...

Carry-Trade aanleiding paniek?

25 september 2006, 07:43 | Guy Boscart | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De ral­ly en de economis­che groei in Japan kan de Yen wel eens veel duur­der mak­en … Deze ontwik­kelin­gen kun­nen de zero-inter­est pol­i­cy beëindi­gen op korte ter­mi­jn … Er is twi­jfel of de BOJ na de groei van de economie daar die zero-inter­est pol­i­cy kan vasthouden … Als men dit moet los lat­en dan moeten de de buiten­landse par­ti­jen meer rente gaan betal­en voor hun lenin­gen in Japan en kan de hier­door oplopende yen ervoor zor­gen dat er grote ver­liezen dreigen te ontstaan op de posi­ties die via de zg. Car­ry-Trade” wer­den opge­bouwd … Een toch duidelijk ver­haal dat u niet mag mis­sen .…
De groei en ral­ly in Japan kan de Yen wel eens veel duur­der maken :

De verassende groei van de economie eind vorig jaar in Japan kan wel eens ver­strekkende gevol­gen hebben voor de finan­ciële mark­ten. Hier­door kan de zero-inter­est pol­i­cy zijn einde ken­nen op korte ter­mi­jn. Er rijst dus wat twi­jfel of de groei van de economie in Japan de Bank of Japan (BOJ) die zero-inter­est pol­i­cy nog kan vasthouden. Als dat niet het geval is dan moeten de buiten­landse par­ti­jen meer rente gaan betal­en voor hun mas­sale lenin­gen in dat land. Uit­er­aard zal dit ook meer kap­i­taal aantrekken dat ervoor zal zor­gen dat de Yen sterk­er wordt. We gaan u proberen uit te leggen waarom dit zwaar kan door­w­erken op de inter­na­tionale finan­ciële markten.

Economie in Japan :

Dat de rente­tarieven al lang zo laag bli­jven weten we, maar het lijkt er steeds meer op dat de investeerders die lage rente langza­mer­hand vanzelf­sprek­end gaan vin­den. Dit raakt men gewend omdat de economie in Japan al zeer lang schree­uwd om her­s­tel ter­wi­jl dit er maar niet kwam. Een van de rede­nen hier­voor is dat de economie het al enkele keren probeerde om te her­stellen maar het werd steeds weer een teleurstelling.

Toch zouden de laat­ste cijfers over de economis­che groei nu zelfs de groot­ste twi­jfe­laars moeten kun­nen over­tu­igen dat het deze keer wel de goeie keer is. De reden van het opti­misme is dat er deze keer naast de groei van de pro­duc­tie het ook de con­sument in Japan was die mee­draagt aan de economis­che groei.

Door deze ontwik­kelin­gen zal de BOJ (Bank Of Japan) liq­uiditeit­en uit de groot­ste economie van Azië weghalen, en wan­neer dat pro­ces van start gaat dan kan nie­mand vertellen dat hoe agressief de BOJ het zal aan­pakken en wat voor een effect het zal hebben op de bond Yields (rente op de obligaties)

Waar zit het gevaar?

Er zijn 2 rede­nen waar­door de vooruitzicht­en op een hogere rente in Japan een grote invloed kun­nen uitoe­fe­nen op de glob­ale mark­ten. Als eerste is het zo dat de rentes met een sta­biele fac­tor omhoog zullen gaan, en dat voor het eerst in meer dan 10 jaar. Als tweede fac­tor zou het beteke­nen dat de zoge­naamde yen-car­ry trade hier­mee zal eindi­gen. Car­ry trade is het mas­saal lenen van de yen tegen de 0‑rente regel en dat geld ergens anders lat­en opbren­gen om zo winst te mak­en. Ofwel gratis geld lenen en er fors op win­nen via wel ren­derende risi­co­volle beleggingen.

Daar zal het alle­maal om gaan draaien de komende maan­den. De angst zit er zek­er wel in omdat nie­mand zich echt kan voorstellen hoe groot in omvang van de zoge­naamde Car­ry Trade” is. De Hedge Funds hebben daar dankbaar gebruik van gemaakt de afgelopen 10 jaar en de BOJ heeft geen enkel idee over de hoeveel­heid geld deze par­ti­jen hebben uit­staan in yen lenin­gen die niets kosten en vooral van waar deze gelden opnieuw met vaak grote hef­bomen in zijn geïn­vesteerd met het doel hogere rente opbreng­sten te behalen. Uit­er­aard zouden de Bank for Inter­na­tion­al Set­tle­ments, de FED en het IMF graag willen weten hoe dit alle­maal in elka­ar zit en hoeveel geld daarmee is opge­bouwd via die tot nog toe inter­es­sante Car­ry Trade” methode. 

