...

Duwt Katrina de VS de put in?

5 september 2005, 20:57 | US Markets Redactie | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De hele wereld heeft met ver­bi­js­ter­ing gedeges­la­gen, hoe ama­teuris­tisch de VS hebben gereageerd na de impact van de gruwelijke orkaan Kat­ri­na. Het menselijk leed is enorm en wat de VS (en ons) op economisch vlak te wacht­en staat is niet meteen gerust­stel­lend.
Duwt Kat­ri­na de VS de put in?

New Orleans, 3 sep­tem­ber 2005 Bron: New York Times
We ope­nen dit artikel met een beeld dat doet denken aan de hel van Dante of aan een visioen van Jeroen Bosch. Niets van dit alles: het is de stad New Orleans in de nacht van 2 op 3 sep­tem­ber ll. En in dit ellendi­ge land­schap zwer­ven moor­de­naars rond die op red­dingswerk­ers schi­eten, zat 5 dagen na de orkaan nog alti­jd mensen op dak­en, ster­ven velen van ziek­te en ont­ber­ing en ver­liep de evac­u­atie absolu­ut niet zoals te verwacht­en is in het land dat er prat op gaat, de groot­ste economie van de wereld te zijn.
Het op zijn zwakst uitge­drukt stun­telige ver­loop van de hulpver­len­ing na de door­tocht van de wervel­storm Kat­ri­na is voor velen een ont­nuch­ter­ing. Onder­getek­ende draagt voor alti­jd de States en Cana­da een warm hart toe omdat hij aan den lijve de bevri­jd­ing van het nazi-juk heeft meege­maakt in sep­tem­ber 1944. Hij ziet nog steeds de gezicht­en van vrien­delijke sol­dat­en die vanop hun tanks en trucks vrolijk zwaaiden en choco­lade uit­deelden aan kinderen die er enkel de naam van kenden, maar niet wis­ten wat het was. Ameri­ka heeft in min­der dan een halve eeuw tweemaal Europa terug op het pad van de democ­ra­tie gebracht en dat mogen we nooit vergeten.
De min­der dan ama­teuris­tis­che aan­pak, zek­er de eerste uren en dagen na de cat­a­strofe, heeft zek­er niets te mak­en met de algemene men­tal­iteit van de VS-burg­ers. We denken eerder te moeten gaan zoeken in de richt­ing van het huidi­ge bestu­ur van de VS, met name de Bush-Administration. 
Als we terug­denken aan Bush’ speech van vorige week woens­dag 31 augus­tus dan kun­nen we niet anders dan vast­stellen, dat deze pres­i­dent de bal grondig heeft mis­ges­la­gen. Zon­der het rampge­bied te hebben gezien las hij een lijst­je voor van het aan­tal stroom­gen­er­a­toren en dekens die onder­weg waren samen met hon­der­den kilo’s ijs. Verder zei hij dat eenieder die wou helpen dat ook kon, grin­nik­te en besloot met de med­edel­ing dat alles wel zou loslopen. Toen hem vanu­it het buiten­land hulp werd aange­bo­den, wees hij die hau­tain van de hand. Om kort erna toch gretig in te gaan op het aanbod.
En nu zit­ten we met de para­dox, dat de natie die zich over­al opw­erpt als de red­der in nood, moet ges­te­und wor­den door het buitenland. 
Er rijst een toren­hoge vraag: had de cat­a­strofe die de stat­en Mis­sis­sip­pi, Louisiana en Alaba­ma trof, ver­me­den kun­nen wor­den? Meer dan waarschi­jn­lijk is het antwo­ord hierop ja.
Nemen we New Orleans als voor­beeld. Van deze streek is bek­end dat ze een groot risi­co inhoudt om getrof­fen te wor­den door orka­nen en over­stro­min­gen. Na een dodelijke storm in mei 1995 werd een spe­ciale werk­groep opgericht, de SELA (South­east Louisiana Urban Flood Con­trol Project). 
Op ini­ti­atief van SELA werd tot begin vorig jaar 430 miljoen dol­lar gespendeerd voor het aan­leggen van dammen en dijken en het bouwen van pomp­sta­tions. Maar daarmee was het werk niet af, daar­voor was er nog min­stens 250 miljoen dol­lar nodig. Maar de over­heid draaide de geld­kraan drastisch dicht. Het geld was nodig voor bin­nen­landse vei­ligheid en de oor­log in Irak. Dit blijkt uit artike­len in kran­ten zoals Times-Picayune en New Orleans City­Busi­ness. De zuidelijke stat­en rond de Golf van Mex­i­co waren geen pri­or­iteit meer. 
