...

Dollardaling door Bernanke !!

27 april 2006, 19:59 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 3 / 12 | (0)

Van­daag breekt de euro door de 1,25 dol­lar en het eind lijkt nog niet in zicht … De dol­lar staat al 7 cent (6%) hoger dan eind vorig jaar maar nu trekt de AEX zich blijk­baar weinig aan van het ineen­za­kken van de dol­lar … Sterk­er nog, de zo dol­largevoelige AEX index staat zelfs in dezelfde peri­ode bij­na 10% hoger … Even kijken hoe dat afloopt en welke invloed dit zal uitoe­fe­nen op de win­sten van onze multi­na­tion­als … Een col­umn van Wil Gom­mans …

Dol­lardal­ing !

Bernanke zorgde ervoor dat op don­derdag­mid­dag een ver­snelling optrad bij de dal­ing van de dol­lar. Eind vorig jaar stond de Eur/​Usd nog op 1.185 nu alweer 7 cent (oftewel 6 %) hoger op 1,255. Des te opval­len­der is het natu­urlijk dat de AEX zich hier hele­maal NIETS van aantrekt en gewoon bij­na 10% hoger staat dit jaar !

Het is natu­urlijk inter­es­sant om te kijken hoe dol­larafhanke­lijk de Ned­er­landse AEX bedri­jven zijn:
Omzetdeel USD:
Ahold 72%
Buhrmann 59 %
Else­vuer 55 %
Aegon 52 %
VNU 51 %
Wolters 44 %
RD 39 %
ING 39 %
Philips 23 %
Hage­mey­er 22 %
Unilever 22 %
ASML 20 %
Akzo 19 %
Getron­ics 18 %
ABN 18 %
DSM 16 %
SBM 15 %
Heineken 15 %
Vedior 8 %
TNT 6 %
For­tis 3 %
Numi­co 2 %
KPN 0 %
De twee zwaargewicht­en RD en ING hebben dus een aan­deel van bij­na 40 % in USD. Niet ger­ing ! Op korte ter­mi­jn hed­gen de meeste bedri­jven natu­urlijk hun vreemde val­u­ta expo­sure, op de lan­gere ter­mi­jn echter wordt dat steeds duur­der en dus min­der. (mijn opvat­ting is trouwens dat als je niet weet wat de vreemde val­u­ta gaat doen dat je dan NIET moet hed­gen. De meeste bedri­jven menen dat echter WEL te weten en gaan dus vaak de fout in met hun hedge-beslissin­gen zoals in 2005 toen de dol­lar tegen aller verwacht­ing ijz­er­sterk bleek te zijn).
Het moge duidelijk zijn dat een struc­turele verdere dal­ing op den duur negatief uit zou MOETEN werken op de AEX, dus enige voorzichtigheid is geboden.
Wil Gom­mans
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.