...

FED: Manipulatie indien nodig?

7 april 2006, 08:01 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Uit de onlangs vri­jgegeven ver­sla­gen van de meet­ings van het FOMC komt ondubbelzin­nig naar voren op welke manier de besluitvorm­ing werk­te in het beruchte jaar 2000 toen de Nas­daq crashte. Ook na die crash gin­gen de Pop­pen­spel­ers onver­stoor­baar verder met trekken aan de touwt­jes. Een merk­waardig verhaal…

Achter de scher­men van de Fed
Zoals voorgeschreven door het Amerikaanse con­gres mag de Fed de ver­sla­gen van de meet­ings van het FOMC (Fed­er­al Open Mar­ket Com­mit­tee) eerst na 5 jaar vri­jgeven. Dat is eer­gis­teren dins­dag 4 april 2006 dan ook gebeurd en zo kun­nen we een blik wer­pen achter de schermen. 
De FOMC-meet­ings von­den uit­er­aard plaats achter ges­loten deuren onder voorzit­ter­schap van Pop­pen­spel­er num­mer 1, Alan Greenspan. 
Het ver­haal start in het begin van 2000. Een nieuwe eeuw, neen een nieuw mil­len­ni­um was aange­bro­ken. De gevrees­de Y2K bug was achter­wege gebleven, iedereen blij en de mark­ten zocht­en hogere sfer­en op. Op 14 jan­u­ari 2000 piek­te de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age op 11.722,98 pun­ten en de Nas­daq koer­ste naar het 5.000-puntenpeil. De Fed bleef bij zijn stand­punt om de basis­rente te bli­jven ver­hogen om de inflatie onder con­t­role te houden. 
Op 10 maart 2000 knalde de Nas­daq uit elka­ar en werd de aan­vang ingezet van een terug­gang op Wall Street, die na 2 jaar zou lei­den tot een dieptepunt, waar­bij meer dan 7.000 mil­jard dol­lar belegd kap­i­taal in rook zou zijn opgegaan. 
Na de crash in 2000 maak­te men zich bij de Fed en het daar­van afhangende FOMC geen echte zor­gen. Het zou alle­maal wel loslopen, een beet­je afkoel­ing kon geen kwaad. Zo blijkt uit een authen­tiek ver­slag van de meet­ing van decem­ber 2000, dat Greenspan het vol­gende zegde: ‘Ik kreeg oproepen van ver­schil­lende toplui uit de beur­swereld dat de mark­ten volop aan het wegsmelten zijn.’ Hij grin­nik­te en voegde eraan toe: ‘Ik denk dat het niet onwaarschi­jn­lijk is dat wat dat wegsmelt hun per­soon­lijk for­tu­in is.’
En Greenspan bleef bij zijn stand­punt, dat het Nas­daq-deba­cle het logis­che gevolg was van de irra­tionele over­dri­jv­ing van de beleg­gers. Afkoe­len was zijn devies en hij liet in 2000 de rente rustig sti­j­gen om in mei van het jaar een 9 jaar oud record van 6,5% te evenaren.
De argu­menten, miss­chien smeekbe­den van econ­o­mis­ten om reken­ing te houden met de realiteit legde Greenspan naast zich neer. Inte­gen­deel, de ver­hoging in mei tot 6,5% had er ook een tot 6,25% kun­nen zijn. Greenspan had de keuze. Hij motiveerde zijn besliss­ing als vol­gt: ‘Ik geloof, dat het ver­hogen van de rente met 50 basis­pun­ten op dit ogen­blik niet veel risico’s met zich brengt. Ik ben ervan over­tu­igd, dat het momen­tum van onze economie heel sterk blijft.’
Tot einde mei-begin juni had Greenspan gelijk, maar toen het zom­er­seizoen aan­brak, ver­traagde de economie voor lange tijd. Van mei tot decem­ber 2000 bleef de basis­rente staan op 6,5% en gedurende een decem­ber­meet­ing van het FOMC waren de menin­gen verdeeld: gaan we de rente ver­la­gen of wacht­en we nog wat af? 


S&P 500 ($SPX), Dow Jones Indus­tri­al Aver­age (DJIA
en Nas­daq gedurende 2000, 2001 en 2002
Een van de leden van het FOMC was William Poole, pres­i­dent van de Fed­er­al Reserve Bank in St Louis. Hij vergeleek de manier waarop de Fed de economie op koers probeerde te houden met een per­soon­lijke ervar­ing. Hij had namelijk bij Boe­ing een sessie meege­maakt, waar­bij hij in een vlucht­sim­u­la­tor mocht plaat­sne­men. De opdracht was met een F‑18 gevechtsvlieg­tu­ig te lan­den op een vliegdekschip. ‘Je ziet de land­ingsstrip dichter en dichter komen en klein­er en klein­er wor­den. Dan raak je het dek en je schudt en schom­melt en als je denkt in zee te storten, houdt het wagge­len op en sta je stil. Meer geluk dan kunde, denk je dan.’
Hierop nam Greenspan zijn bril af, lachte en zegde: ‘Maar je bent toch geland, of niet?’
Bij gebrek aan verdere replieken ver­daagde Greenspan in decem­ber 2000 het ver­la­gen van de rentevoet. Maar hij maande iedereen aan, voort­durend tele­fonisch bereik­baar te bli­jven. ‘Want het kan goed zijn, dat ik in jan­u­ari een extra meet­ing samen­roep mocht de economie nog verder verzwakken.’
En inder­daad, op 3 jan­u­ari 2001 vond een tele­fonis­che con­fer­ence call plaats, waar­bij de Fed bij monde van Alan Greenspan de rente met 50 basis­pun­ten ver­laagde tot 6%. Deze rentev­er­lag­ing was een eerste in een lange reeks. De rede­nen voor deze ver­lagin­gen waren economis­che tegensla­gen, kelderende aan­de­lenko­ersen, de recessie van 2001 en als klap op de vuurpi­jl 911 met zijn blinde terreur.
Dit ver­haal toont aan over welke macht iemand als Alan Greenspan (en nu Ben Bernanke) beschikt om de groot­ste economie ter wereld naar zijn hand te zetten. Alhoewel, naar zijn hand? Het kan ook zijn dat de echte Pop­pen­spel­er zijn vaste stek heeft ergens in een groot Wit Huis in Washington…
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

6 april 2006.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets columns en financiële berichten..

Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.