...

Gaan we voor nummer 15? Inversie rente

2 februari 2006, 13:03 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Afgelopen dinsdag mocht ‘orakel’ Alan Greenspan voor de laatste keer zijn invloed op de rentestand laten gelden en deed dat met een verhoging van een kwart procent... De markt hoopt dat hiermee een einde is gekomen aan een lange serie van renteverhogingen… Maar een oververhitte huizenmarkt in de US lijkt daarbij vooralsnog roet in het eten te gooien…

Gaan we voor nummer 15...?

In de maand december van het vorige jaar blijkt er weer flink gespendeerd te zijn in de bouwsector. De gepubliceerde cijfers waren sterker dan de markt had verwacht hetgeen tot enige nervositeit kan leiden. Deze cijfers kunnen immers impliceren dat er voorlopig nog geen einde zal komen aan de reeks renteverhogingen. Dinsdag werd de belangrijkste rentestand van de Fed alweer voor de 14e(!) keer op rij met een kwartpunt verhoogd om daarmee op een stand van 4,50% uit te komen. Deze maatregelen zijn nodig om ervoor te zorgen dat de hele boel niet oververhit raakt. De rentestand werkt hierbij als een soort gas- en rempedaal in één en kan van grote invloed zijn op het wel en wee van de wereldeconomieën. De laatste tijd is de economie weer beginnen te herstellen en men wil vermijden dat deze straks weer te ver naar boven doorschiet. Aandelenbeurzen houden niet bepaald van zulke renteverhogingen omdat daarmee het krediet duurder wordt gemaakt en investeringen uitgesteld zullen worden.

De obligatiemarkt heeft de laatste dagen behoorlijk terrein moeten prijsgeven met hogere yields als een logisch gevolg. Op zich geen reden om je direct zorgen over te maken ware het niet dat het fenomeen van de ‘inverse rentecurve’ weer ten tonele verschijnt. Hierbij zien we dat de effectieve rente op de 2 jaars-obligaties (4,58%) momenteel hoger ligt dan die met een looptijd van 10 jaar (4,56%). In de grafiek hieronder is deze ‘inverse’ goed te zien door het tussentijds dalende verloop van de rentecurve. Normaal gesproken beweegt deze curve zich alleen naar boven waarbij deze naar het einde toe enigszins begint af te vlakken. Het verleden heeft inmiddels uitgewezen dat zulk een patroon in rentestanden vaak een voorbode is voor een serieuze afzwakking van de economie die uiteindelijk in een nieuwe recessie kunnen uitmonden. Bedenk hierbij dat elk van de 6 recessies die sinds 1970 hebben plaatsgevonden allen vooraf zijn gegaan met een draai in de rentecurve zoals we die nu ook zien..

Bas van Stiphout
© US Markets.nl
2 februari 2006

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.