...

Euro sterk, dollar en yen zwak

8 februari 2007, 23:53 | Guy Boscart | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Opval­lend is het dat de Euro sterk­er wordt tov de andere 2 belan­grijke wereld­munten, de reden dat de dol­lar en de yen hand in hand dienen te lopen komt door de Car­ry Trade, dat heb ik al een keer aangegeven in een vorig artikel over de val­u­ta … De kans is groot dat de euro nog verder omhoog kan de komende peri­ode … Een analyse van de belan­grijke val­u­ta …

De Euro is de sterk­ste van de groep van 6

De euro staat opnieuw ruim boven de 1,30 dol­lar van­daag (9 feb­ru­ari) en het ziet er naar uit dat de munt een aan­val op kan zetten tot eerst de 1,33 en lat­er de 1,364 dol­lar waar de top wacht. Er zit nu opnieuw meer in het vat, de euro kan nog sterk­er wor­den de komende weken zoals het er naar uitzi­et. Of ander­som, de dol­lar kan verder verzwakken.

Ste­un bli­jft eerst de 1,29 dol­lar, lat­er de 1,28 dol­lar waar het 200-daags gemid­delde wacht.

Chart Euro

Alleen naar de euro kijken om de waarde van de dol­lar te bepalen heeft natu­urlijk weinig zin, daarom neem ik telkens de US Dol­lar Index erbij om een echt duidelijk beeld te kri­j­gen van de dol­lar en vooral waar die munt naar­toe kan de komende peri­ode. De US Dol­lar Index bestaat uit de 6 grote munten wereld­wi­jd, dat zijn de Euro (57% weg­ing), de yen is de 2e groot­ste met een gewicht van 13% in deze dol­lar index. Verder zit­ten daar nog in de Britse pond, de Canadese dol­lar, de Zwit­serse franc en de Aus­tralis­che dollar. 

Duidelijk is dat de dol­lar index vecht met de zeer belan­grijke zone 80 — 85 pnt, weer­stand aan de bovenkant maar aan de onderkant een zeer belan­grijke ste­un die niet door­bro­ken mag wor­den. De reden is dat de dol­lar nog nooit tot onder die 80 pnt kwam, althans vol­gens de metin­gen van de afgelopen 25 jaar. Er loert aan­houdend een groot gevaar voor de dol­lar op tech­nisch gebied. Op de grafiek hieron­der heb ik het mogelijke ver­loop ingetekend.

US Dol­lar Index

Ook fun­da­menteel ligt het niet zo lekker met de dol­lar, de grote schulden en de nog grotere schulden welke Busch deze week naar buiten bracht o.a. omdat er weer meer geld nodig is voor Irak. De schulden­posi­tie van de VS zow­el con­sumerend als regerend loopt zeer ste­vig op en dat zorgt er ook voor dat de dol­lar aan pop­u­lar­iteit verliest. 

Tech­nisch en fun­da­menteel rode sig­nalen dus, en de grote motor achter dit geheel is en bli­jft de euro. De euro wint al ruim 50% sinds begin 2002, de pond pakt er 40% bij en de Zwit­serse franc won bij­na 40%. Ook de munt uit Cana­da won 34% tov de dollar. 

Min­der sterk presteert de yen, deze munt wint vanaf begin 2002 slechts 11%. De yen bli­jft dus een under­per­fo­mance tonen. Hoe dat komt heb ik al enkele keren uiteen gedaan op deze site, het is de Car­ry Trade die dat veroorza­akt. Er werd veel geld geleend in Japan tegen zeer lage rente tarieven door de Amerikaanse groot­grut­ters ofwel de Gold­man­nen en de Lehman­nen en de grote Hedge­funds die alti­jd met geleend geld in de markt zit­ten om zo grote hef­bomen te creëren. Het enige wat men moet doen is ervoor zor­gen dat de ver­houd­ing tussen de Yen en de dol­lar bin­nen de perken bli­jft en dat lukt nu al een geruime tijd.

Ver­houd­ing dol­lar index tov de yen

Dit kan bli­jven duren tot de Japan­ners de rente gaan ver­hogen, dan ontstaat er denk ik een groot prob­leem op de val­u­ta­mark­ten. De yen­nen zullen dan snel terug moeten wor­den betaald en om dat te doen zal men de beleg­gin­gen in geleende yen­nen moeten sluiten. U kunt al raden wat dat kan veroorzaken.

Vorig jaar eind april liet de BOJ (Bank Of Japan) al eens doorschemeren dat de rente wel eens zou kun­nen wor­den opgetrokken. De beurs reageerde vri­jwel meteen met een sell off toe. Wel zal het moment komen dat de rente omhoog zal moeten in Japan, samen daarmee kun­nen de finan­cieele mark­ten in de prob­le­men komen en dat weet men maar al te goed.

Samengevat, de euro zal sterk bli­jven samen met de pond en de ZF maar de yen zal men tegen moeten houden de komende peri­ode. Span­nend zal het wor­den wan­neer dit niet meer kan en men de yen moet lat­en varen. Genoeg infor­matie om er in ieder geval toch even stil bij te bli­jven staan.

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.