de laat­ste tijd dan ook extreem laag geweest, zek­er als we deze vergelijken met de peri­ode rond de inter­nethype. De trend van de VIX is de laat­ste 3 jaar res­olu­ut zuid­waarts gericht, en dat in com­bi­natie met een behoor­lijke topvorm­ing bij de Dow Jones maakt de huidi­ge sit­u­atie zeer fragiel. Het enige wat we nu nog mis­sen is een bepaalde ‘trigger’: een nieuws­feit of gebeurte­nis waar emo­tion­eel op wordt gereageerd (denk bijvoor­beeld aan de vogelpest of een ter­ror­is­tis­che aanslag). Zijn die emoties er een­maal, dan heb je de pop­pen aan het dansen… 
Waar we nu dus voor moeten oppassen zijn dal­ende koersen die gepaard gaan met een toe­name van de bewegelijkheid (VIX). Dan zal angst de over­hand kri­j­gen van hebzucht en neemt de kans op een koer­sac­cel­er­atie naar bene­den flink toe. Iedereen zal elka­ar achter­na gaan lopen en niet meer voor zichzelf denken.
Zo zie je, soms heb je meer aan psy­chol­o­gis­che dan aan economis­che ken­nis op de beurs. En als je wéét hoe de mas­sa zal rea­geren op een bepaalde sit­u­atie dan heb je een ‘edge’ op de rest. En dat kan tot behoor­lijke win­sten lei­den als je het goed weet aan te pakken…
Bas van Stiphout
© US Mar​kets​.nl
24 okto­ber 2005

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.