...

DE SCHIM VAN KONDRATIEFF?

29 augustus 2007, 14:10 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Hoewel men in de V.S. van nature opti­mistisch is, blijkt deze schim thans weer op te doe­men. Dit houdt vooral ver­band met de tot nog toe onbek­ende omvang van het ongek­ende prob­leem van schuld­in­flatie” zow­el bin­nen de V.S. als ook er buiten. Het verve­lende is dat vele grote finan­ciële insti­tuten hier­bij direct of indi­rect in min­dere of meerdere mate betrokken zijn. Onzek­er­heid en wantrouwen zijn niet de beste raadgev­ers. Deze ver­schi­jnse­len deden zich ook kort vóór de grote beurscrash in okto­ber 1929 voor. Ver­damp­ing van veel kap­i­taal, grote werk­loosheid en alge­hele somber­heid waren toen het gevolg.


De lange cyclus
Wie was Kon­drati­eff ook al weer? Als topeconoom in de jaren 20 in de voor­ma­lige Sov­jet-Unie werd hem door Stal­in gevraagd hoe lang het kap­i­tal­isme nog te lev­en had. Zijn empirisch antwo­ord luid­de: het gaat alti­jd op en neer!”. Als dank voor deze wijsheid werd hij daarop naar Gulag Archipel afgevo­erd waar de beste man ook is overleden. Hij werd vooral befaamd door zijn zienswi­jze van de lange op- en neer­gaande economis­che cyclus, die op zich weer werd geken­merkt door kor­tere op- en neer­gaande cycli.

De lange cyclus kwam voort uit zijn onder­zoek naar de relatie tussen cycli in de goed­eren­pri­jzen en het invester­ings­ge­drag over een peri­ode van een mensen­leven. De gemid­delde leefti­jd lag in die tijd niet veel hoger dan 60 jaar. Dus zolang zou ook de lange cyclus duren. Intussen ligt de cri­sis van okto­ber 1929 bij­na 80 jaar achter ons. Tachtig jaar is ook de huidi­ge gemid­delde leefti­jd, ofschoon er vóór 2007 ook al het een en ander is gebeurd. Vol­gens de leer van Kon­drati­eff zouden deze beweg­in­gen niet­temin tot de kor­tere cycli moeten wor­den gerekend.


Grote ver­schil met 1929
De cen­trale banken ston­den des­ti­jds nog met een mond vol tanden” en draaiden impulsief de kredi­etkraan dicht. Deze actie lei­d­de de zware economis­che depressie van de jaren 30 in. Die fout wordt niet meer gemaakt. De cen­trale banken voe­len ook thans de hete adem in hun nek. Tot dusver wist men de voor­gaande crises het hoofd te bieden door tijdig de rente te ver­la­gen. Dat gebeurde zo na de beurscrash van 1987, de Azië-cri­sis in 1997, de melt-down’ van het hedge­fund Long Term Cap­i­tal Man­age­ment in 1998, alsmede na de implosie van de high tech boom in 2001. Zolang de inflatie niet opspeelde, kon dat ook. Thans wordt er veel liq­uiditeit in het finan­ciële cir­cuit gepompt werd vorige week tevens de dis­count rate in de V.S. met een half pro­cent ver­laagd. Hier­mee wordt weliswaar de veen­brand in het finan­ciële sys­teem nat” gehouden maar ook niet meer. Veel anal­is­ten gaan even­wel opnieuw van een echte rentev­er­lag­ing uit. 

Symptoombestrijding
De omstandighe­den in de voor­gaande episo­den zijn echter niet iden­tiek aan die van van­daag. Door de geld­markt thans te ver­ruimen in een Umfeld, waarin de inflatiedruk juist toe­neemt, de ani­mo in de dol­lar afneemt en de wereld­groei door het IMF met 5,2% naar boven is bijgesteld werkt deze kredi­etver­ruimende maa­tregel juist inflatiev­er­sterk­end. Immers, meer geldt in omloop creëert meer vraag.

Inflatie
Inflatiedreig­ing is reëel aan de orde gezien de lange ter­mi­jn­sti­jging van de grond­stof­fen-pri­jzen, die zich thans – zij het met een korte onder­brek­ing – in alle geledin­gen zal voortzetten. Het gaat niet alleen om de grond­stof­fen­pri­jzen sec, maar ook om land­bouwge­wassen, vlees en zuiv­el­pro­ducten. De cen­trale bankiers staan nu opmerke­lijk dichter tegen de muur. Het is al opmerke­lijk genoeg dat energie en voed­ing als gevolg van fluc­tu­atie buiten deze index vallen. De vrees bestaat dat de cen­trale banken nu bezig zijn een spa­gaat te mak­en. Voor­rang wordt thans gegeven aan het ver­groten van de liq­uiditeit in de finan­ciële mark­ten. Anderz­i­jds ligt de inflatie op de loer gegeven de sti­jging van de com­mod­i­typri­jzen.

