...

Goedkopere olie? Vergeet het maar.

23 juni 2008, 16:33 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Saoe­di-Ara­bië zou bereid zijn de oliepro­duc­tie fors op te dri­jven. Daarmee wordt tege­moet gekomen aan de inter­na­tionale druk om de pri­js van het vat ruwe olie te doen zakken. Of het zal lukken, is zeer de vraag.

Goed­kopere olie? Vergeet het maar.

Gis­teren kwa­men in de Saoe­di-Ara­bis­che stad Djed­da de voor­naam­ste olieproducerende 
en –ver­bruik­ende lan­den bijeen. Het ini­ti­atief ging uit van Kon­ing Abdul­lah van Saoedi-Arabië. 



Laat­stge­noemd land, bij monde van zijn kon­ing en zijn vicem­i­nis­ter van olie Abde­laz­iz ben Salman, heeft de inten­tie zijn oliepro­duc­tie op te dri­jven om de oliepri­js te drukken.

Op dit ogen­blik pompt Saoe­di-Ara­bië dagelijks ca 9,45 miljoen vat­en (een respectabele 
1,5 mil­jard liter) op. Om de goede voorne­mers kracht bij te zetten meldde Kon­ing Abdul­lah de dag voor de con­fer­en­tie dat heel spoedig de pro­duc­tie al met 200.000 vat­en zal wor­den verhoogd. 
Tegen vol­gende maand zouden er ca 500.000 vat­en meer naar boven komen, zodat de dag­pro­duc­tie in de buurt van 10 miljoen vat­en (1.6 mil­jard liter) zou komen. Op ter­mi­jn, dat is tegen mid­den 2009, zou het cijfer van 12,5 miljoen vat­en in het ver­schi­et liggen. 

Toch slaagde de Saoe­di-Ara­bis­che del­e­gatie er niet in, de andere oliepro­du­cen­ten aan haar kant te kri­j­gen. Zo zegde OPEC-voorzit­ter Chak­ib Khelil (Alger­i­jnse min­is­ter voor Energie en Mij­nen) niet te geloven dat de huidi­ge dure olie te wijten is aan onvol­doende pro­duc­tie, maar wel aan de vanu­it de VS uit­ge­waaierde kredi­et­cri­sis, poli­tieke fac­toren (Nige­ria, Iran) en speculatie.

Langs onze kant willen we een kant­teken­ing plaat­sen bij de door Saoe­di-Ara­bië beloofde ver­meerder­ing van hun pro­duc­tie. In Aladdins lamp flikkert: deel 2 had­den we het o.a. over de pro­duc­tieca­paciteit van Saoe­di-Ara­bië en meer bepaald over het Ghawar-veld, het groot­ste ter wereld. 

Aan het huidi­ge pro­duc­ti­etem­po bereikt Ghawar in 2009, vol­gend jaar dus, zijn peak oil’ punt, wat wil zeggen dat de helft van de voor­raad op is. Over 10 à 15 jaar staat Ghawar droog. Maar zelfs nu al is het al moeil­ijk om de olie vlot te win­nen. Er moeten mil­jar­den liter zee­wa­ter naar bene­den wor­den gepompt om het klev­erige goud naar boven te persen. En dat goud’ ver­schi­jnt dan niet als pure aar­dolie, maar als een mengsel met zee­wa­ter. Het schei­den hier­van vraagt ook energie en jaagt vanzelf­sprek­end de pri­js in de hoogte. 

Ook andere olieput­ten hebben zo hun prob­le­men. Het onderzeese Cantarell-veld (Mex­i­co) is een van de groot­ste ter wereld, maar om de olie te win­nen moet stik­stof geïn­jecteerd wor­den. Om die reden werd in Mex­i­co de groot­ste fab­riek ter wereld gebouwd, die uit de stik­stof schei­dt van de zuurstof in de lucht. Deze kosten beïn­vloe­den ook de olieprijs. 

Zo kun­nen we nog wat door­gaan. Het komt erop neer dat de meeste nog beschik­bare olie moeil­ijk bereik­baar (kilo­me­ters diep onderzee) is en/​of is ingebed in zand (oliezand) of schalie. 

Daarom zien we de olie nog niet zo spoedig terugk­eren naar pri­js­niveaus van pak­weg een half jaar gele­den. De grafiek van de bek­ende olie-index $WTIC hier­boven (23 juni 2008, 18:25) duidt aleszins niet op een terug­val van de pri­js op korte termijn.

Intussen stape­len de oliedol­lars zich maar op. De Gulf Coop­er­a­tion Coun­cil, die de belan­gen verdedigt van de zes oli­es­tat­en Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoe­di-Ara­bië en Verenigde Ara­bis­che Emi­rat­en, heeft bek­endge­maakt dat de olie-inkom­sten in 2007 opliepen tot 364 mil­jard dol­lar (235 mil­jard euro). Voor dit jaar verwacht men 636 mil­jard dol­lar (meer dan 410 mil­jard euro) en voor het jaar 2009 is de voor­spelling 657 mil­jard dol­lar (424 mil­jard euro).

Dat stelt die lan­den voor een lux­eprob­leem. Want ze weten niet goed wat te doen met die bergen geld. Oppot­ten in fis­caal vrien­delijke lan­den is geen inter­es­sante optie, want het geld slaapt dan en brengt niets meer op. Investeren in West­erse bedri­jven is al op grote schaal gebeurd maar de economis­che toe­s­tand is niet meer zo rooskleurig.

Miss­chien lat­en de olies­jeiks hun oog vallen op de beurzen en lei­den ze een hausse in, wie weet? Maar toch eerst zien en dan geloven.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.