In wan­del­gan­gen wordt gefluis­terd en door lokale over­he­den werd zelfs open­lijk beweerd, dat de over­we­gend zwarte en democ­ra­tisch stem­mende bevolk­ing iets te mak­en kan hebben met de houd­ing van repub­likein Bush, zow­el bij de besliss­ing over het verder ver­lenen van kredi­eten voor de infra­struc­tu­ur vorig jaar als zijn trage reac­tie na Kat­ri­na. Zover willen wij het niet dri­jven, het is al erg genoeg zo.
Het menselijke leed
Het ver­lies aan mensen­levens is op geen enkele manier te schat­ten. Offi­cieel zijn er 59 slachtof­fers, maar je hoeft geen onheil­spro­feet te zijn om te verwacht­en dat het er duizen­den zullen zijn. Het lijkt wel, dat de Amerikaanse autoriteit­en bang zijn om lijsten van doden en ver­mis­ten te publiceren.
Uit de inder­haast opgerichte hos­pi­tal­en komen bericht­en, dat gemid­deld 10 mensen per dag ster­ven. Ziek­tes zoals cholera steken de kop op. Met in het achter­hoofd dat dit alles gebeurt in de VS, zijn deze feit­en hal­lu­ci­nant en onaanvaardbaar.
Wat zal de Kat­ri­na-ramp kosten? 
Vorige week pub­liceer­den wij de eerste cijfers over het pri­jskaart­je van Kat­ri­na. … Zie dit artikel …Toen werd gewag gemaakt van max­i­mum 26 mil­jard dol­lar. Jam­mer genoeg was dat heel erg onderschat. 
Zoals de zak­en er nu voorstaan, moeten we eerder denken aan de groot­te­orde van 100 mil­jard dol­lar (80 mil­jard euro). En dit gaat enkel over de ver­loren infra­struc­tu­ur, vooral woningen! 
Guy Boscart is uit­gaande van zijn eigen gegevens tot een schat­ting gekomen van min­i­maal 60 mil­jard dol­lar materiële en min­i­maal 125 mil­jard dol­lar economis­che schade. 
Hoe­lang gaat het duren vooraleer het lev­en zijn gewone gang hervat? 
Som­mi­gen hier en in de States vergelijken de Kat­ri­na-ramp met de grote feb­ru­ari 1953-over­stro­ming in Ned­er­land. Toen duurde het een half jaar voor er weer sprake was van een nor­maal lev­en in de getrof­fen gebieden zoals Goeree-Over­flak­kee en Schouwen-Duiveland.
Als de vergelijk­ing opgaat, zal het eerst in de lente van 2006 zijn, dat ste­den zoals New Orleans her­rezen zullen zijn…
Wat is de economis­che impact van Kat­ri­na op de VS?
We zien 4 bedreigin­gen voor de VS, en wel op het vlak van: energie, bouwni­jver­heid, han­del en economie in het algemeen.
De energiefac­tu­ur is al een hele tijd aan het sti­j­gen en Kat­ri­na heeft een flinke duit in het zak­je gedaan. Meer dan 25 olieplat­for­men in de Golf van Mex­i­co zijn getrof­fen. Som­mige zijn gewoon­weg verd­we­nen in de gol­ven, andere zijn zwaar beschadigd. Olie moet aangevo­erd wor­den vanu­it o.m. Europa, de omge­keerde wereld, kortom!
Op het einde van vorige week was de ben­zinepri­js aan de pomp ca 3 dollar/​gallon (0,632 euro/​l). Dit is nog alti­jd spec­tac­u­lair veel min­der dan bij voor­beeld in Bel­gië, waar voor dezzelfde ben­zine nu 1,516 euro/​l mag gevraagd wor­den. Maar de genoemde 3 dol­lar per gal­lon is bij­na 15% meer dan de pri­js een dri­etal weken gele­den en dat zullen de Amerikaanse ver­bruik­ers geweten hebben. Er wordt trouwens verwacht dat de komende dagen de ben­zine tot 4 dollar/​gallon kan stijgen!
Ook aardgas zag de pri­js van de futures vorige week met 20% sti­j­gen. En huis­bran­dolie is vorig jaar al 50% duur­der gewor­den en vorige maand daar nog eens 15% bij. De pri­js voor een vat ruwe olie zien we dit jaar de 80 dol­lar niet alleen bereiken, maar ook overschrijden. 
