...

Guy’s prognoses na derde kwartaal ‘09

6 oktober 2009, 16:34 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Guy’s prog­noses na derde kwartaal 09

Guy Boscart heeft zich in decem­ber 2008 gewaagd aan een tien­tal gedurfde voor­spellin­gen. Nu het einde van het jaar alweer niet zo heel ver meer is, gaan we kijken in welke richt­ing het gaat met Guy’s prognoses.



Toen we op 3 juli 2009 de update van het tweede kwartaal van dit jaar over Guy’s prog­noses maak­ten, vroe­gen we ons af het resul­taat van het eerste half­jaar de stilte voor de storm was of dat er een buik­land­ing zou wor­den ingezet in het derde kwartaal.

Nu we begonnen zijn aan het laat­ste kwart van 2009 zijn we aan u een nieuwe update verplicht. 

alt

Een blik op de tabel leert ons, dat alge­meen gezien de trend van het derde deel van Q1 zich heeft doorgezet en dat de kloof tussen de cijfers en de voor­spelling zich merke­lijk heeft ver­breed.
Nu een besprek­ing punt voor punt.

1. Dow Jones Indus­tri­al Aver­age (DJIA)


alt


De DJIA zet de klim vanaf begin maart qua­si onver­min­derd voort. De door Guy vooropgestelde 4.000 lijken verder af dan ooit en als het huidi­ge groeikanaal dan tegen het jaareinde een score van tegen de 11.000 pun­ten tot de mogelijkhe­den behoren.

De beleg­gers lijken zich vast te klam­p­en aan de euforie die de afgelopen lente inzette. Het con­sumenten­vertrouwen in de VS, de afspiegeling van hoe de doorsnee burg­er de economis­che sit­u­atie bek­ijkt, laat toch wel een meer relatief beeld zien.

alt

Uit boven­staande grafiek (bron: The Con­fer­ence Board) lei­dt u af dat deze index vanaf jan­u­ari tot mei par­al­lel liep met deze van de DJIA. Maar dan sloeg twi­jfel toe en bleef de index hangen rond 50 pun­ten. In augus­tus stond hij nog op 54,5 pun­ten, in sep­tem­ber daalde hij tot 53,1 pun­ten. Goed nieuws is dit niet. Een fac­tor die de ver­bruik­er niet zo leuk vin­dt is het feit dat de werk­loosheid maar niet afneemt. 

2. De olieprijs

alt

Het niveau van ca 73 dol­lar is sinds afgelopen zomer een belan­grijke weer­stand voor de oliepri­js, die zich sinds­di­en sterk op en neer deinend zijwaarts beweegt. De pri­jzen aan de pomp willen niet weten van deze van de ruwe olie en ze mak­en het bont zoals u onlangs kon lezen.

Voort­gaande op het­geen we tot nu toe weten, lijkt ons het door Guy voor­spelde peil van 15 à 20 dol­lar uit te sluiten.

3. De goudprijs

alt

Wat het 73 dol­lar­niveau is voor de oliepri­js, is 1.000 à 1.020 dol­lar voor het goud. Beleg­gers investeer­den niet alleen vlot­jes in aan­de­len, zie de DJIA, maar waren ook niet vies van het gele metaal. Zit hierin een indi­catie dat hun vertrouwen in een vlug economisch her­s­tel dan toch niet zo geweldig is?

Naar onze mening zullen we tegen Nieuw­jaar noch de vooropgestelde 600, noch de 1.500 dol­lar in de grafieken zien verschijnen. 

4. De AEX

alt

De AEX kent een analoog ver­loop aan dat van de DJIA. In juli 2009 schreven we, dat
veel zou gaan afhangen van de macro-economis­che data van de VS, die bek­end zouden wor­den in de eerste helft van juli. U merkt dat deze data zeer stim­ulerend werk­ten op de AEX-beleg­gers. Tegen het jaareinde zal o.i. geen sprake zijn van de voor­spelde 125 tot 150 punten.

