Guy’s prognoses na derde kwartaal ‘09
Guy Boscart heeft zich in december 2008 gewaagd aan een tiental gedurfde voorspellingen. Nu het einde van het jaar alweer niet zo heel ver meer is, gaan we kijken in welke richting het gaat met Guy’s prognoses.
Toen we op 3 juli 2009 de update van het tweede kwartaal van dit jaar over Guy’s prognoses maakten, vroegen we ons af het resultaat van het eerste halfjaar de stilte voor de storm was of dat er een buiklanding zou worden ingezet in het derde kwartaal.
Nu we begonnen zijn aan het laatste kwart van 2009 zijn we aan u een nieuwe update verplicht.
Een blik op de tabel leert ons, dat algemeen gezien de trend van het derde deel van Q1 zich heeft doorgezet en dat de kloof tussen de cijfers en de voorspelling zich merkelijk heeft verbreed.
Nu een bespreking punt voor punt.
1. Dow Jones Industrial Average (DJIA)
De DJIA zet de klim vanaf begin maart quasi onverminderd voort. De door Guy vooropgestelde 4.000 lijken verder af dan ooit en als het huidige groeikanaal dan tegen het jaareinde een score van tegen de 11.000 punten tot de mogelijkheden behoren.
De beleggers lijken zich vast te klampen aan de euforie die de afgelopen lente inzette. Het consumentenvertrouwen in de VS, de afspiegeling van hoe de doorsnee burger de economische situatie bekijkt, laat toch wel een meer relatief beeld zien.
Uit bovenstaande grafiek (bron: The Conference Board) leidt u af dat deze index vanaf januari tot mei parallel liep met deze van de DJIA. Maar dan sloeg twijfel toe en bleef de index hangen rond 50 punten. In augustus stond hij nog op 54,5 punten, in september daalde hij tot 53,1 punten. Goed nieuws is dit niet. Een factor die de verbruiker niet zo leuk vindt is het feit dat de werkloosheid maar niet afneemt.
2. De olieprijs
Het niveau van ca 73 dollar is sinds afgelopen zomer een belangrijke weerstand voor de olieprijs, die zich sindsdien sterk op en neer deinend zijwaarts beweegt. De prijzen aan de pomp willen niet weten van deze van de ruwe olie en ze maken het bont zoals u onlangs kon lezen.
Voortgaande op hetgeen we tot nu toe weten, lijkt ons het door Guy voorspelde peil van 15 à 20 dollar uit te sluiten.
3. De goudprijs
Wat het 73 dollarniveau is voor de olieprijs, is 1.000 à 1.020 dollar voor het goud. Beleggers investeerden niet alleen vlotjes in aandelen, zie de DJIA, maar waren ook niet vies van het gele metaal. Zit hierin een indicatie dat hun vertrouwen in een vlug economisch herstel dan toch niet zo geweldig is?
Naar onze mening zullen we tegen Nieuwjaar noch de vooropgestelde 600, noch de 1.500 dollar in de grafieken zien verschijnen.
4. De AEX
De AEX kent een analoog verloop aan dat van de DJIA. In juli 2009 schreven we, dat
veel zou gaan afhangen van de macro-economische data van de VS, die bekend zouden worden in de eerste helft van juli. U merkt dat deze data zeer stimulerend werkten op de AEX-beleggers. Tegen het jaareinde zal o.i. geen sprake zijn van de voorspelde 125 tot 150 punten.
5. De banksector
Wie denkt dat in de banksector in de VS de crisis voorbij is, heeft het mis. Zo ging op 1 september 2009 de Texaanse Guarantee Financial Group overkop. Deze bank, met een 150-tal kantoren in Texas en in Californië, had een put van miljarden dollars gemaakt volgens het al te bekende recept: rommelkredieten in de woningsector.
Andere Amerikaanse banken zullen waarschijnlijk nog volgen. In Europa is de storm overgegaan in een zeebries.
Guy’s voorspelling, dat in 2009 de problemen voor deze sector nog niet achter de rug zullen zijn bleek juist te zijn.
6. De Japanse yen
De voorspelde niveaus van 75 à 80 yen/dollar of 85 à 90 yen/euro zijn nog veraf, maar niet onhaalbaar. Als de nieuwe Japanse minister van Financiën, Hirohisa Fuji, zijn beleid doorzet zou het wel eens kunnen zijn dat de yen zijn positie tegenover de dollar en tegenover de euro versterkt.
7. De obligatiemarkt
De verwachte bubbel in de obligatiemarkt zal er niet jaar niet van komen, voortgaande op wat we vandaag zien. Maar sinds het begin van de zomer loopt de USB-index eerder zijwaarts, en dat wijst niet op een overdonderende voorkeur voor aandelen. De toestand is vergelijkbaar met deze van het goud.
8. Van inflatie naar deflatie
De ministers van Financiën, hier zowel als in VS, Japan en waar ook in de economisch ontwikkelde wereld, blijven als de dood voor deflatie en zullen er alles aan doen, om dit spook op afstand te houden.
Nochtans is de trend naar deflatie er. Zo zijn in Japan bij voorbeeld de consumentenprijzen bijna 2,5% gedaald sinds het begin van het jaar en niets wijst erop, dat er vlug verandering komt in deze trend.
Grote financiële instanties zoals het IMF verwachten de komende jaren wereldwijd wat ze noemen een ‘milde’ deflatie. Wat mild is, zeggen ze er niet bij.
Wat het gevaar voor deflatie betreft, had Guy het bij het rechte eind.
9. De huizenmarkt
De huizenprijzen in Nederland en België blijven dalen, maar de door Guy verwachte gemiddelde terugval met 30% hebben we gelukkig nog niet kunnen vaststellen. Maar ‑20% tegen eind 2009 zit er nog altijd in.
10. Warren Buffett
Na een ietwat moeilijk begin van de zomer schoten Waren Buffetts beleggingsvehikels in augustus pijlsnel de hoogte in tot het hoogste peil tot nog toe in 2009. Nu rusten de koersen wat uit. In afwachting van een volgende opstoot?
Hoewel hij dit jaar zijn vermogen met 20% zag terugvallen van 50 naar 40 miljard dollar, blijft Buffett na Bill Gates de rijkste mens ter wereld. Bij verschillende gelegenheden beklemtoonde hij, dat het nu de tijd is om aandelen te kopen en zo te zien hebben velen zijn woorden niet in de wind geslagen.
Voor een faillissement dit jaar, voorspeld door Guy, hoeft Buffett blijkbaar nog niet te vrezen.
***
Dit is hetgeen we tot dusver weten. We zitten nu in de laatste rechte lijn naar het einde van 2009. Rendez-vous zo omstreeks de jaarwisseling?
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.