...

Commodities zoeken richting - 1

28 juli 2006, 08:25 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Van­daag hebben we het over enkele basis­met­al­en en we voe­gen er beschouwin­gen over het goud en de olie aan toe. Wat de basis­met­al­en betre­ft, stellen we vast dat er reden is te geloven dat de tijd van ons­tu­it­bare opgang (tijdelijk) voor­bij is. Goud en olie zijn nog alti­jd aan elka­ar ver­bon­den en daar­door de speel­bal van de geopoli­tiek…

Com­modi­ties zoeken richt­ing — 1

In een reeks artike­len gaan we u tra­cht­en een beeld te geven van de richt­ing die de com­modi­ties op korte tot mid­del­lange ter­mi­jn kun­nen inslaan. We begin­nen met de basis­met­al­en, het goud en de olie.


Pri­j­sevo­lu­tie 5 basis­met­al­en het afgelopen jaar

De charts hier­boven tonen aan, dat voor alu­mini­um en zink vanaf mei van dit jaar er een einde is gekomen aan een peri­ode van sti­jging. Zink spartelt nog wat tegen, maar alu­mini­um test de ste­un bij 1,1 $/​lb. Bij lood zette de terug­val zich eerder in, nl. in feb­ru­ari om te zakken tot het niveau van de herf­st van 2005. Nikkel had in juni een dip­je, maar zette daar­na res­olu­ut koers naar een record­pri­js om dan wat gas terug te nemen. Kop­er viel ook terug in mei, krabbelde wat op maar slaagde er tot nog niet in, de sti­jging verder te zetten. 

Onder­tussen zijn vol­gens de Lon­don Met­al Exchange (LME) de voor­raden van 4 van de 5 ver­melde met­al­en aan het dalen. Enkel de kop­er­voor­raden stape­len zich op. 

Lat­en we daarom wat dieper ingaan op het geval van kop­er. De groot­ste afne­mer van dit metaal is Chi­na en dit land heeft het eerste half­jaar 2006 zo maar even­t­jes 42% min­der kop­er ingevo­erd dan de peri­ode ervoor. Dat kan tellen als fac­tor die de pri­js zuid­waarts jaagt. Een tegengesteld effect op de kop­er­pri­js kan er komen, als de Escon­di­da-mijn in Chili getrof­fen wordt door een stak­ing. De vak­bon­den dreigen al een tijd­je met deze actie, die de groot­ste kop­er­mi­jn ter wereld kan lam­leggen. Daar­door kun­nen de voor­raden snel slinken en de pri­jzen in de hoogte schieten. 
Een ele­ment dat niet alleen de kop­er­pri­js, maar ook die van alu­mini­um en nikkel kan doen zakken is te vin­den in Aus­tral­ië. Daar is een uit­brei­d­ing van de activiteit­en van de mij­nen in het vooruitzicht gesteld. Experten gaan ervan uit, dat hier­door de pri­jzen van de drie genoemd met­al­en op 2 jaar tijd zo maar even­t­jes met 45% zouden kun­nen dalen.


Goud bereik­te op 12 mei ll. een record­pri­js van 725 $/​ounce. Toen waren er waarne­mers die gewag maak­ten van 1.000 dol­lar, maar wie voort­gaande op deze gerucht­en wat muntsukken of staaf­jes aan­schafte, was eraan voor de moeite. De goud­pri­js reageerde op de zich iets of wat sta­bilis­erende oliepri­js van half april tot half juni door te zakken, want de beleg­gers ver­li­eten de veilige haven’ ten voordele van andere beleggingen. 

Daar­na is de goud­pri­js begonnen met een voorzichtig her­s­tel, dat niet van ganser harte is gebleken, zoals u uit de grafiek kunt aflei­den. Alleen de bru­uske sti­jging van de oliepri­js de laat­ste weken heeft vele investeerders een bocht van 180° doen mak­en, richt­ing geel metaal. Maar zodra de olie terug wat zak­te, zak­te de goud­pri­js mee…

Naar onze mening zal de goud­pri­js zich hand­haven rond 600 $/​ounce zolang het gewapende con­flict Israël-Hes­bol­lah voort­du­urt. Verder moeten we het wel en wee van de oliepri­js van nabij opvol­gen, om te kun­nen voor­spellen wat er met het goud kan gebeuren.