Hoofd koel houden
Hoe onder de huidi­ge omstandighe­den om te gaan met de zgn. cred­it risk (alle posi­ties opgeteld en afgetrokken)? Dit risi­co werd een half jaar gele­den door de Bank of Inter­na­tion­al Set­tle­ments (BIS) – de bank der cen­trale banken te Basel – geschat op een dikke 2.000 mil­jard dol­lar. Stel nu dat het hypothekenbe­stand hier­van de helft bedraagt. Tot voor kort gold 2% hier­van als illiq­uide dus niet opvraag­baar. Dit per­cent­age zal ongetwi­jfeld verder oplopen. Anderz­i­jds, hoe meer duidelijkheid wordt verkre­gen over de omvang van het reële risi­co, hoe meer het vertrouwen in de markt kan terugk­eren. Immers, men lijdt het meest door het lij­den dat men vreest. Daarom: Hoe sneller de onder­ste steen boven komt, hoe beter!

De vraag is in hoev­erre de groei in Azië de rest van wereld op sleep­touw weet te houden. Japan met de yen-car­ry trade (goed­kope yen lenen tegen 1% en omzetten in kredi­et­derivat­en tegen een ren­de­ment van bijv. 8% of meer) doet nog niet mee. In de afbouw­fase hier­van loopt de yen op met een negatief effect op de Japanse export. De rest van Azië staat er aan­merke­lijk beter voor met groe­ici­jfers tussen 6% en 11% (Chi­na).

Gevolgen
Als schulden voor lan­gere tijd niet langer dan alleen tegen aanzien­lijk hogere risi­co­premie (rente) kun­nen wor­den gefi­nancierd, trekt dat de rek uit de groei van de economie. Banken wor­den terughoudend bij het ver­strekken van nieuwe lenin­gen. Bedri­jven gaan bijgevolg min­der investeren. De groei neemt af met het risi­co van toen­e­mende werk­loosheid. Voor zover het bedri­jf­sleven de duur­dere inkoop op het bor­d­je van de con­sument weet te leggen, kri­jgt de laat­ste te mak­en met duur­dere dagelijkse levensbehoeften.

Buiten duur­dere energie wordt ons voed­sel niet alleen duur­der door de toen­e­mende vraag uit Azië. Onze voed­selvoorzien­ing komt ook steeds meer onder druk te staan door het ont­trekken van land­bouw­grond ten gun­ste van de pro­duc­tie van bio-ethanol, alsmede door de toen­e­mende opwarm­ing met als gevolg meer en zwaardere natuurrampen. 

V.S. onder curatele?
Nor­maal zijn recessies en depressies ver­schi­jnse­len van con­junc­turele aard. Dat speelt nu niet. Er is thans sprake van een struc­tureel prob­leem, in gang gezet door een te ruim mon­e­tair beleid met struc­tureel onver­ant­wo­ord han­de­len van met name Amerikaanse groot­banken als gevolg. Na de junk food, de junk bonds, nu de junk mort­gages. Genoeg is genoeg!

Je kunt je intussen afvra­gen of het niet tijd wordt de V.S. recht­streeks onder toezicht van de BIS te plaat­sen, in de weten­schap dat:
  1. tweed­erde van de staatss­chuld ad 9.000 mil­jard in buiten­landse han­den is
  2. de over­hei­dsver­plichtin­gen (over­hei­d­spen­sioe­nen, medis­che zorg, sociale uitk­erin­gen) intussen ruim 180.000 dol­lar per hoofd van de bevolk­ing bedra­gen – wie gaat dat betalen?
  3. het han­del­steko­rt onver­min­derd aanhoudt.
Het kan toch niet zo zijn dat een fail­li­et” land met dergelijk schuld”complex” en zo weinig respect en scrupules voor de rest van de wereld het wereld­beeld kan bli­jven bepalen? Dat roept niet alleen ten onrechte wrev­el op, maar ook bijgestelde beleggingsadviezen.

Een greep uit de adviezen van onafhanke­lijke Amerikaanse analisten:

Zorg voor een beheers­bare schuld; immers, bij een kleine schuld heeft u een prob­leem, bij een grote heeft uw bank een probleem. 

* Koop puts op banken en vast­goed­fond­sen om je eigen bez­it te bescher­men (geldt alleen voor de V.S.)

* Zorg voor een brood­je goud mocht een brood­je van de bakker onbe­taal­baar wor­den, ongeacht of we belanden in een inflatie of deflatie.

* Zorg er vooral voor in strate­gis­che grond­stof­fen te zijn belegd; deze zijn door hun recente afwaarder­ing spot­goed­koop – vooral de aan­de­len in grond­stof­fen­fond­sen zijn de afgelopen maan­den door uitverkoop van de hedge­funds met soms meer dan 40% afgewaardeerd.

* Zorg voor een betrouw­bare bank!

Ook beleg­gers buiten de V.S. kun­nen hier­mee hun voordeel doen!

Robert Bron­cel
29 augus­tus 2007
www​.score​-invest​ments​.nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.