De Euro is de sterkste van de groep van 6
De euro staat opnieuw ruim boven de 1,30 dollar vandaag (9 februari) en het ziet er naar uit dat de munt een aanval op kan zetten tot eerst de 1,33 en later de 1,364 dollar waar de top wacht. Er zit nu opnieuw meer in het vat, de euro kan nog sterker worden de komende weken zoals het er naar uitziet. Of andersom, de dollar kan verder verzwakken.
Steun blijft eerst de 1,29 dollar, later de 1,28 dollar waar het 200-daags gemiddelde wacht.
Alleen naar de euro kijken om de waarde van de dollar te bepalen heeft natuurlijk weinig zin, daarom neem ik telkens de US Dollar Index erbij om een echt duidelijk beeld te krijgen van de dollar en vooral waar die munt naartoe kan de komende periode. De US Dollar Index bestaat uit de 6 grote munten wereldwijd, dat zijn de Euro (57% weging), de yen is de 2e grootste met een gewicht van 13% in deze dollar index. Verder zitten daar nog in de Britse pond, de Canadese dollar, de Zwitserse franc en de Australische dollar.
Duidelijk is dat de dollar index vecht met de zeer belangrijke zone 80 — 85 pnt, weerstand aan de bovenkant maar aan de onderkant een zeer belangrijke steun die niet doorbroken mag worden. De reden is dat de dollar nog nooit tot onder die 80 pnt kwam, althans volgens de metingen van de afgelopen 25 jaar. Er loert aanhoudend een groot gevaar voor de dollar op technisch gebied. Op de grafiek hieronder heb ik het mogelijke verloop ingetekend.
Ook fundamenteel ligt het niet zo lekker met de dollar, de grote schulden en de nog grotere schulden welke Busch deze week naar buiten bracht o.a. omdat er weer meer geld nodig is voor Irak. De schuldenpositie van de VS zowel consumerend als regerend loopt zeer stevig op en dat zorgt er ook voor dat de dollar aan populariteit verliest.
Technisch en fundamenteel rode signalen dus, en de grote motor achter dit geheel is en blijft de euro. De euro wint al ruim 50% sinds begin 2002, de pond pakt er 40% bij en de Zwitserse franc won bijna 40%. Ook de munt uit Canada won 34% tov de dollar.
Minder sterk presteert de yen, deze munt wint vanaf begin 2002 slechts 11%. De yen blijft dus een underperfomance tonen. Hoe dat komt heb ik al enkele keren uiteen gedaan op deze site, het is de Carry Trade die dat veroorzaakt. Er werd veel geld geleend in Japan tegen zeer lage rente tarieven door de Amerikaanse grootgrutters ofwel de Goldmannen en de Lehmannen en de grote Hedgefunds die altijd met geleend geld in de markt zitten om zo grote hefbomen te creëren. Het enige wat men moet doen is ervoor zorgen dat de verhouding tussen de Yen en de dollar binnen de perken blijft en dat lukt nu al een geruime tijd.
Verhouding dollar index tov de yen
Dit kan blijven duren tot de Japanners de rente gaan verhogen, dan ontstaat er denk ik een groot probleem op de valutamarkten. De yennen zullen dan snel terug moeten worden betaald en om dat te doen zal men de beleggingen in geleende yennen moeten sluiten. U kunt al raden wat dat kan veroorzaken.
Vorig jaar eind april liet de BOJ (Bank Of Japan) al eens doorschemeren dat de rente wel eens zou kunnen worden opgetrokken. De beurs reageerde vrijwel meteen met een sell off toe. Wel zal het moment komen dat de rente omhoog zal moeten in Japan, samen daarmee kunnen de financieele markten in de problemen komen en dat weet men maar al te goed.
Samengevat, de euro zal sterk blijven samen met de pond en de ZF maar de yen zal men tegen moeten houden de komende periode. Spannend zal het worden wanneer dit niet meer kan en men de yen moet laten varen. Genoeg informatie om er in ieder geval toch even stil bij te blijven staan.
Guy Boscart
US Markets