...

Commodities Deel 1: Grondstoffen

27 maart 2006, 12:08 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Grond­stof­fen of basis­pro­ducten, meestal aange­duid met de Engelse term ‘commodities’ zijn nu al enkele jaren een hot item gewor­den. In een reeks van zeven artike­len belicht­en we dit com­plexe the­ma. We kijken naar de sit­u­atie in diverse economieën, vooral vanu­it het oog­punt van eventuele beleggingskansen.

Beleggen in grond­stof­fen? — deel 1
Als we de overkoe­pe­lende Reuters Jef­feries Index (RJI) bek­ijken, dan zien we vanaf eind 2001 tot op heden een voort­durende en indruk­wekkende stijging:
De RJI stond in jan­u­ari 2002 op ca 183 pun­ten en bereik­te op 30 jan­u­ari 2006 het niveau van ca 350 pun­ten, een sti­jging van meer dan 90%. Deze index bevat futures van de pri­jzen van vol­gende 19 grond­stof­fen, resp. basisproducten:
- lev­end vee,
- katoen,
- sojabo­nen,
- suik­er,
- diepvries con­cen­traat van oranjesap,
- tar­we,
- cacao,
- maïs,
- goud,
- alu­mini­um,
- nikkel,
- lood­vri­je benzine,
- ruwe olie,
- aardgas,
- stookolie,
- koffie,
- zil­ver,
- kop­er en
- mager varkensvlees. 
In jan­u­ari 2004 had­den we het in het artikel Over goud, olie en sojabo­nen trouwens al over het sti­j­gende suc­ces van com­modi­ties als beleggingsinstrument.
Begin jan­u­ari ll. ging Bar­clays Cap­i­tal ervan uit, dat dit jaar in de VS de investerin­gen in com­modi­ties met 57% gin­gen sti­j­gen van 70 naar 110 mil­jard dol­lar. Daarmee zou de trend van vorig jaar wor­den voort­gezet, toen de beleg­gin­gen in com­modi­ties ste­gen van 45 naar 70 mil­jard dol­lar. Bar­clays baseerde zich op het veran­derende beleg­gings­ge­drag van pen­sioen­fond­sen en andere insti­tu­tione­len die zocht­en te diversifiëren t.o.v. hun ‘klassieke’ portfolio’s van aan­de­len en obligaties. 
Onder­staande grafieken illus­tr­eren de voort­durend sti­j­gende grond­stof­fen­pri­jzen, zow­el van de olie, wat ons niet ver­won­dert, maar ook van niet edele en edele met­al­en.
De com­modi­ties danken hun waardes­ti­jging uit­slui­tend aan de steeds toen­e­mende vraag, niet alleen van geves­tigde indus­tri­es­tat­en zoals Duit­s­land en de States, maar zek­er ook van de groeiende economieën, waar­bij we moeten ver­melden Chi­na, India, Japan en Zuid-Korea. 
Chi­na alleen kocht in 2005 meer dan 15 (22%) van alle com­modi­ties! En het ziet er niet naar uit, dat er in de nabi­je toekomst veran­der­ing is te verwacht­en, want Chi­na staat bij­na dagelijks onder druk van de Amerikaanse over­heid om zijn munt, de yuan, op te waarderen tegen­over de dol­lar. Als dat gebeurt, zal de koop­kracht van Chi­na alleen maar ver­beteren en zullen er nog meer basis­pro­ducten hun weg vin­den naar het land rond Beijing. 
Niet alleen omwille van Chi­na zullen de com­modi­ties alleen maar duur­der wor­den. We moeten ook denken aan de immer groeiende wereld­bevolk­ing. Sinds 2000 kwa­men er jaar­lijks 76 miljoen mensen bij, zodat we in 2005 met z’n 6,5 mil­jard waren. De meest recente verwacht­ing is ca 9 mil­jard mensen in 2050, reken­ing houdend met een ‘natuurlijke’ dal­ing van de vrucht­baarheid. Maar 9 mil­jard is nog alti­jd 38% meer dan 6,5 mil­jard. In dit licht zal de vraag naar grond­stof­fen met een fac­tor 25 à40% toen­e­men. Voeg hier­bij het feit dat de grond­stof­fen niet hernieuw­baar zijn (uit­put­ten van de natu­urlijke voor­raden, onvol­doende land­bouwareaal) en het is duidelijk dat de pri­js­grafieken voor­lop­ig geen zuid­waartse richt­ing zullen kiezen.
In een vol­gend artikel van deze reeks zullen we het meer in detail hebben over China.
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

27 maart 2006.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets columns en financiële berichten..

Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.