Geld lenen voor beleggingen
Om te kunnen beleggen in bijvoorbeeld aandelen heb je vermogen nodig. Dit vermogen kan komen uit je salaris, maar ook uit andere bronnen zoals rendementen over eerdere beleggingen of uit een erfenis. Als je geen of weinig geld hebt om mee te beleggen, kun je er ook voor kiezen om geld te lenen voor het kopen van bijvoorbeeld aandelen. Hoewel het soms goed uit kan pakken, zijn hieraan grote risico’s verbonden.
Rendement en risico
Als je wilt gaan beleggen, ligt het voor de hand om te kiezen voor een belegging die het hoogste rendement oplevert. Als de economie lekker draait, haal je met aandelen meestal hoge rendementen van soms wel 30%. Maar naast een kans op hoge rendementen bestaat ook de kans dat je een groot verlies maakt. Als er een beurscrash is of het bedrijf waarin je investeert gaat failliet, kun je in één klap een groot deel van virtuele vermogen zien verdampen. Er is bij beleggingen altijd een relatie tussen het rendement van de belegging en het risico ervan. Hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico. Een spaarrekening bij de bank geeft bijvoorbeeld bijna geen rente, maar het kans op verlies van het geld is ook bijna 0%.
Effectenkrediet
Ondanks de risico’s is het mogelijk om bij banken geld te lenen om hiermee vervolgens aandelen te kopen. Zo’n lening wordt een effectenkrediet genoemd. De aandelen die je hiermee koopt zijn vervolgens het onderpand voor de lening. Als de aandelen na aankoop dalen tot onder het aankoopbedrag, moet je geld bijstorten. Wanneer je hier geen geld voor hebt, heeft de bank het recht om je aandelen over te nemen. Als deze waarde onvoldoende is om het hele krediet af te lossen blijf je met een restschuld over.
Andere leenvormen
Je kunt er ook voor kiezen bij een bank een persoonlijke lening of een doorlopend krediet af te sluiten en deze lening vervolgens in te zetten voor beleggingen. De bank heeft bij deze leenvormen geen idee waar je het geld aan uitgeeft en daarom zijn de rentepercentages bij deze leningen fors hoger dan bij het effectenkrediet. Sommige studenten kiezen ervoor om hun lening bij DUO in te zetten voor het kopen van aandelen. Omdat je na je studie altijd maar een bepaald percentage van je salaris hoeft uit te geven aan aflossing van je studieschuld, is de kans klein dat je in financiële problemen raakt als de beurskoersen dalen. Hoewel sommige studenten dit doen, is het eigenlijk verboden om geld van je studielening voor beleggingen in te zetten.
Risico’s
Hoewel geld lenen voor aandelen mogelijk is, is het ten zeerste af te raden. Door geleend geld in te zetten kan je bij een dalende beurs in financiële problemen raken. Het is daarom aan te raden om alleen met geld te beleggen wat je niet direct nodig hebt. Hoe minder snel je iets denkt nodig te hebben, hoe meer risico je er mee kunt nemen. Het is daarom verstandig je geld te verspreiden over beleggingen in verschillende risicocategorieën. Bijvoorbeeld een deel op de spaarrekening; een deel in staatsobligaties (laag risico) en een deel in aandelen.