...

Commodities 5: Europa

4 augustus 2006, 08:26 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Het hart van het oude con­ti­nent Europa is thans de Europese Unie (EU). Daar zwaait de Europese Cen­trale Bank (ECB) op het gebied van rente­beleid de scepter, wel met de hete adem van de onderne­m­ingswereld in haar nek. Het zeer matige rente­beleid heeft de evo­lu­tie van de grond­stof­fen­pri­jzen zek­er niet gevol­gd, in tegen­deel. Om con­cur­ren­tieel te bli­jven zal de ECB toch moeten sleute­len aan de rente. Het wordt bal­anceren tussen de wensen van de onderne­mers en de realiteit van de grondstoffenprijzen


Com­modi­ties 5: Europa

Na de besprek­ing van de sit­u­atie van de com­modi­ties in Japan is het zoals beloofd de beurt aan ons eigen con­ti­nent, of beter gezegd de Europese Unie. 

Hier­boven ziet u de kaart van de huidi­ge EU met 25 lid­stat­en. DE EU heeft ca 455 miljoen inwon­ers (data 2004) en de opper­vlak­te is ca 4 miljoen km². Het Europese con­ti­nent zelf telt ca 728 miljoen inwon­ers (cijfer van 2000) en de opper­vlak­te is ca 10,4 miljoen km². Qua inwon­ers is het Europese con­ti­nent de num­mer 3 na Azië en Afri­ka. De opper­vlak­te is na Aus­tral­ië de kle­in­ste van de 5 continenten.

Emissie van CO2 in miljoen ton. Bron: World­watch Insti­tute, 2006


We halen de kaart van de CO2-emissies er nog eens bij. U merkt, dat de EU met Chi­na stri­jdt’ om de tweede plaats, na de VS. Dat geeft een idee van het energie­ver­bruik in het toch relatief kleine gebied waarin wij wonen. 



Boven­staande chart toont de nu al jaren sti­j­gende Reuters Com­mod­i­ty Price Index tegen­over de dal­ende rente (rode lijn) toegek­end door de Europese Cen­trale Bank (ECB) tot mid­den 2003. Dit rente­beleid heeft zek­er bijge­dra­gen tot de explosieve sti­jging van de pri­jzen van alle soorten grond­stof­fen, die wij aan­duiden met de term com­modi­ties’.

In juni ll. ver­hoogde de ECB haar rente tot 2,75%. Voorzit­ter Trichet kondigde daar­bij aan, dat er niets veran­dert aan de rente tot 3 augus­tus ek., wan­neer een nieuw rentebesluit wordt genomen. Trichet voegde eraan toe, dat de rente nog alti­jd his­torisch laag is. Hij beschouwt het als de hoofd­taak van de ECB het beteuge­len van de inflatie en verk­laart zijn rentebeleid. 

We mogen stellen, dat de ECB gedurende 2 à 3 jaar gedaan heeft of haar neus bloed­de wat betre­ft de sti­j­gende pri­jzen van com­modi­ties. Kijk maar naar begin jan­u­ari 2003: ter­wi­jl de Reuters Com­mod­i­ty Price Index (RCPI) zich duidelijk op zijn gemak voelt in een sti­j­gend kanaal, zet de ECB een reeks rentev­er­lagin­gen door. En van mid­den 2003 tot begin van dit jaar reageerde de ECB niet op de voort­durende sti­jging van de RCPI

De achterliggende gedacht van de ECB is gek­end: onder druk van Europese finan­ciële toplui moest het geld goed­koop gehouden wor­den om het (geschok­te) vertrouwen van de Europese ver­bruik­ers te herwinnen. 

Lat­en we even kijken naar de groot­ste economie van Europa, deze van Duit­s­land. De index van de Duitse pro­du­cen­ten (blauwe lijn) vol­gt sinds 2003 de opgaande trend van de RCPI. Dit is geen goed teken, want de goed­eren wor­den hoe langer hoe duur­der en dat moet lei­den tot een verzwakking van de con­cur­ren­tiële posities.


De jaar­lijkse groei van het bru­to nation­aal prod­uct (BNP) van de EU tegen­over deze van de VS, Japan en de wereld toont, dat de EU op dit gebied een zwak broert­je is. De ECB zou moeten inzien, dat dit niet kan klop­pen voor een regio met zoveel poten­tieel. Een rentebeleid
is één ding, maa­trege­len voor het ver­beteren van de con­cur­ren­tiële posi­tie is een ander ding. Een regio die zelf over relatief weinig natu­urlijke hulp­bron­nen (com­modi­ties) beschikt, moet zich op andere gebieden uiten. We denken daar­bij aan cre­ativiteit en innovatie.

De vol­gende keer bek­ijken we de rol die de Amerikaanse Fed­er­al Reserve (Fed) kan spe­len met ver­band tot het bekam­p­en van de sti­j­gende commodity-prijzen. 

Jan Van Besauw 
Colum­nist voor US Markets

3 augus­tus 2006.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets columns en finan­ciële berichten.
jan@​usmarkets.​nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.