5. De banksector

Wie denkt dat in de bank­sec­tor in de VS de cri­sis voor­bij is, heeft het mis. Zo ging op 1 sep­tem­ber 2009 de Tex­aanse Guar­an­tee Finan­cial Group overkop. Deze bank, met een 150-tal kan­toren in Texas en in Cal­i­fornië, had een put van mil­jar­den dol­lars gemaakt vol­gens het al te bek­ende recept: rom­melkredi­eten in de won­ing­sec­tor.
Andere Amerikaanse banken zullen waarschi­jn­lijk nog vol­gen. In Europa is de storm overge­gaan in een zee­bries.
Guy’s voor­spelling, dat in 2009 de prob­le­men voor deze sec­tor nog niet achter de rug zullen zijn bleek juist te zijn.

6. De Japanse yen

alt

alt

De voor­spelde niveaus van 75 à 80 yen/​dollar of 85 à 90 yen/​euro zijn nog ver­af, maar niet onhaal­baar. Als de nieuwe Japanse min­is­ter van Finan­ciën, Hiro­hisa Fuji, zijn beleid doorzet zou het wel eens kun­nen zijn dat de yen zijn posi­tie tegen­over de dol­lar en tegen­over de euro versterkt.

7. De obligatiemarkt


alt

De verwachte bubbel in de oblig­atiemarkt zal er niet jaar niet van komen, voort­gaande op wat we van­daag zien. Maar sinds het begin van de zomer loopt de USB-index eerder zijwaarts, en dat wijst niet op een over­don­derende voorkeur voor aan­de­len. De toe­s­tand is vergelijk­baar met deze van het goud.

8. Van inflatie naar deflatie

De min­is­ters van Finan­ciën, hier zow­el als in VS, Japan en waar ook in de economisch ontwikkelde wereld, bli­jven als de dood voor deflatie en zullen er alles aan doen, om dit spook op afs­tand te houden.

Nochtans is de trend naar deflatie er. Zo zijn in Japan bij voor­beeld de con­sumenten­pri­jzen bij­na 2,5% gedaald sinds het begin van het jaar en niets wijst erop, dat er vlug veran­der­ing komt in deze trend.

Grote finan­ciële instanties zoals het IMF verwacht­en de komende jaren wereld­wi­jd wat ze noe­men een milde’ deflatie. Wat mild is, zeggen ze er niet bij.

Wat het gevaar voor deflatie betre­ft, had Guy het bij het rechte eind.

9. De huizenmarkt

De huizen­pri­jzen in Ned­er­land en Bel­gië bli­jven dalen, maar de door Guy verwachte gemid­delde terug­val met 30% hebben we gelukkig nog niet kun­nen vast­stellen. Maar ‑20% tegen eind 2009 zit er nog alti­jd in.

10. War­ren Buffett

alt

alt


Na een iet­wat moeil­ijk begin van de zomer schoten Waren Buf­fetts beleg­gingsve­hikels in augus­tus pijl­snel de hoogte in tot het hoog­ste peil tot nog toe in 2009. Nu rusten de koersen wat uit. In afwacht­ing van een vol­gende opstoot?

Hoewel hij dit jaar zijn ver­mo­gen met 20% zag terug­vallen van 50 naar 40 mil­jard dol­lar, bli­jft Buf­fett na Bill Gates de rijk­ste mens ter wereld. Bij ver­schil­lende gele­gen­heden bek­lem­toonde hij, dat het nu de tijd is om aan­de­len te kopen en zo te zien hebben velen zijn woor­den niet in de wind geslagen.

Voor een fail­lisse­ment dit jaar, voor­speld door Guy, hoeft Buf­fett blijk­baar nog niet te vrezen.


***

Dit is het­geen we tot dusver weten. We zit­ten nu in de laat­ste rechte lijn naar het einde van 2009. Ren­dez-vous zo omstreeks de jaarwisseling? 

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.