...

Foutje van 5 miljard

25 januari 2008, 19:03 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De Société Générale, de tweede groot­ste bank van Frankrijk, heeft lat­en weten, dat ze in één klap bij­na 5 mil­jard euro ver­loren heeft. Fout­je van een van onze traders’, zegt de CEO, maar alles komt in orde’. Hoe­zo, in orde? Wat is er gebeurd, wie heeft het gedaan en hoe was het mogelijk?

Fout­je van 5 miljard


Gis­teren don­derdag 24 jan­u­ari 2008 kon je er niet naast horen of kijken: de Franse groot­bank Société Générale had lat­en weten, dat een van haar traders haar had opgezadeld met een ver­lies­post­je van 5 mil­jard euro wegens foutieve trans­ac­ties. Zulk een bedrag doet ons toch even slikken. Lat­er bleek dat het in werke­lijkheid zoveel niet was, eerder 4,9 mil­jard, dat scheelt dan toch weer een niet onaardi­ge 100 miljoen euro. Maar 4,9 mil­jard euro, dat is 10,7 mil­jard toen­ma­lige Ned­er­landse gulden of 197,7 even toen­ma­lige Bel­gis­che frank. Daarmee kan je niet alleen een heel verre en leuke vakantie boeken, maar tevens je vlieg­tu­ig en je hotel kopen. 

Hoe dan ook, het gaat om de groot­ste bank­fraude ooit.

Voor we het hebben over wie wat heeft gedaan, gaan we even de betrokken bank nad­er bekijken.


De bank werd opgericht in 1864, dat was in de tijd van de Amerikaanse burg­eroor­log. Van­daag werken er 120.000 mensen wereld­wi­jd. Vorig jaar (2006) was de omzet 22,4 mil­jard euro met een net­to resul­taat van 5,785 mil­jard euro. Sinds gis­teren 24 jan­u­ari 2008 bedraagt de kap­i­tal­isatie 35 mil­jard euro. De CEO is de 58-jarige Daniel Bou­ton (Daniel Knoop als we zijn naam zouden vertalen). 

De bedri­jf­ss­lo­gan is on est là pour vous aider’ (wij zijn er om u te helpen) maar daaraan zullen op dit moment én de klanten, én de aan­deel­houd­ers sterk twi­jfe­len. Dat is een grote zorg voor het man­age­ment, en daarom pub­liceerde CEO Bou­ton een brief

Hierin zegt hij dat een medew­erk­er gedurende een jaar foutieve trans­ac­ties heeft gedaan en die ver­bor­gen kon houden voor het man­age­ment. Hij voegt eraan toe, dat de man in kwest­ie op staande voet ontsla­gen is. Verder zegt hij, dat woens­dag 23 jan­u­ari 2008 een kap­i­taalsver­hoging van 5,5 mil­jard euro werd doorgevo­erd, zodat de nor­male werk­ing van de bank niet in het gedrang komt. 


Bron: De Tijd

Het aan­deel kreeg op 24 jan­u­ari een flinke knauw van ‑7%, maar was blijk­baar al een tijd­je aan het afkal­ven. Op dit ogen­blik (25 jan­u­ari 2008, 18:45) zijn er nog geen teke­nen van hes­tel: slotko­ers 74,35 euro ofwel ‑1,98% tegen­over het slot van gis­teren van 75,85 euro.

En nu het ver­haal van wat er is gebeurd, althans de offi­ciële ver­sie tot op heden. 

Jerome Kerviel

De Société Générale heeft de naam van de schuldige (fraudeur noe­men ze hem) bek­end gemaakt. Het is de 31-jarige Jérôme Kerviel, die in Lyon afs­tudeerde als mas­ter in mark­t­fi­nan­ciën. Gedurende een jaar zou hij, en dit op de werkvlo­er van­waar de mark­t­op­er­aties van de Société Générale geleid wor­den, een par­al­lel sys­teem hebben geïn­stalleerd. Dit sys­teem werd nooit ont­dekt en liet hem toe enorme posi­ties in te nemen met het geld van de bank. Meer details van hoe het exact in zijn werk ging zijn niet bek­end, kwest­ie van nie­mand op ideeën te bren­gen waarschi­jn­lijk. Ons kwam ter ore, dat het iets te mak­en zou hebben met het gelijk­ti­jdig ope­nen van een long- en een short­posi­tie, zodat er geen trans­ac­tie gede­tecteerd werd. 