En daarmee zijn we beland bij het klev­erige goud. In mei ll. dacht­en velen, dat het nu wellet­jes was geweest met die oliepri­js, vooral nadat deze tot driemaal toe de 75 dol­lar­zone had getest en dan even uit­blies op de ste­un rond 68 dol­lar. Dat uit­blazen was echter een aan­loop naar een vol­gend record begin deze maand. 

Wat stu­urt de oliepri­js? Fun­da­mentele oorza­k­en zoals uit­dro­gende oliebron­nen of onvol­doende raf­fi­nage­ca­paciteit? Noch immer sti­j­gende vraag van slokop­pen zoals de VS, Europa, Chi­na of India? Of moeten we het gaan zoeken in de (geo)politiek?

Het blijkt deze laat­ste fac­tor te zijn die de motor is van de één na één sneu­ve­lende records, waar­bij de magis­che kaap van 100 $ per vat niet meer zo absurd lijkt als een jaar geleden. 

Het rom­melt nu al drie weken in het grens­ge­bied tussen Israël en Libanon. Wie schoot het eerst, wie zal het laat­ste schot lossen? Op zichzelf zijn dat niet de kern­vra­gen, wel komt het erop aan dat bei­de par­ti­jen aan dezelfde onder­han­del­ingstafel plaats zullen nemen en hun meningsver­schillen oplossen in over­leg. Hoe­lang dat over­leg duurt, is op zichzelf niet belan­grijk. Wel belan­grijk is dat intussen de tanks en de raket­ten op stal bli­jven. Maar het is spi­jtig genoeg nog niet zover. De VS-min­is­ter van buiten­landse zak­en Con­doleez­za Rice heeft al geprobeerd een staakt het vuren tot stand te bren­gen. Vruchteloos, zo blijkt tot op heden. 

De vrees bestaat, dat het con­flict tussen Israël en Libanon escaleert en dat jaagt de oliepri­jzen de hoogte in de laat­ste weken. Daar­bij bestaat nog alti­jd onzekere sit­u­atie rond Irak, waar men nog steeds niet kan spreken van sta­biliteit en waar toch een niet te ver­waar­lozen hoeveel­heid aar­dolie van­daan komt. Verder is er de zenuwachtigheid rond de nucle­aire ambities van Iran, de vierde belan­grijk­ste oliepro­du­cent ter wereld. Gedreven door fanatisme zou dit land wel eens de oliekraan kun­nen dicht­draaien en wat dan? Hier­mee kri­jgt u een idee van het Mid­den-Oost­en­plaat­je omtrent olie. 

Maar niet alleen in het Mid­den-Oost­en, ook in Afri­ka wordt olie opge­pompt. OPEC-lid Nige­ria heeft al een tijd­je af te reke­nen met mil­tan­ten van MEND (Move­ment for the Eman­ci­pa­tion of the Niger Delta), die om de haverk­lap aansla­gen ple­gen op de pij­plei­din­gen die olie trans­porteren van de oliebron­nen naar de ter­mi­nal. Deze aan­vallen hebben de uitvo­er van Nige­ri­aanse olie met meer dan een kwart ver­min­derd. Als je bedenkt, dat Nige­ria de belan­grijk­ste oliepro­du­cent van Afri­ka is, besef je de impact van deze ter­ror­is­tis­che acties.

Dit zijn de geopoli­tieke fac­toren. Aan de fun­da­mentele kant stellen we vast, dat de olievoor­raden er niet zo slecht voorstaan. Vorige week verwachtte men in de States een terug­val van de voor­raden met 500.000 vat­en. Het tegen­deel was waar: de voor­raad ruwe olie steeg met 30.000 vat­en, beduidend min­der dan die 500.000 maar toch een stijging. 

Wat de olie betre­ft, zal de poli­tiek de hoof­drol spe­len. Het ver­loop van de sit­u­atie rond Israël-Libanon, Iran, Irak en/​of Nige­ria zal de oliepri­js sturen. Ook de goud­pri­js zal dit ver­loop vol­gen, maar dan in omge­keerde richting.

De com­modi­ties zoeken een richt­ing, zoveel is zek­er. Wij houden het voor u in het oog. Miss­chien tovert Guy Boscart voor u een inter­es­sante com­modi­ties-swing te voorschi­jn uit zijn turbo-hoed…

Jan Van Besauw 
Colum­nist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets columns en finan­ciële bericht­en. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


28 juli 2006.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.