...

Echte bodem pas in 2008?

23 februari 2006, 11:04 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Er lijkt een opmerke­lijk ver­band te bestaan tussen de lengte van de bull­markt en de daaropvol­gende bear­mark­t… Zouden we deze lijn doortrekken naar de huidi­ge sit­u­atie dan moeten we de echte bodem nog tegenkomen… in 2008?

Echte bodem pas in 2008?

De eerste grote bull­markt vond haar oor­sprong in 1921 toen de koersen aan een steile tocht omhoog begonnen. In 8 jaar tijd kon de Dow Jones er 568% bij tellen tot het beruchte jaar 1929 aan­brak. De hype was over en de meest destruc­tieve crash uit de geschiede­nis van de beurzen was daarmee een feit gewor­den. Pas in 1942 werd een start gemaakt met de tweede grote bull peri­ode die deze keer tot 1966 duurde. Een aan­merke­lijk lan­gere bull­markt dus die zich in totaal over 24 jaar uit­strek­te. Wederom waren het gouden tij­den voor beleg­gers met een imposante sti­jging van 1076% voor de Dow. De laat­ste peri­ode van als­maar sti­j­gende koersen was gelijk de meest win­st­gevende. In een tijdspanne van 26 jaar klom de markt vanaf de bodem in 1974 tot de bub­ble van 2000 met een ongeëvenaarde 2061%(!) tot boven de magis­che 10.000 puntengrens. 

Het mag opmerke­lijk genoemd wor­den dat met elke nieuwe bull­markt die we gezien hebben, zow­el lengte als omvang van de sti­jging telkens zijn toegenomen. Zo nemen de pro­centuele win­sten telkens met een fac­tor 2 toe, maar om te veron­der­stellen dat de vol­gende bull­markt een sti­jging van ruim 4000% zal lat­en zien gaat hier­bij natu­urlijk te ver.

Veel inter­es­san­ter is echter het tijdsver­loop en hoe deze zich ver­houdt tot de bull –en bear­markt. Kijken we naar de tabel hieron­der dan lijkt er een opmerke­lijk ver­band te bestaan in tijds­du­ur tussen de bull­markt en de daarop vol­gende neer­gang. In de voor­gaande 2 episodes was de lengte van de bear­markt telkens grofweg 13e deel van de vooraf­gaande bullmarkt. 

Toe­val of niet, de gelijke­nis mag toch wel frap­pant wor­den genoemd. Zouden we deze lijn doortrekken naar waar we nu zijn, dan zou de bodem uit 2002 zek­er niet het dieptepunt zijn geweest. Indi­en we 13e deel nemen van de 26 jarige beur­shausse die we vóór het uiteenspat­ten van de bubbel in 2000 hebben gezien, dan zou de defin­i­tieve bodem zich pas aan­di­enen rond 2008/2009. Afgaand op deze cijfers kun­nen we dus nog heel wat voor onze kiezen kri­j­gen de komende jaren…

Bas van Stiphout

US Mar­kets

23 feb­ru­ari 2006

bas@​usmarkets.​nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.