...

Cyclus van Kondratieff: winter?

15 mei 2008, 12:31 | Guy Boscart | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Via een inter­view met BeursXL op 15 mei 2008 een nieuw artikel over de huidi­ge sit­u­atie op de mark­ten en de win­ter uit de Kon­dratief cyclus …

Cyclus van Kon­drati­eff: winter?

Gepub­liceerd op: Don­derdag 15 mei 2008

Wie de Cyclus van Kon­drati­eff er op na slaat moet con­clud­eren dat de kredi­et­cri­sis door­gaat tot­dat de gehele beur­swereld in elka­ar klapt. Daar­na zal het hele stelsel vanaf de grond moeten wor­den opge­bouwd. Vol­gens Guy Boscart, eige­naar van US Mar­kets is de economis­che win­ter aangebroken.

Vol­gens Boscart is de med­edel­ing van Amerikaans Min­is­ter van Finan­ciën Hen­ry Paul­son, die aan­gaf dat de kredi­et­cri­sis door de zwaarste tijd heen is, onmo­gelijk hard te mak­en: De sub­prime­cri­sis heeft een gat ges­la­gen in het beste­d­ingspa­troon van de Amerikaanse con­sument. Die beweegt zich nu als een stofzuiger door de markt, op zoek naar geld. Dit zal de economie uitein­delijk opbreken.”

Daar­naast zijn de afschri­jvin­gen nog niet voor­bij: In tweede lijn zullen cred­it­cardbedri­jven nog klap­pen kri­j­gen en ook de tweede lenin­gen van Amerika­nen zullen onbe­taald bli­jven. Dat zijn er zoveel, dat opnieuw een hoop banken in de prob­le­men zullen komen. Het kan best een aan­tal kwartal­en rustig bli­jven, maar dat zegt niets. Uitein­delijk zal weer een grote jon­gen’ ten onder gaan en dan kan de hele economie omlaag wor­den gesleurd. Boven­di­en haalt nu iedereen zijn schoud­ers op van een afschri­jv­ing van een paar mil­jard; we zijn het gewend ger­aakt. Maar het prob­leem sleept zich voort.”

Uit­s­tel
Vol­gens Boscart was dit alles te voor­spellen door degene die bek­end zijn met de Cyclus van Kon­drati­eff (zie foto): Dat is een ver­guisd econoom, door Stal­in opges­loten en lat­er geëx­e­cu­teerd, die in de finan­ciële wereld seizoe­nen herk­ende. Iedereen die zijn the­o­rie serieus bestudeerd, ziet dat er een kern van waarheid in schuilt. Momenteel zit­ten we in de win­ter en zijn we op weg naar het einde van een tijd­perk. Alles zal op een nulpunt komen, waar­na het gehele stelsel opnieuw zal moeten wor­den opge­bouwd. Hoe en wan­neer dit zal gebeuren, bli­jft de vraag. Het kan goed over 2010 heen getild wor­den. Iedereen in de VS probeert het onver­mi­jdelijke uit te stellen. Dat is begri­jpelijk, maar niet eeuwig vol te houden.”

Kon­drati­eff
Boscart zegt over Kon­drati­eff: Begin jaren 20 van de vorige eeuw deed deze Rus­sis­che Economis­che Weten­schaps­man onder­zoek naar de relatie van gol­ven in goed­eren­pri­jzen en invester­ings­ge­drag. Hij onder­zocht zow­el hoogtepun­ten als dieptepun­ten in de economie en door vergelijkin­gen te mak­en met behulp van Europese sta­tistieken, kreeg hij meer en meer inzicht op de ontwik­kelin­gen over diverse peri­o­den vanaf 1789 tot en met 1922.”

Kon­drati­eff kwam tot het inzicht dat er zich al ander­halve eeuw bepaalde con­stante golf­be­weg­in­gen voord­e­den en dat vor­mde de basis voor wat heden ten dage bek­end staat als de Long Wave Cycles. Deze lange gol­ven ken­merk­ten zich met een gemid­delde duur van tussen de 50 en 60 jaar en daarbin­nen wer­den vier sub­cy­cli waargenomen. Deze cycli wer­den door Kon­drati­eff onderverdeeld in vier peri­o­den welke hij aan­duid­de met de seizoen­sna­men lente, zomer, herf­st en win­ter. De lente werd betiteld als opbouw­fase (10 tot 15 jaar), de zomer als con­sol­i­datiefase (eve­neens zo’n 15 jaar), de herf­st als Plateau- of sta­bil­isatiefase (10 jaar) en tot slot de win­ter als Liq­ui­datie of afbraak­fase (20 jaar).”

De pub­li­catie van deze inzicht­en wer­den door het Stal­in­is­tis­che bewind als staatsvi­jan­delijk beschouwd en in 1938 werd Kon­drati­eff op last van Jozef Stal­in gear­resteerd en geëx­e­cu­teerd. Het duurde tot 16 juli 1987, bij­na 50 jaar na zijn exe­cutie, tot Niko­lai Kon­drati­eff door het toen nog com­mu­nis­tis­che Sov­je­tregime alsnog pos­tu­um gere­ha­bili­teerd werd.”

Auteur: Cor­nelis van Zutven


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.