![](/images/legacy-userimages/userimages/Guy_met_euro.jpg)
De groei en rally in Japan kan de Yen wel eens veel duurder maken :
De verassende groei van de economie eind vorig jaar in Japan kan wel eens verstrekkende gevolgen hebben voor de financiële markten. Hierdoor kan de zero-interest policy zijn einde kennen op korte termijn. Er rijst dus wat twijfel of de groei van de economie in Japan de Bank of Japan (BOJ) die zero-interest policy nog kan vasthouden. Als dat niet het geval is dan moeten de buitenlandse partijen meer rente gaan betalen voor hun massale leningen in dat land. Uiteraard zal dit ook meer kapitaal aantrekken dat ervoor zal zorgen dat de Yen sterker wordt. We gaan u proberen uit te leggen waarom dit zwaar kan doorwerken op de internationale financiële markten.
Economie in Japan :
Dat de rentetarieven al lang zo laag blijven weten we, maar het lijkt er steeds meer op dat de investeerders die lage rente langzamerhand vanzelfsprekend gaan vinden. Dit raakt men gewend omdat de economie in Japan al zeer lang schreeuwd om herstel terwijl dit er maar niet kwam. Een van de redenen hiervoor is dat de economie het al enkele keren probeerde om te herstellen maar het werd steeds weer een teleurstelling.
Toch zouden de laatste cijfers over de economische groei nu zelfs de grootste twijfelaars moeten kunnen overtuigen dat het deze keer wel de goeie keer is. De reden van het optimisme is dat er deze keer naast de groei van de productie het ook de consument in Japan was die meedraagt aan de economische groei.
Door deze ontwikkelingen zal de BOJ (Bank Of Japan) liquiditeiten uit de grootste economie van Azië weghalen, en wanneer dat proces van start gaat dan kan niemand vertellen dat hoe agressief de BOJ het zal aanpakken en wat voor een effect het zal hebben op de bond Yields (rente op de obligaties)
Waar zit het gevaar?
Er zijn 2 redenen waardoor de vooruitzichten op een hogere rente in Japan een grote invloed kunnen uitoefenen op de globale markten. Als eerste is het zo dat de rentes met een stabiele factor omhoog zullen gaan, en dat voor het eerst in meer dan 10 jaar. Als tweede factor zou het betekenen dat de zogenaamde yen-carry trade hiermee zal eindigen. Carry trade is het massaal lenen van de yen tegen de 0‑rente regel en dat geld ergens anders laten opbrengen om zo winst te maken. Ofwel gratis geld lenen en er fors op winnen via wel renderende risicovolle beleggingen.
Daar zal het allemaal om gaan draaien de komende maanden. De angst zit er zeker wel in omdat niemand zich echt kan voorstellen hoe groot in omvang van de zogenaamde “Carry Trade” is. De Hedge Funds hebben daar dankbaar gebruik van gemaakt de afgelopen 10 jaar en de BOJ heeft geen enkel idee over de hoeveelheid geld deze partijen hebben uitstaan in yen leningen die niets kosten en vooral van waar deze gelden opnieuw met vaak grote hefbomen in zijn geïnvesteerd met het doel hogere rente opbrengsten te behalen. Uiteraard zouden de Bank for International Settlements, de FED en het IMF graag willen weten hoe dit allemaal in elkaar zit en hoeveel geld daarmee is opgebouwd via die tot nog toe interessante “Carry Trade” methode.
Makkelijk en gratis geld verdienen met Carry-Trade :
Gedurende de afgelopen 10 jaar is die carry trade tactiek een pure gok voor de grote partijen geweest, men ging er vanuit dat de BOJ de zero-rate policy niet zou loslaten. Het is ook een zeer populaire strategie om in te spelen op het grote gat tussen de rente in Japan en de rente op de Amerikaanse bonds. Nogmaals, men leent geld in Japan voor bijna niets en parkeert het in de VS waar men meer dan 3% rente ontvangt. En omdat men de yen nooit te ver uit de pas liet lopen met de dollar kon men tussentijds ook nog aan die schommelingen van de dollar verdienen. Tegen de tijd dat men de posities in de yen weer moest terugbetalen werd er al een mooie winst behaald en kon men het spelletje opnieuw laten starten.
