...

De beste China tracker

9 juni 2007, 18:32 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Chi­nese aan­de­len staan in 2007 erg in de belang­stelling. Greenspan waarschuwde voor het gevaar op een serieuze cor­rec­tie omdat de koersen de laat­ste ander­half jaar zeer sterk zijn opgelopen waar­door de waarderin­gen te hoog zijn geworden. 

Chi­nese aandelen

Chi­nese aan­de­len staan in 2007 erg in de belang­stelling. Greenspan waarschuwde voor het gevaar op een serieuze cor­rec­tie omdat de koersen de laat­ste ander­half jaar zeer sterk zijn opgelopen waar­door de waarderin­gen te hoog zijn gewor­den. Op 27 feb­ru­ari 2007 vond er al een cor­rec­tie plaats van 10% waar­na de koerssti­jging zich onver­min­derd voort zette, de laat­ste weken wor­den koerssti­jgin­gen afgewis­seld met dagelijkse cor­rec­ties die een opvang hebben van 4 tot 5 pro­cent. De bewegelijkheid neemt toe en daarmee de onzek­er­heid op deze markt.

Nu zijn er diverse mark­ten waarop Chi­nese aan­de­len wor­den ver­han­deld, die onder­ling ver­schilend zijn in samen­stelling en waarder­ing. Zo is het voor buiten­lan­ders onmo­gelijk om in alle beursgeno­teerde Chi­nese aan­de­len te han­de­len, daar­voor is in Shang­hai een spe­ciale klasse aan­de­len in het lev­en geroepen waar buiten­lan­ders wel toe­gang toe hebben, de B‑aandelen. Deze B‑markt is nog niet echt op gang gekomen en aan­de­len van het­zelfde bedri­jf zijn op deze markt struc­tureel lager gewaardeerd dan op de markt van A‑aandelen.

De meeste buiten­lan­ders kopen hun aan­de­len liev­er op de Hang Seng in Hong Kong, de H‑aandelen. Van­wege val­utare­stric­ties kun­nen Chinezen op hun beurt geen H‑aandelen kopen, deze zijn immers in HongKong­dol­lars geno­teerd. Een aan­tal Chi­nese beurs­fond­sen wordt ook op de beurs van New York ver­han­deld via ADRs (Amer­i­can Depos­i­to­ry Reciepts) Een bepaald per­cent­age van de beschik­bare aan­de­len van een bepaald buiten­lands (Chi­nees) bedri­jf, wordt bij een Trustkan­toor in Ameri­ka geplaatst waar­na een noter­ing op de NYSE of AMEX wordt aangevraagd. Ver­vol­gens kan het fonds in US dol­lars wor­den ver­han­deld, wat de ver­han­del­baarheid voor veel buiten­landse par­ti­jen een­voudi­ger maakt. 

Ver­schil in waardering

Door alle beperkin­gen zijn er nauwelijks arbi­trage­mogelijkhe­den en ontstaan er behoor­lijke pri­jsver­schillen tussen de A, B en H‑aandelen van het­zelfde bedri­jf. Zo noteert Chi­na Life, dat sinds 2003 in Hongkong een noter­ing heeft en dat sinds kort ook in Shang­hai te verkri­j­gen is, in Chi­na ruim 50% hoger. Dat is des te opmerke­lijk­er omdat er anal­is­ten zijn die vin­den dat Chi­na Life in Hongkong al te hoog gewaardeerd is. De dankz­ij de export immer groeiende Chi­nese geld­voor­raad kan hier­door maar één kant op stromen: naar de beurs van Shanghai. 

Als men spreekt over een Chi­nese zeep­bel dan heeft men het over de Shang­hai index voor A‑aandelen. De Shang­hai com­pos­ite kende in het verleden al eerder een peri­ode van uit­zon­der­lijke koerssti­jgin­gen waar­door de gemid­delde waarder­ing in 2001 op bij­na 50 keer de winst en het koer­sniveau op 2200 pun­ten werd gebracht. Ver­vol­gens zak­te de koersen jaren achtereen weg naar een niveau van 1000 pun­ten in 2006, waar­door de waarder­ing terugliep naar 16 x de winst. De afgelopen ander­half jaar is de koers weer spec­tac­u­lair geste­gen naar het huidi­ge niveau van 4000 pun­ten en is de waarder­ing weer in de buurt van 50 x de winst gekomen. Deze sti­jging is voor één derde te danken aan slechts drie fond­sen: de Indus­tri­al and Com­mer­cial Bank of Chi­na, Chi­na Petro­le­um and Chem­i­cal en Bank of Chi­na, waar­van de num­mer één en drie vorig jaar naar de beurs zijn gekomen. 

