...

De man van 1 miljoen dollar per uur

6 oktober 2006, 00:05 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Ieder uur van de dag en nacht je bankreken­ing te weten aandikken met 1 miljoen dol­lar ofwel zo’n 788 miljoen euro, het lijkt een gegeven voor een film. Nochtans is het voor de heer Shel­don Adel­son realiteit en het ziet er niet naar uit, dat de stroom dol­lars spoedig zal uitdrogen…



De man van 1 miljoen dol­lar per uur


Bron: lvrj​.com

Hier­boven ziet u de foto van da man die dit klaar­speelt, de 73-jarige mul­ti­m­il­jar­dair die dit jaar op de 3de plaats prijkt in Forbes’ lijst van de 400 rijk­ste Amerika­nen. Hij wordt voorafge­gaan door Bill Gates en War­ren Buf­fett, al geruime tijd de num­mers één en twee. Hij heeft het Google-duo Lar­ry Page en Sergey Brin achter zich gelat­en. En zeggen dat hij één jaar gele­den nog met num­mer 15 was in de rij van de 400 die we zojuist ver­meld­den. En twee jaar gele­den bevond hij zich nog op de 60ste plaats. 

Van 2004 tot op van­daag is zijn per­soon­lijk bez­it aange­groeid van 3 naar 20,5 mil­jard dollar.
Hoe is zoi­ets mogelijk? Lat­en we eerst even de achter­grond van deze figu­ur bekijken.

Hij is geboren in augus­tus 1933 in de streek rond Boston als zoon van arme Joodse immi­granten. Zijn ganse lev­en beli­jdt hij de joodse gods­di­enst. Hij heeft 5 kinderen uit twee huwelijken. Zoals vele Amerikaanse miljon­airs en mil­jar­dairs was het verkopen van kran­ten zijn eerste job. Toen hij 12 was, leende hij van een oom 200 dol­lar om zijn eigen zaak als kran­tenbe­del­er te starten. Zijn eigen­lijke beroep­sleven begon als make­laar in onroerend goed, dan werd hij beleg­gingsad­viseur en finan­ciële con­sulent. Dan hield hij zich bezig met de organ­isatie van han­dels­beurzen en in de jaren 1980 brak hij door dankz­ij zijn geeste­skind, de suc­cesvolle Comdex com­put­er­beurs. Hij maak­te enorme win­sten, bij voor­beeld door exposi­tieruimte te huren voor 
1,7 dollar/​m² en dan door te ver­huren aan de exposan­ten voor 444 dollar/​m².

Na 16 jaar onafge­bro­ken suc­ces met Comdex verkocht hij dit bedri­jf voor 862 miljoen dol­lar aan de Japanse Soft­bank groep en met het ver­wor­ven kap­i­taal kocht hij voor 128 miljoen dol­lar het Sands Hotel in Las Vegas. Het hotel ging tegen de zan­derige vlak­te en in de plaats kwam er een lux­ueus casinocom­plex in Vene­ti­aanse stijl. 

Hij voelt zich hele­maak thuis in de glit­ter­sti­jl van Las Vegas en ver­di­ende mil­jar­den door in te spe­len op de gok­lust van vele hon­derd­duizen­den toeris­ten. Eén van zijn suc­ces­for­mules zorgde ervoor, dat ook mid­den in de week de jack­pot­paleizen en casi­no’s op volle toeren gin­gen draaien.

Het ging en gaat hem zo voor de wind, dat zijn kap­i­taal ges­taag aan­groei­de. Maar de grote door­braak kwam er toen hij in decem­ber 2004 zijn fir­ma (Las Vegas Sands) op de beurs bracht. De koers van het aan­deel groei­de sinds­di­en met meer dan 135%. 

Ook Shel­don Adel­sons kap­i­taal dik­te enorm aan sinds 2004, nl. van 3 naar 20,5 mil­jard dol­lar, zoals we al zeg­den. Als we die aan­groei van 17,5 mil­jard dol­lar delen door het aan­tal uren die er sinds­di­en ver­sterken zijn, dan stellen we vast dat de heer Adel­son ieder uur, dag en nacht, week­ends, vakantieda­gen en zo voort, zijn ver­mo­gen zag toen­e­men met 1 miljoen dollar.

Als noch Bill Gates, noch War­ren Buf­fett de komende jaren één dol­lar toevoe­gen aan hun huidi­ge kap­i­taal van resp. 53 en 46 mil­jard dol­lar en als Shel­don Adel­son met het­zelfde tem­po dol­lars bli­jft incasseren, dan duurt het iets min­der dan 3 jaar voor hij Buf­fett zal klop­pen en daar­na nog iets min­der dan 1 jaar voor­dat ook Gates eraan moet geloven. We zeggen wel: als…

Intussen is Shel­don Adel­son niet alleen de de 3de rijk­ste Amerikaan, maar ook de 14de rijk­ste mens op aarde en de rijk­ste Jood. En hoewel hij 73 is, lijkt hij niet van plan de dol­larstroom in zijn richt­ing te doen stoppen.

Jan Van Besauw 
Colum­nist voor US Markets
6 okto­ber 2006.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets columns en andere artike­len en tevens finan­ciële berichten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.