...

Dow Jones naar 40.000? Is dat mogelijk?

29 november 2006, 01:05 | Guy Boscart | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 4 / 12 | (0)

Over 5 jaar bereikt de Dow Jones de 40.000 pun­ten. Althans, zo beweert Har­ry Dent, een Amerikaan, die naast econ­o­mist vooral opti­mist is. Hij heeft zelfs argu­menten om zijn bew­er­ing te ste­unen. En hij doet ons een beleg­gingsre­cept aan de hand, toe maar. US Mar­kets maak­te voor u een round-up. In

Dow Jones 40.000 punten

Neen, er is niets aan de hand met mij, ik lijdt niet aan opti­mis­mi­tis’. Trouwens een aan­doen­ing die je best ver­mi­jdt wegens de onu­it­spreek­bare naam. De voor­spelling dat de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age de 40.000 zal bereiken, en dit wel over 5 jaar, komt van de heer Har­ry Dent. Diezelfde Dent verwacht eve­neens, dat in 2009 de Nas­daq 20.000 op het score­bord zal neerzetten.

Wie is die meneer en waarop baseert hij zijn bew­erin­gen? Har­ry S. Dent junior is de stichter-pres­i­dent van de H.S. Dent Foun­da­tion. Deze sticht­ing stelt zich als missie help­ing peo­ple to under­stand changes’. Daarover gaat het, de veran­derin­gen die de evo­lu­tie van economie en financiën sturen. Macro-economis­che en demografis­che fac­toren wor­den geanaly­seerd en toegelicht. Men kan er sem­i­nar­ies vol­gen, of medew­erk­ers inviteren voor con­sulan­cy. Mooi. Om de grote baas Dent te horen spreken, moet je wel enkele dol­lars ter beschikking hebben. Voor een state­ment van max. 2 uur betaal je als organ­isator 50.000 USD (36.765 euro). Wil je hem 12 of 1 dag, dan moet je resp. 70.000 en 90.000 dol­lar (66.175 euro) opdiepen. Per tele­foon is het goed­kop­er: voor een con­fer­ence call met 1 tot 300 stel gespit­ste oren kost het 10.000 dol­lar. Zijn er 1000 of meer luis­ter­aars, dan schri­jf je vooraf 15.000 dol­lar (11.000 euro) over op de bankreken­ing. Zo gaat dat.

Nu, om zulke tarieven te kun­nen hanteren moet je resul­tat­en kun­nen voor­leggen. Dat brengt ons bij een raar punt in dit ver­haal. Eigen­lijk heeft de heer Dent nog niet zo heel veel voor­speld, dat uitk­wam. Zijn boeken, The Great Boom Ahead’ en The Roar­ing 2000s’ waren wel best­sellers, maar zat­en er com­pleet naast met hun rooskleurige blik op de peri­ode vlak voor en na de eeuwwis­sel­ing. De beren­markt van 2000 – 2002 zag 8.000 mil­jard dol­lar (bij­na 5.900 mil­jard euro) beur­swaarde in rook opgaan. Is dit roar­ing’? Is dit great boom’? 

Toch kwam de heer Dent op zijn poot­jes terecht door te bew­eren, dat het ging om een te verwacht­en cor­rec­tie. En de Dow Jones zou hoe dan ook afsteve­nen op 40.000 pun­ten in 2009. En met die 40.000 is hij nog beschei­den, want in zijn boek Dow 100.000’ uit 1999 spreekt de heer Dan Kadlex zich uit voor de duizel­ing­wekkende score die de titel is van zijn werk. Het kan dus alti­jd straf­fer. Waarom niet Dow 250.000? Nas­daq 125.000? Wie biedt er meer?

Terug naar de heer Dent. Hij heeft zelfs argu­menten om zijn 40.000-punten visie te onder­s­te­unen. Uit zijn arse­naal demografis­che, economis­che, mon­e­taire en mar­ket­ing-gegevens des­tilleert hij de vol­gende posi­tieve factoren:

  • Tussen 2005 en 2009 zal de derde en finale zeep­bel (hij spreekt van bub­ble’) plaatsvin­den als bekro­n­ing van een trend, ontstaan in de jaren 1980. De bubbel zal gedreven wor­den door een explosie in tech­nolo­gie en productiviteit 
  • Het recu­per­eren na de kater van de decade’. Na de zware cor­rec­tie van 2000 – 2002 krabbe­len de bedri­jven, die het over­leef­den, terug uit het dal. Geholpen door wat hier­boven ver­meld is over de tech­nol­o­gis­che ®evo­lu­tie, zullen die bedri­jven hoge top­pen scheren 
  • Nog op het gebied van de tech­nolo­gie (we kun­nen het niet helpen dat Den­t’s inspi­ratie niet verder gaat) stelt hij een 80-jarige cyclus vast, die net zoals in 1920’er jaren pijl­snel de hoogte in zal gaan. Als de analo­gie met de roar­ing twen­ties’ klopt, weten we wat zal gebeuren nadat de Dow de 40.000 heeft bereikt. Nu zeggen we remem­ber 1929’. Zal dat bin­nenko­rt zijn remem­ber 2009’? 
  • Nu eens geen tech­nolo­gie, wel de baby-boom, waar­van het resul­taat de huidi­ge opgroeiende gen­er­atie is. In de peri­ode 2005 – 2009 zullen de baby-boomers de con­sumenten zijn, met een onles­bare dorst naar ver­bruiks­goed­eren van aller­lei soort. Zij zullen zor­gen voor de muni­tie die de economie de hoogte in zal jagen. 

Om te eindi­gen citeren we de raad die pro­feet Dent ons geeft. Om de boom 2005 – 2009 voor te berei­den, zegt hij, moet je geen gesofisti­keerde aan­de­len gaan opsporen. De opwaartse golf zal alle gefun­deerde waar­den optillen. Dus, zegt Dent, ga uit van wel-gedi­ver­si­fieerde langeter­mi­jn­porte­feuille. Dat is het. Wie zich had verwacht aan uit­gekiende strategieën is eraan voor zijn moeite. Daar zit je dan te kijken. 

Wie ook miss­chien wat ver­wezen zit­ten te kijken, zijn Den­t’s toe­ho­orders die een peper­dure bij­drage hebben betaald voor een van zijn speech­es of tele­foon­t­jes. Want wie wil niet achter­af naar huis gaan of de tele­foon inleggen, met zijn hoofd vol orig­inele en nieuwe ideeën?

Maar we bli­jven ste­vig met onze voeten op de grond staan. En rustig uitk­ijken hoe de VS het nieuwe jaar zullen instap­pen. En hopen dat de Dow Jones over een maand nog op 12.300 zal staan.

Intussen is Har­ry Den­t’s voor­spelling iets leuks om bij weg te mijmeren op de drem­pel van een nieuw jaar… 

Guy Boscart
US Markets



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.