De samen­stelling van twee ver­schil­lende trackers

U kunt met behulp van track­ers beleggen in Chi­nese aan­de­len. Met de IShares track­er (sym­bol FXC), die in Ams­ter­dam geno­teerd staat en met de Lyx­or ETF Chi­na Enter­prise track­er (sym­bol TASI), die in Par­i­js geno­teerd is en bei­de wor­den in euros ver­han­deld. De Ishares track­er vol­gt de index van de 25 groot­ste Chi­nese bedri­jven die in Hong Kong of Ameri­ka staan geno­teerd en de Lyx­or track­er is samengesteld uit 42 Chi­nese bedri­jven die zow­el in Ameri­ka, Hongkong als Shang­hai staan geno­teerd. Banken en energie vor­men de belan­grijk­ste sectoren.

Boven­staande tabel laat de samen­stelling van de Ishares Chi­na 25 track­er zien. De 10 groot­ste fond­sen vor­men samen 58,18% van deze index. Finan­cials zijn goed voor 32,21%.

Boven­staande tabel laat de samen­stelling van de Lyx­or Chi­na track­er zien. Banken zijn goed voor 34,62% en de 10 grootse fond­sen vor­men 72,47% van deze tracker.

Het koersver­loop

Boven­staande grafiek laat het koersver­loop van de Lyx­or track­er zien vanaf 17 juli 2005. De prachtige sti­jging in 2006 vond plaats in de eerste en laat­ste maan­den van dat jaar. Net als bij de Europese beurzen trad er tussen mei en juli een flinke cor­rec­tie op. In het jaar 2007 is er nog geen sprake van vooruit­gang in de koers. De opgaande trend is nog duidelijk aan­wezig, maar dan zal lat­er in het jaar de weer­stand op 104 pun­ten over­won­nen moeten worden.

In het onder­ste deel van de grafiek wordt het koersver­loop vergeleken met de Ishares Chi­na track­er. Daaruit blijkt dat de Lyx­or track­er het aanzien­lijk beter heeft gedaan.

In boven­staande grafiek wordt het koersver­loop van de Ishares Chi­na track­er weergegeven. Het ver­loop ver­toont grote overeenkom­sten met de Lyx­or Chi­na track­er. In het onder­ste deel van de grafiek wordt het koersver­loop van deze track­er vergeleken met het ver­loop van de Hang Seng Index van HongKong. Daaruit blijkt dat de track­er het beter heeft gedaan dan deze index. 

Con­clusie

Chi­na heeft de afgelopen jaren mon­di­aal de hoog­ste economis­che groe­ici­jfers lat­en zien. Het ziet er naar uit dat daar voor­lop­ig geen veran­der­ing in komt. De energie en finan­ciele sec­toren van dat land zullen daar in hoge mate van prof­iteren en bovengemid­delde bedri­jf­swin­sten lat­en zien. Deze sec­toren wor­den gedom­i­neerd door bedri­jven waarin de Chi­nese over­heid nog een meerder­hei­ds­be­lang heeft, waar­bij deze bedri­jven van over­hei­dswege wor­den onder­s­te­und bij het tot uitvo­er bren­gen van hun beslissingen. 

Deze bedri­jven wor­den op de beurzen van Shang­hai, HongKong en Ameri­ka ver­han­deld. Door­dat deze beurzen niet voor eenieder toe­gangke­lijk zijn onstaan er waarder­ingsver­schillen die flink kun­nen oplopen. Door de toen­e­mende wel­vaart van het land zullen meer en meer Chinezen in staat zijn om te beleggen, waar­door de vraag naar aan­de­len toe­neemt. Momenteel kun­nen Chinezen alleen nog beleggen in A‑aandelen op de beurs van Shang­hai, waar­door er van tijd tot tijd over­waarderin­gen kun­nen optre­den. Een sit­u­atie waar­van nu sprake lijkt. De Chi­nese autoriteit­en hebben het voor bin­nen­lands finan­ciele insti­tuten al mogelijk gemaakt om in het buiten­land te beleggen, vooral­snog uit­slui­tend in oblig­aties. Er mag verwacht wor­den dat in de toekomst ook in H‑aandelen mag wor­den belegd door alle mark­t­par­ti­jen. Er zal dan een even­wicht wor­den bereikt waar­bij de waarder­ingsver­schillen zullen verdwijnen. 

Voor Europese beleg­gers zijn de track­ers die in Ams­ter­dam (Ishares Chi­na ) en in Par­i­js (Lyx­or Chi­na) staan geno­teerd een goed mid­del om in Chi­na te beleggen. Het koersver­loop van deze track­ers ver­toont grote samen­hang met het koersver­loop van de Hang Seng. Vanaf 17 juli 2005 steeg de Hang Seng met 38,7%, de Ishares track­er met 65% en de Lyx­or track­er met 85,7%.

Uit de grafieken blijkt dat het koersver­loop van deze track­ers ook peri­odes kent waar­bij er sprake is van een flinke cor­rec­tie. Zulke cor­rec­ties zijn een uit­stek­ende gele­gen­heid om deze track­ers aan te kopen, waar­bij de Lyx­or Chi­nese Enter­prise mijn voorkeur geni­et. Niet in de laat­ste plaats van­wege de jaar­lijkse kosten die bij Lyx­or 0,65% bedraagt tegen­over 0,75% die Ishares in reken­ing brengt.

Meer over track­ers komt u te weten op www​.euro​top25​.com


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.