...

Commodities 4: Japan

23 juni 2006, 06:57 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De afgelopen decen­nia heeft Japan zich geman­i­fes­teerd als een van dé economis­che groot­macht­en zoals de VS, Cana­da, Europa en ook Chi­na en India. Dit blijkt o.m. uit de mas­sa grond­stof­fen die hun weg vin­den naar deze eilandenstaat.Ook de cen­trale bank van Japan heeft op haar manier haar steen­t­je bijge­dra­gen om het grond­stof­fen­ver­bruik te stimuleren.…

Com­modi­ties deel 4: Japan
Het vorige artikel in deze reeks, getiteld Com­modi­ties deel 3: India schet­sten we de economis­che sit­u­atie van het tweede groot­ste land ter wereld, wat het aan­tal inwon­ers betreft. 

Nu gaan we het hebben over Japan, een van de economis­che groot­macht­en van het ogen­blik. Het aan­tal inwon­ers is 127 miljoen (2005) en dat is ca 10% en 14% van de bevolk­ing van resp. Chi­na (1,297 mil­jard) en India (879 miljoen).

Japan heeft 28% en 43% van het aan­tal inwon­ers van resp. de EU (457 miljoen) en de VS (294 miljoen).


Japan (bron: Wikepedia)

Maar als we op onder­staande kaart de emissie van CO2 bek­ijken, dan zien we dat Japan India ver 
overtre­ft en ook tegen­over de EU niet moet onder­doen’, spi­jtig genoeg.

Emissie van CO2 in miljoen ton. Bron: World­watch Insti­tute, 2006

Dit toont aan, welke mas­sa olie en andere brand­stof­fen gecon­sumeerd wor­den door het Land van de Rijzende Zon. Daarmee gepaard gaat vanzelf­sprek­end een enorme honger naar com­modi­ties, ver­bruiks­goed­eren die vallen onder boven­ver­melde definitie.

Op boven­staande chart ziet u de import door Japan van com­modi­ties (blauwe lijn) mee de Reuters Com­mod­i­ty Price Index (rode lijn) de hoogte injaagt en op ver­schil­lende ogen­blikken zelfs overtre­ft, zoals in 2001 – 2002 en in het begin van dit jaar. De indus­triële pro­duc­tie kent een voort­durende groei sinds 2004 en breekt het ene record na het andere. 

Voor alle duidelijkheid her­halen we, dat we met com­modi­ties’ bedoe­len het geheel van ver­bruiks­goed­eren, bestemd voor energievoorzien­ing, indus­triële toepassin­gen en voeding. 

Vorig jaar is de Japanse import van com­modi­ties met 66% geste­gen sinds begin 2003. Vooral gegeerd waren non-fer­romet­al­en, ruwe olie en steenkool.

Hier­boven zien we hoe de index van de Japanse groothandel­spri­jzen (zwarte lijn) de trend van de Reuters Com­mod­i­ty Price Index (rode lijn) vol­gt maar ook nu en dan overtreft. 
Daaruit zou men kun­nen aflei­den, dat de Japanse fab­rikan­ten prob­le­men zouden hebben met sti­j­gende grond­stof­fen­pri­jzen. Nochtans hebben deze fab­rikan­ten vorig jaar meer dan 5% meer winst gemaakt en de Nikkei-index realiseerde zelfs het hoog­ste peil in 5 jaar.

Wat is er dan gebeurd om dit mogelijk te maken?

Sinds 2001 heeft de Bank of Japan (BOJ), de Japanse cen­trale bank vele duizen­den mil­jar­den yen-bil­jet­ten lat­en drukken, o.a. om hier­mee Japanse over­hei­d­soblig­aties aan te kopen. Maar dit heeft ook de mas­sa yen-bil­jet­ten die in de wereld cir­culeren enorm opge­dreven. Met dit geld wer­den com­modi­ties en masse opgekocht. OP deze wijze heeft Japan meer dan een klein steen­t­je bijge­dra­gen tot de glob­ale pri­jssti­jgin­gen die we allen ken­nen. Hier­boven kunt u ook zien, dat de BOJ de rente op giraal geld (deposit rate) in 2001 drastisch heeft teruggeschroefd, zelfs tot 0%. Dit heeft de geld­stroom in beweg­ing gezet, met als gevolg dat op bepaalde momenten de deposit rate zelfs negatief was. Het kostte doen geld om je geld op je reken­ing te hebben! 
In die peri­ode kostte geld ontle­nen ook nauwelijks iets, zodat heel veel Japanse insti­tu­tionele beleg­gers het een ide­ale gele­gen­heid zagen om massa’s geld te beleggen in spec­u­latieve posi­ties in glob­ale commodities. 

De grafiek hier­boven laat zien dat de tac­tiek van de BOJ het land geen windeieren heeft opge­bracht. Daar waar het bru­to nation­aal prod­uct (BNP) van Japan op ver­schil­lende momenten in het verleden (1998, 1999 en 2002) zelfs negatief was en ver achterbleef tegen­over de EU, zien we vanaf 2003 cijfers die er mogen zijn, voor Japan althans. 

Daar­door zal het Japanse min­is­terie van Finan­ciën niet geneigd zijn iets te doen aan de grote yen-mas­sa die nog alti­jd cir­culeert. En daarmee zal er voor­lop­ig van die kant geen ver­be­ter­ing komen op het vlak van de excessieve grondstoffenprijzen… 
De vol­gende keer bli­jven we dicht bij huis. We zullen het dan hebben over Euroland. 
Jan Van Besauw 
Colum­nist voor US Markets

22 juni 2006.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets columns en finan­ciële berichten..

Reac­ties kunt u sturen naar:jan@​usmarkets.​nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.