Goldman Sachs in het spotlight
Goldman Sachs Group Inc. (GS), met hoofdzetel te New York, is zo een van die gevestigde waarden, zeg maar een rots in de financiële branding. Er werken meer dan 50.000 mensen voor de GS-groep, die een marktkapitalisatie heeft van ca 70,6 miljard USD (48,1 miljard EUR). Er bestaat zelfs een speciale GS-index, de S&P GSCI™ met betrekking tot de grondstoffenmarkten.
De firma werd opgericht in 1869 door de Duits-Joodse immigrant Marcus Goldman en in 1870 vervoegde zijn schoonzoon Samuel Sachs het bedrijf als partner. De core business is financieel investeringsadvies voor (zeer) rijke families (zeer) grote bedrijven en overheden in verschillende landen.
Volgens de Corporate Governance Quotient (CGQ®), scoort GS (data 1 februari 2008) beter dan 60,5% van de S&P 500 ondernemingen en 90% van alle financiële firma’s. Voor deze beoordeling wordt gekeken naar het management, resultaten van audits, anti-overname maatregelen en salarissen en bonussen van de directie.
Over de directie gesproken: GS lijkt wel een kweekvijver van topfunctionarissen in de regering van de VS. De huidige voorzitter-CEO Lloyd Blankfein (geb. 1954) is in functie sinds 31 mei 2006 als opvolger van Henry Paulson (geb. 1946), thans ‘Treasury Secretary’, wij zouden zeggen minister van Financiën. Paulsons onmiddellijke voorgangers bij GS waren Jon Corzine, Stephen Friedman en Robert Rubin, die allen hun post bij GS ruilden voor een regeringsmandaat.
Op de site van Yahoo! staat te lezen, dat Blankfeins salaris 27,84 miljoen USD
(18,75 miljoen EUR) bedraagt, dus een luttele 1,56 miljoen euro in zijn loonzakje maandelijks. Om hem toch wat financiële ademruimte te gunnen, ontving hij eind december 2007 een bonusje van 68 miljoen USD (46,3 miljoen EUR) in de vorm van cash, aandelen en –opties. Dat was alweer een ietsepietsie meer dan het jaar ervoor, toen hij tevreden moest zijn met 54 miljoen dollar. Trouwens, met die 68 miljoen van december 2007 kan hij zich de bonuskampioen van Wall Street noemen.
Laten we even kijken naar de grafiek van het aandeel GS. En dat ziet er niet zo schitterend uit, dat is althans onze bescheiden mening. We zien vanaf juni 2005 een zo goed als gestage opgang tot dezelfde maand 2007, maar dan sputtert de motor om dan in oktober 2007 met een grote inspanning toch nog boven het peil van juni 2007 uit te komen. Maar dan valt het aandeel snel terug en vandaag lijkt de bodem van de kuil nog niet in zicht.
Wat was er aan de hand? Was het de kredietcrisis? Als we het aandeel vergelijken met Merrill Lynch (MER), één van zijn belangrijkste concurrenten in deze sector, dan zien we dat MER wel degelijk heeft gedeeld in de klappen, terwijl GS relatief goed standhield. Een analoog patroon zien we bij Lehman Brothers (LEH) een andere concurrent.
Volgens zegslieden van GS was hun firma minder gevoelig aan het subprime-gebeuren dan andere financiële ondernemingen, omdat ze minder actief is in hypotheken. Bovendien zouden er gunstige short-transacties zijn gebeurd. Waarover de GS-mensen niet vermeldden, was het feit dat in de nasleep van de kredietcrisis nu ook de markten m.b.t. het verlenen van leningen aan bedrijven het ook moeilijk krijgen, en dat is iets waar GS wél actief mee bezig is. Verschillende analisten hebben dan ook hun verwachtingen voor het GS-aandeel teruggeschroefd. Ook moesten de beleggers vaststellen, dat de groei van GS aan het vertragen was. Dat bleek o.m. uit de daling met 16% van de netto-omzet van de trading-divisie van GS gedurende het laatste kwartaal van 2007. Deze divisie is de belangrijkste van GS en volledigheidshalve moeten we eraan toevoegen, dat inclusief die minus 16% er toch nog een groei was van 47% versus dezelfde periode een jaar eerder. Maar toch stuurden de beleggers het aandeel in zuidwaartse richting sinds de herfst van 2007.
De nervositeit in Wall Street en de vertragende economie van de VS zullen hun impact op ondernemingen zoals GS niet missen. GS, dat er nog in slaagde om mooie omzetten te realiseren tijdens de kredietcrisis, zou zich nu wel eens kunnen terugvinden in het peloton van de verliezers.
Natuurlijk neemt GS maatregelen om er financieel terug bovenop te geraken. Zo werden bepaalde assets (krachtcentrales) verkocht voor een bedrag van meer dan 800 miljoen dollar en werden hypothecaire holdings afgeschreven, maar hierover wilde GS geen cijfer kwijt.
Tenslotte nog dit. Via Yahoo! Message Boards vonden we aanduidingen dat GS boetes en schadevergoedingen moet betalen wegens frauduleuze praktijken, meer bepaald aandelenmanipulaties bij IPO’s (initial public offerings). Er bestaat ook een website Goldman Sachs Fraud Information waar diverse onfrisse zaken aangehaald worden, waarin GS een rol speelt. Het gaat weliswaar niet om recente gebeurtenissen (jaar 2003), maar ze zijn wel de moeite waard om ze niet uit het oog te verliezen.
Het is niet al goud wat blinkt en Poppenspelers zijn blijkbaar overal actief.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.