...

Commodities deel 3: India

12 april 2006, 13:29 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

India heeft de tweede grootste bevolking ter wereld, de economie is in expansie en het einde van de groei, noch van de behoeften voor energie en grondstoffen is nog lang niet in zicht. Is dit te beschouwen als een bedreiging of kan de basis worden gelegd voor een verstandiger gebruik van onze commodities?

Commodities 3: India
Het vorige artikel in deze reeks belichtte de situatie van China. Ditmaal hebben we het over buurland India.
Met zijn 1,08 miljard inwoners staat India 17% ‘achter’ op China (1,297 miljard) maar klopt met vele lengten de EU (457 miljoen), de VS (294 miljoen) en Japan (128 miljoen), die samen ‘maar’ 879 miljoen inwoners tellen, dat is 19% minder dan India.

Ongeveer één op de drie Indiërs moet overleven met minder dan 1 euro per dag… De Indiase regering verklaart vastbesloten te zijn deze vreselijke armoede te bestrijden door jobs te creëren. De doelstelling is de komende vier, vijf jaar ieder jaar een economische groei te realiseren van telkens ca 10%. Dat is ambitieus en alvast meer dan wat China heeft gedaan (+ ca 8%). De belangrijkste groeipool is de industrie en dat brengt ons bij de commodities.

Bovenstaande grafiek toont de klim van de Indiase invoer van commodities sinds 2003. Het gaat om de 19 meest verhandelde commodities, die we opsomden in deel 1 van deze reeks.

Top 10 van de wereld-oliereserves (in miljarden vaten)
De meest in het oog springende commodity is wel de olie, waarvan de prijs de laatste dagen blijkbaar een poging onderneemt om het record te verpulveren van 70,05 dollar/vat, genoteerd in de zomer van vorig jaar.
Het olieverbruik van India is sinds 1992 verdubbeld en net als hun Chinese sectorgenoten hebben de Indiase oliefirma’s de jacht op olie open verklaard en doen ze pogingen om in Venezuela en in Soedan olievelden te kopen.
Steenkool, de ‘voorganger’ van olie als energiebron op grote schaal is in India (net als in China) nog altijd dominant en staat in voor resp. twee derden en de helft van de energiebehoeften in deze landen.
Emissie van CO2 in miljoen ton. Bron: Worldwatch Institute, 2006
Dit brengt ons bij het belangrijke probleem van de kooldioxide (CO2)-emissie. De kaart hierboven toont aan, dat de VS de kampioenen zijn van het uitstoten van het broeikasgas CO2. Op dit gebied staat India op de laatste plaats, na China, de EU en Japan.
Een commodity die niet voorkomt in de lijst van 19 omdat hij (nog) niet verhandeld wordt op grote schaal is water, meer bepaald drinkwater. In China en in India is de waterbevoorrading een heikel punt: China heeft 8% van de wereldvoorraad drinkwater, te verdelen onder 22% van de wereldbevolking…
Graan (tarwe) staat wel in de lijst van 19. Hiervan verbruiken de VS 3x meer per persoon dan China en 5x meer dan India. Als deze landen evenveel graan zouden verbruiken als de VS, dan was de volledige landbouwcapaciteit op wereldvlak nodig!
U merkt, dat India en China op vele vlakken met dezelfde problemen kampen. Deze staten beseffen dat ten volle en zijn al een tijdje bezig van ideeën te wisselen over commodities.
Dit zijn enkele van hun gemeenschappelijke plannen:
  • Versnellen van het ontwikkelen van nieuwe energiebronnen. India wil het aandeel van hernieuwbare energie doen toenemen van 5 naar 20 Ã 25%, vooral dank zij windturbines.
  • Inzetten van biobrandstoffen (biodiesel). Op deze manier wordt werk verschaft aan de lokale landbouw. De biodiesel dient niet alleen voor voertuigen, maar wel ook om op kleine schaal elektriciteit op te wekken en irrigatiepompen te doen werken. A
  • Aanpakken van de watervoorziening. In India bij voorbeeld raakt amper 55% van de regen en sneeuw die jaarlijks valt tot in de rivieren en waterbekkens. Een reeks projecten onder de noemer ‘oogsten van water’ zijn al gerealiseerd en vele andere moeten binnen dit en enkele maanden tot jaren werkelijkheid zijn.
Er blijkt vanwege India en China een duidelijke vraag te zijn naar samenwerking met de EU en de VS om samen de kwestie van de commodities aan te pakken. Deze samenwerking is dringend nodig. We moeten immers het volgende niet uit het oog verliezen: als India en China per inwoner evenveel commodities zouden verbruiken als de VS, dan zijn er twee planeten Aarde nodig om de economieën van China en India te onderhouden!
De volgende keer belichten we een andere economische grootmacht, nl. Japan.
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets

12 april 2006.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets columns en financiële berichten..

Reacties kunt u sturen naar: [email protected]

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.