![](/images/legacy-userimages/userimages/frans_trackers_2.jpg)
Tegenwoordig is het mogelijk om door de aankoop van een enkel aandeel (Index-tracker) te beleggen in alle belangrijke bedrijven van een bepaald land. Dus, wordt er deelgenomen in de koersontwikkeling van het land waarvan het aandeel wordt gekocht. Niet meer, maar in elk geval niet minder. Als we ons met onze keuze beperken tot West Europa is het interessant om te onderzoeken in hoeverre de koersontwikkeling uit het verleden ons kan helpen bij het vinden van de mogelijke winnaars van morgen.
Resultaten uit het verleden
Beleggingen in landen of sectoren die al een tijd lang een goede koersontwikkeling hebben laten zien vinden gemakkelijk aftrek bij beleggers. Financiële instellingen worden min of meer gedwongen om daar op in te spelen door fondsen te introduceren waarvan de opbrengsten worden belegd in die gebieden en bedrijven waarvan de koersstijging al bovengemiddeld is geweest.
Regelmatig werd niet aan de hooggespannen verwachtingen van beleggers voldaan, wat in sommige gevallen heeft geleid tot schadeclaims als de gang van zaken uit het verleden, wat al te gemakkelijk en als vanzelf sprekend door de emitterende instelling naar de toekomst toe werd geprojecteerd. Wijs geworden laten de instellingen hun introducties tegenwoordig vergezeld gaan met de volgende opmerking; “resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst”.
Tegenwoordig is het mogelijk om door de aankoop van een enkel aandeel (Index-tracker) te beleggen in alle belangrijke bedrijven van een bepaald land. Dus, wordt er deelgenomen in de koersontwikkeling van het land waarvan het aandeel wordt gekocht. Niet meer, maar in elk geval niet minder. Als we ons met onze keuze beperken tot West Europa is het interessant om te onderzoeken in hoeverre de koersontwikkeling uit het verleden ons kan helpen bij het vinden van de mogelijke winnaars van morgen.
Voor de keuze van onze belegging richten wij ons op Frankrijk (CAC 40), Engeland (FTSE 100), België (BEL 20) en Nederland (AEX). Daarnaast wordt de koersontwikkeling van die landen vergeleken met de koersontwikkeling van wereldindex (MSCI World). Zowel de genoemde landen als de wereld index zijn opgenomen in onze voorselectie bij www.eurotop25.com en eenvoudig als aandeel aan te kopen. Zie onderstaande tabel voor een omschrijving met bijbehorende gegevens.
Het verleden nader bekeken
Het is u ongetwijfeld bekend dat een resultatenoverzicht aan de hand van één enkele grafiek de gemiddelde belegger gemakkelijk op het verkeerde been zet. Bovendien kan door de gekozen tijdsperiode de uitkomst sterk worden beïnvloed. Een goede analyse vereist dan ook een vergelijking tussen verschillende tijdsperiodes. Om te zien of een bepaald land op een gegeven moment beter of slechter gaat presteren, ten opzichte van de wereldindex en/of de andere landen, gaan wij de resultaten vergelijken over periodes van vijf, drie, twee en één jaar.
Bovenstaande grafiek laat het verloop van de indices zien over een periode van vijf jaar. Daarop is duidelijk af te lezen dat België het enige land is dat tijdens deze periode beter presteerde dan de wereldindex. Nederland als hekkensluiter is niet in staat geweest om een positief rendement te behalen.
Aan de hand van deze grafiek is het verleidelijk om België boven Nederland te verkiezen als land om in te beleggen. Het verschil wordt nog duidelijker in onderstaande grafiek die de absolute rendementen en het verschil daarin weergeeft.
De bovenstaande grafiek heeft betrekking op een periode van drie jaar. Ook voor een belegging voor de duur van die periode zou België de beste keuze zijn geweest met een resultaat dat bijna eens zo hoog is als dat van Engeland. De resultaten van Frankrijk, Nederland en Engeland lopen wel veel meer in pas met de wereldindex.
Onderstaande grafiek geeft de absolute rendementen weer.
Bovenstaande grafiek geeft de resultaten weer over een periode van twee jaar. Daarbij valt op dat Frankrijk, Nederland en België het tijdens de afgelopen twee jaar beter hebben gedaan dan de wereldindex. Bovendien blijkt het rendement van die landen sterk overeen te komen, wat goed af is te lezen op de onderstaande grafiek.
Op bovenstaande grafiek is te zien dat Nederland het afgelopen jaar de beste prestatie heeft neergezet. Ook tijdens deze periode presteerde Frankrijk, Nederland en België beter dan de wereldindex. Ondanks de goede performance van het afgelopen jaar loopt Nederland achter ten opzichte van de andere landen als de prestaties worden gemeten over een periode van vijf jaar.
Onderstaande grafiek geeft de absolute rendementen van het afgelopen jaar weer.
Conclusie
Op de heel lange termijn, langer dan 10 jaar, lopen veel markten (marktindices) met elkaar in de pas. Gedurende een aantal jaren kan de ene markt (index) soms beter presteren dan een andere. — Verklaarbaar door het verschil in samenstelling van de indices. —
Tijdens de afgelopen vijf jaar zijn de prestaties van Nederland, Frankrijk en Engeland minder geweest dan van de wereldindex. Op grafiek die deze periode weergeeft is duidelijk te zien dat van 28 augustus 2001 tot maart 2003 de daling van deze landen veel sterker is geweest dan van de wereldindex. —De daling van de Nederlandse index was bijna twee maal zo groot als van de wereldindex. —
De laatste drie jaar zijn de markten duidelijk aan een herstel bezig waarbij België voorop liep en Nederland wat achteraan sukkelde. Die situatie is nu aan het veranderen en Nederland is de laatste twee jaar bezig de opgelopen achterstand in te halen. Vooral het laatste jaar komt dat goed tot uitdrukking. Ik denk dat deze inhaalslag nog niet ten einde is, waardoor Nederland een goede kans maakt op een betere prestatie ten opzichte van de andere markten tijdens het volgende jaar.
Een goed beleid zorgt ervoor dat landen (markten) die een tijdlang beter presteren dan anderen worden onderwogen en landen die achterblijven worden overwogen in een portefeuille. Zeker als de betreffende markten in dezelfde regio thuis horen, waardoor de onderlinge correlatie op de lange termijn op een hoog niveau ligt. Wij van www.eurotop25.com helpen u bij het beslissen.
Ik vind de opmerking “wij garanderen u dat de resultaten uit het verleden meestal niet worden herhaald” beter op zijn plaats als financiële instellingen wat al te nadrukkelijk, op een commerciële manier een uitzonderlijk goede gang van zaken uit het verleden onder de aandacht van beleggers proberen te brengen.