Kerviel kende alle interne con­troleprocédés van zijn bank en na 5 jaar trouwe (nou ja) dienst had hij zich opgew­erkt tot een trad­er met een bru­to salaris van 100.000 euro, niet exor­bi­tant hoog maar toch niet slecht voor een der­tiger, vin­den we. 

Het afgelopen week­end heeft Kerviel alle details van zijn werk­wi­jze moeten uiteen­zetten aan het man­age­ment en is dan op staande voet ontsla­gen. Waar hij nu verbli­jft, is niet bek­end, maar gis­teren vri­jdag 25 jan­u­ari zei zijn advo­caat dat Kerviel zich ter beschikking houdt van het gerecht. Van­daag zater­dag 26 jan­u­ari werd via de media medegedeeld, dat Kerviel aange­houden is en ondervraagd wordt door de politie.

In en rond de gebouwen van de Société Générale in de futur­is­tis­che La Défensewijk in Par­i­js gon­ste het de afgelopen dagen van de gerucht­en. Kerviel zou zijn onderge­do­ken, ofwel gevlucht naar het buiten­land of zelfs zelf­mo­ord hebben gepleegd. Inmid­dels weten we beter.

Vol­gens de per­son­eels­di­enst van zijn ex-werkgev­er was Kerviel een broze per­soon’, die leed onder famil­iale moeil­ijkhe­den’. Rede­nen genoeg dus om je fir­ma 5 mil­jard lichter te mak­en? Een bij­zon­der feit is wel, dat hij geen ambities had om zichzelf te ver­rijken. Dit punt is onder­streept door CEO Bou­ton, die eraan toevoegt Mais ses moti­va­tions sont incom­préhen­si­bles, puisqu’il sem­ble qu’il n’a pas béné­fi­cié directe­ment de cette fraude’ (zijn moti­vaties zijn onbe­gri­jpelijk, omdat hij geen recht­streeks voordeel heeft gehaald uit deze fraude). 

De Société Générale heeft gevraagd een strafrechtelijke pro­ce­dure te starten wegens val­sheid in geschrifte en inbraak in de infor­mat­i­ca. Een Par­i­jse groep aan­deel­houd­ers heeft een aparte klacht inge­di­end wegens bedrog, mis­bruik van vertrouwen en fraude.

Nick Lee­son, die in 1995 het Bar­ings-deba­cle veroorza­ak­te, is van oordeel dat de zaak-Kerviel te vergelijken is met zijn presta­tie’. Hij voegt er aan toe, dat het banksys­teem van­daag nog even kwets­baar is als meer dan 10 jaar geleden.

Of Leesons bew­er­ing juist is of niet, dat lat­en we in het mid­den. Miss­chien moeten we het pro­ces mak­en van het bankwezen als geheel. Zo zijn er stem­men in Frankrijk die regel­rechte kri­tiek uiten op de Société Générale. Om iemand te noe­men: Elie Cohen, pro­fes­sor aan de School voor Poli­tieke Weten­schap­pen te Par­i­js, kan niet geloven dat iemand zoals Kerviel een heel jaar zijn gan­gen kan gaan en mon­u­men­tale ver­liezen opstape­len, zon­der dat het iemand van man­age­ment op kop, opviel. Pro­fes­sor Cohen denkt dat de Société Générale een bouc émis­saire’ (zon­de­bok) heeft gezocht om ver­liezen wegens de Amerikaanse sub­prime-cri­sis te ver­doeze­len. Hij voegt eraan toe, dat hij uit gesprekken met ver­schil­lende traders heeft begrepen, dat één enkel indi­vidu zoi­ets had kun­nen bew­erk­stel­li­gen. Het is niet zek­er, maar als genoemde pro­fes­sor navol­ging heeft, kan de zaak van 5 mil­jard nog een flinke staart kri­j­gen. Wat in alle geval bij onder­getek­ende bedenkin­gen geeft, is de snel­heid waarmee CEO Daniel Bou­ton die 5,5 mil­jard euro bijeen­sprokkelde waarmee hij zijn kap­i­taal ver­hoogde. Zo van kan je me even­t­jes 5,5 mil­jard lenen?’ Leuk toch, als dat zomaar kan. 

Nu terug naar de cen­trale figu­ur van dit ver­haal. Jérôme Kerviel hangt een straf van 5 tot 15 jaar cel boven het hoofd. Toch zal het niet gemakke­lijk zijn om via dozen plakken of andere dwan­gar­beid genoeg te ver­di­enen om die 5 (of 4,9) mil­jard euro terug te betalen. 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.