![](/images/legacy-userimages/userimages/frans_trackers_2.jpg)
Chinese aandelen
Chinese aandelen staan in 2007 erg in de belangstelling. Greenspan waarschuwde voor het gevaar op een serieuze correctie omdat de koersen de laatste anderhalf jaar zeer sterk zijn opgelopen waardoor de waarderingen te hoog zijn geworden. Op 27 februari 2007 vond er al een correctie plaats van 10% waarna de koersstijging zich onverminderd voort zette, de laatste weken worden koersstijgingen afgewisseld met dagelijkse correcties die een opvang hebben van 4 tot 5 procent. De bewegelijkheid neemt toe en daarmee de onzekerheid op deze markt.
Nu zijn er diverse markten waarop Chinese aandelen worden verhandeld, die onderling verschilend zijn in samenstelling en waardering. Zo is het voor buitenlanders onmogelijk om in alle beursgenoteerde Chinese aandelen te handelen, daarvoor is in Shanghai een speciale klasse aandelen in het leven geroepen waar buitenlanders wel toegang toe hebben, de B‑aandelen. Deze B‑markt is nog niet echt op gang gekomen en aandelen van hetzelfde bedrijf zijn op deze markt structureel lager gewaardeerd dan op de markt van A‑aandelen.
De meeste buitenlanders kopen hun aandelen liever op de Hang Seng in Hong Kong, de H‑aandelen. Vanwege valutarestricties kunnen Chinezen op hun beurt geen H‑aandelen kopen, deze zijn immers in HongKongdollars genoteerd. Een aantal Chinese beursfondsen wordt ook op de beurs van New York verhandeld via ADRs (American Depository Reciepts) Een bepaald percentage van de beschikbare aandelen van een bepaald buitenlands (Chinees) bedrijf, wordt bij een Trustkantoor in Amerika geplaatst waarna een notering op de NYSE of AMEX wordt aangevraagd. Vervolgens kan het fonds in US dollars worden verhandeld, wat de verhandelbaarheid voor veel buitenlandse partijen eenvoudiger maakt.
Verschil in waardering
Door alle beperkingen zijn er nauwelijks arbitragemogelijkheden en ontstaan er behoorlijke prijsverschillen tussen de A, B en H‑aandelen van hetzelfde bedrijf. Zo noteert China Life, dat sinds 2003 in Hongkong een notering heeft en dat sinds kort ook in Shanghai te verkrijgen is, in China ruim 50% hoger. Dat is des te opmerkelijker omdat er analisten zijn die vinden dat China Life in Hongkong al te hoog gewaardeerd is. De dankzij de export immer groeiende Chinese geldvoorraad kan hierdoor maar één kant op stromen: naar de beurs van Shanghai.
Als men spreekt over een Chinese zeepbel dan heeft men het over de Shanghai index voor A‑aandelen. De Shanghai composite kende in het verleden al eerder een periode van uitzonderlijke koersstijgingen waardoor de gemiddelde waardering in 2001 op bijna 50 keer de winst en het koersniveau op 2200 punten werd gebracht. Vervolgens zakte de koersen jaren achtereen weg naar een niveau van 1000 punten in 2006, waardoor de waardering terugliep naar 16 x de winst. De afgelopen anderhalf jaar is de koers weer spectaculair gestegen naar het huidige niveau van 4000 punten en is de waardering weer in de buurt van 50 x de winst gekomen. Deze stijging is voor één derde te danken aan slechts drie fondsen: de Industrial and Commercial Bank of China, China Petroleum and Chemical en Bank of China, waarvan de nummer één en drie vorig jaar naar de beurs zijn gekomen.
De samenstelling van twee verschillende trackers
U kunt met behulp van trackers beleggen in Chinese aandelen. Met de IShares tracker (symbol FXC), die in Amsterdam genoteerd staat en met de Lyxor ETF China Enterprise tracker (symbol TASI), die in Parijs genoteerd is en beide worden in euros verhandeld. De Ishares tracker volgt de index van de 25 grootste Chinese bedrijven die in Hong Kong of Amerika staan genoteerd en de Lyxor tracker is samengesteld uit 42 Chinese bedrijven die zowel in Amerika, Hongkong als Shanghai staan genoteerd. Banken en energie vormen de belangrijkste sectoren.