De bouwni­jver­heid en de huizen­verkoop zijn de afgelopen jaren belan­grijke gang­mak­ers geweest voor de VS-economie. Als de Fed tengevolge de nasleep van Kat­ri­na de basis­rente niet zal ver­hogen op 20 sep­tem­ber ek., dan zou dit kun­nen beschouwd wor­den als een ste­vige onder­s­te­un­ing van de huizen­pri­jzen en de bouwni­jver­heid. Maar de bouw­ma­te­ri­alen zouden wel eens heel duur kun­nen wor­den tengevolge van de fel toegenomen vraag vanu­it de getrof­fen regio. Daar­bij komt, dat de trans­portkosten wel eens zeer sterk kun­nen door­we­gen, omdat heel veel van deze goed­eren de klanten in het zuiden van de States bereiken via de nu ges­loten havens in de Golf van Mex­i­co. Het gevaar bestaat, dat eens lever­anciers andere wegen hebben gevon­den, het moeil­ijk zal zijn om de weg naar deze havens terug te vinden…
Als dit sce­nario klopt, dan wor­den bouwen en ren­ov­eren veel duur­der de komende tijd. Een gemid­delde meer­pri­js van 10.000 dol­lar voor een doorsnee won­ing zal geen uit­zon­der­ing zijn. Voor de Amerikaan die niet spaart kan deze meer­pri­js een niet te over­schri­j­den hin­der­nis zijn in de besliss­ing een won­ing te kopen of te renoveren…
Het han­del­steko­rt van de VS is fenom­e­naal en elke sec­onde komen daar kloeke bedra­gen bij.
14:35
20:35
Als voor­beeld geven we u hier­boven de ‘trade tick­er­s’ van zondag 4 sep­tem­ber resp. om 14:35 en 20:35. Op 6 uur tijd was het han­dels­d­eficit van de VS met ca 459,3 miljoen dol­lar (ca 366 miljoen euro) gestegen!
Tengevolge van Kat­ri­na wordt gevreesd, dat dit han­del­steko­rt (ver­schil tussen door de VS uit­gevo­erde en ingevo­erde waarde aan han­del­swaar) snel zal oplopen tot meer dan 500 mil­jard dollar. 
Er bestaat ook het reële gevaar, dat inter­na­tionale klanten van de VS na Kat­ri­na nog sneller de weg zullen vin­den naar andere lever­anciers (Chi­na voor maïs, Zuid-Ameri­ka voor sojabo­nen). En het niet zek­er of deze klanten snel de weg terug zullen vin­den naar de VS
Het groeiende teko­rt op de han­dels­bal­ans eve­nals de fed­erale bud­get­taire prob­le­men door de uit­gaven voor de hulpver­len­ing en de wederop­bouw zouden het teko­rt naar hoge top­pen kun­nen stuwen. Dit kan lei­den tot een nog sneller afkal­vende dol­lar, wat dan weer kan lei­den tot veel duur­dere import­pri­jzen voor goed­eren die de Vs moetn invo­eren vanu­it Europa en Azië enz.
De VS-economie kan in een recessie terechtkomen. De staatss­chuld (nation­al debt) van de VS koerst nu al in de richt­ing 8.000 mil­jard dol­lar (op 4 sep­tem­ber was dit bedrag 7.929 mil­jard dol­lar ofwel 6.327 mil­jard euro) en alle fac­toren die we hier­boven opsom­den zullen het plaat­je er niet rooskleuriger op maken. 
Als op 20 sep­tem­ber de Fed de basis­rente inder­daad niet zal ver­hogen, dan is dit een duidelijk teken, dat er recessievrees is. Dit kan lei­den tot paniek met alle gevol­gen van dien. Ver­hoogt de Fed die rente toch, dan zal het ver­gaande effecten hebben op de economie (het lenen van geld wordt duur­der, enz.). De Fed zal moeten kiezen tussen Scyl­la en Charybdis.
Geen van bei­de oplossin­gen is goed, welk is de minst slechte?
Zo staan de zak­en er van­daag voor. Zon­der te willen over­dri­jven, mogen we stellen dat Kat­ri­na wellicht de drup­pel zal zijn geweest die het onsta­biele economievat van de VS zal hebben doen over­lopen. En wat uit dit vat stroomt kan heel wat meesleuren…
Jan Van Besauw
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.