Als de BOJ de rente gaat verhogen en de investeerders stoppen opnieuw geld in de Japanse kapitaal markten en natuurlijk ook de beurs waar we al enkele maanden een grote stroom in die richting zien dan gaat de yen zeker oplopen tov de dollar. Dat zal men zeker voelen bij de posities die via die carry-trade taktiek uitstaan op dit moment. Men zal massaal posities moeten sluiten omdat die op het randje werden opgezet zodat dit voelbaar zal zijn op de financiële markten overal in de wereld.
Het zal rustig starten met speculanten (lees hedge funds) die plots posities zullen sluiten die verlies beginnen te maken. Daarna zal die verkoopgolf mogelijk het startsein worden om de dure Amerikaanse leningen (bonds) sneller te sluiten waarna er uit meer sectoren geld zal worden gehaald om het risico af te kopen. Daar zitten zeker de Amerikaanse aandelen tussen die met een grote daling kunnen starten hierdoor. Ook vastgoed in de VS en opkomende landen kunnen hier de dupe van worden omdat er zeer veel geld via die carry-trade constructie in genoemde sectoren zit. Dat moet er dus uit of in ieder geval voor een groot deel uit om het risico weg te nemen. Dus alles waar men op heeft ingezet om met gratis geld grote winsten te behalen. Uiteraard zal hierdoor een kettingreactie niet uitblijven en kan het sneller dan men denkt voor een financiële crisis zorgen.
Vergeet niet dat het fenomeen carry-trade eind 1998 al een voorbeeld gaf van wat paniek kan doen bij deze vorm van handelen. Er was toen door de val van Long-Term Capital Management (LTCM) hedge fund dat de beurzen met 50% terug moesten.
Toen was het zo dat de partijen die goedkope yen leningen waren aangegaan om met de zero-rate policy en daar ook nog een goedkope yen tegenover zagen moesten plotseling uit die posities stappen omdat de stevig stijgende yen voor mega verliezen zorgde. De geleende en goedkope yen werd massaal in de dure dollar belegd waardoor de schuld in de yen veel groter werd. Men haastte zich toen door de nooduitgang waardoor het een domino-effect veroorzaakte, aandelen, bonds en vastgoed werden gedumpt om aan liquiditeiten te geraken om snel de yen verliezen te dekken etc…
Het zorgde toen voor spoedvergaderingen tussen de FED, BOJ en de ECB om de schade in te dammen, ook toen stond 1 prangende vraag open. Hoe groot is de carry-trade? Niemand wist het uiteraard. Slecht door het ingrijpen dan deze instanties kon het faillissement van vele grote banken worden voorkomen. En dit alles binnen enkele weken!
Uiteraard zorgt de blindheid van de afgelopen jaren ervoor dat die wilde dagen uit 1998 al lang vergeten zij, want wees eerlijk … Wist u het nog? Sinds Japan nadien opnieuw in deflatie terecht kwam en de recessie een feit werd kwam de carry-trade net zo makkelijk weer terug. En wat is het probleem nu dan weer? Er is weinig data voorhanden over de grote en de risico‘s waarmee die carry-trade nu in elkaar zit. Zit het in de aandelenmarkt die behoorlijk overgewaardeerd is? Of zit het in het Amerikaanse vastgoed dat een onwaarschijnlijke stijging liet zien de afgelopen jaren? Of zit het zelfs in de exotische markten die de afgelopen jaren verviervoudigd zijn? Wie zal het zeggen?
Is zoiets nu nog mogelijk?
Het financiële systeem is schijnbaar wel beter voorbereid dan toen in 1998, en voor het eerst in meer dan 10 jaar groeien de economieën van de VS, Japan en Europa gezaamenlijk. Ook de emerging markets groeien behoorlijk en tegelijk zowel in Azië, Zuid Amerika en India.
Aan de andere kant is het aantal Hedge funds enorm toegenomen en is het kapitaal dat erin zit vele malen groter dan in 1998. Recent kwam er nog een verlies naar boven van meer dan 5 miljard dollar door scheve posities op Gas door een Hedge Fund.
Alles bij elkaar genomen zit er nogal wat hebzucht in de financiële markten en ja het is mogelijk dat iets in de orde van 1998 weer zal plaatsvinden, en de gevolgen kunnen wel eens groter zijn dan toen. Het is iets om zeker rekening mee te houden, en als het balletje gaat rollen is het meestal niet meer te stoppen.
Guy Boscart