Bovenstaande tabel laat de samenstelling van de Ishares China 25 tracker zien. De 10 grootste fondsen vormen samen 58,18% van deze index. Financials zijn goed voor 32,21%.
Bovenstaande tabel laat de samenstelling van de Lyxor China tracker zien. Banken zijn goed voor 34,62% en de 10 grootse fondsen vormen 72,47% van deze tracker.
Het koersverloop
Bovenstaande grafiek laat het koersverloop van de Lyxor tracker zien vanaf 17 juli 2005. De prachtige stijging in 2006 vond plaats in de eerste en laatste maanden van dat jaar. Net als bij de Europese beurzen trad er tussen mei en juli een flinke correctie op. In het jaar 2007 is er nog geen sprake van vooruitgang in de koers. De opgaande trend is nog duidelijk aanwezig, maar dan zal later in het jaar de weerstand op 104 punten overwonnen moeten worden.
In het onderste deel van de grafiek wordt het koersverloop vergeleken met de Ishares China tracker. Daaruit blijkt dat de Lyxor tracker het aanzienlijk beter heeft gedaan.
In bovenstaande grafiek wordt het koersverloop van de Ishares China tracker weergegeven. Het verloop vertoont grote overeenkomsten met de Lyxor China tracker. In het onderste deel van de grafiek wordt het koersverloop van deze tracker vergeleken met het verloop van de Hang Seng Index van HongKong. Daaruit blijkt dat de tracker het beter heeft gedaan dan deze index.
Conclusie
China heeft de afgelopen jaren mondiaal de hoogste economische groeicijfers laten zien. Het ziet er naar uit dat daar voorlopig geen verandering in komt. De energie en financiele sectoren van dat land zullen daar in hoge mate van profiteren en bovengemiddelde bedrijfswinsten laten zien. Deze sectoren worden gedomineerd door bedrijven waarin de Chinese overheid nog een meerderheidsbelang heeft, waarbij deze bedrijven van overheidswege worden ondersteund bij het tot uitvoer brengen van hun beslissingen.
Deze bedrijven worden op de beurzen van Shanghai, HongKong en Amerika verhandeld. Doordat deze beurzen niet voor eenieder toegangkelijk zijn onstaan er waarderingsverschillen die flink kunnen oplopen. Door de toenemende welvaart van het land zullen meer en meer Chinezen in staat zijn om te beleggen, waardoor de vraag naar aandelen toeneemt. Momenteel kunnen Chinezen alleen nog beleggen in A‑aandelen op de beurs van Shanghai, waardoor er van tijd tot tijd overwaarderingen kunnen optreden. Een situatie waarvan nu sprake lijkt. De Chinese autoriteiten hebben het voor binnenlands financiele instituten al mogelijk gemaakt om in het buitenland te beleggen, vooralsnog uitsluitend in obligaties. Er mag verwacht worden dat in de toekomst ook in H‑aandelen mag worden belegd door alle marktpartijen. Er zal dan een evenwicht worden bereikt waarbij de waarderingsverschillen zullen verdwijnen.
Voor Europese beleggers zijn de trackers die in Amsterdam (Ishares China ) en in Parijs (Lyxor China) staan genoteerd een goed middel om in China te beleggen. Het koersverloop van deze trackers vertoont grote samenhang met het koersverloop van de Hang Seng. Vanaf 17 juli 2005 steeg de Hang Seng met 38,7%, de Ishares tracker met 65% en de Lyxor tracker met 85,7%.
Uit de grafieken blijkt dat het koersverloop van deze trackers ook periodes kent waarbij er sprake is van een flinke correctie. Zulke correcties zijn een uitstekende gelegenheid om deze trackers aan te kopen, waarbij de Lyxor Chinese Enterprise mijn voorkeur geniet. Niet in de laatste plaats vanwege de jaarlijkse kosten die bij Lyxor 0,65% bedraagt tegenover 0,75% die Ishares in rekening brengt.
Meer over trackers komt u te weten op www.eurotop25.com