Makke­lijk en gratis geld ver­di­enen met Carry-Trade :

Gedurende de afgelopen 10 jaar is die car­ry trade tac­tiek een pure gok voor de grote par­ti­jen geweest, men ging er vanu­it dat de BOJ de zero-rate pol­i­cy niet zou loslat­en. Het is ook een zeer pop­u­laire strate­gie om in te spe­len op het grote gat tussen de rente in Japan en de rente op de Amerikaanse bonds. Nog­maals, men leent geld in Japan voor bij­na niets en par­keert het in de VS waar men meer dan 3% rente ont­vangt. En omdat men de yen nooit te ver uit de pas liet lopen met de dol­lar kon men tussen­ti­jds ook nog aan die schom­melin­gen van de dol­lar ver­di­enen. Tegen de tijd dat men de posi­ties in de yen weer moest terug­be­tal­en werd er al een mooie winst behaald en kon men het spel­let­je opnieuw lat­en starten.

Als de BOJ de rente gaat ver­hogen en de investeerders stop­pen opnieuw geld in de Japanse kap­i­taal mark­ten en natu­urlijk ook de beurs waar we al enkele maan­den een grote stroom in die richt­ing zien dan gaat de yen zek­er oplopen tov de dol­lar. Dat zal men zek­er voe­len bij de posi­ties die via die car­ry-trade tak­tiek uit­staan op dit moment. Men zal mas­saal posi­ties moeten sluiten omdat die op het rand­je wer­den opgezet zodat dit voel­baar zal zijn op de finan­ciële mark­ten over­al in de wereld.

Het zal rustig starten met spec­u­lanten (lees hedge funds) die plots posi­ties zullen sluiten die ver­lies begin­nen te mak­en. Daar­na zal die verkoop­golf mogelijk het start­sein wor­den om de dure Amerikaanse lenin­gen (bonds) sneller te sluiten waar­na er uit meer sec­toren geld zal wor­den gehaald om het risi­co af te kopen. Daar zit­ten zek­er de Amerikaanse aan­de­len tussen die met een grote dal­ing kun­nen starten hier­door. Ook vast­goed in de VS en opkomende lan­den kun­nen hier de dupe van wor­den omdat er zeer veel geld via die car­ry-trade con­struc­tie in genoemde sec­toren zit. Dat moet er dus uit of in ieder geval voor een groot deel uit om het risi­co weg te nemen. Dus alles waar men op heeft ingezet om met gratis geld grote win­sten te behalen. Uit­er­aard zal hier­door een ket­tin­gre­ac­tie niet uit­bli­jven en kan het sneller dan men denkt voor een finan­ciële cri­sis zorgen. 

Vergeet niet dat het fenomeen car­ry-trade eind 1998 al een voor­beeld gaf van wat paniek kan doen bij deze vorm van han­de­len. Er was toen door de val van Long-Term Cap­i­tal Man­age­ment (LTCM) hedge fund dat de beurzen met 50% terug moesten. 

Toen was het zo dat de par­ti­jen die goed­kope yen lenin­gen waren aange­gaan om met de zero-rate pol­i­cy en daar ook nog een goed­kope yen tegen­over zagen moesten plot­sel­ing uit die posi­ties stap­pen omdat de ste­vig sti­j­gende yen voor mega ver­liezen zorgde. De geleende en goed­kope yen werd mas­saal in de dure dol­lar belegd waar­door de schuld in de yen veel grot­er werd. Men haastte zich toen door de nooduit­gang waar­door het een domi­no-effect veroorza­ak­te, aan­de­len, bonds en vast­goed wer­den gedumpt om aan liq­uiditeit­en te ger­ak­en om snel de yen ver­liezen te dekken etc… 

Het zorgde toen voor spoed­ver­gaderin­gen tussen de FED, BOJ en de ECB om de schade in te dammen, ook toen stond 1 prangende vraag open. Hoe groot is de car­ry-trade? Nie­mand wist het uit­er­aard. Slecht door het ingri­jpen dan deze instanties kon het fail­lisse­ment van vele grote banken wor­den voorkomen. En dit alles bin­nen enkele weken!

Uit­er­aard zorgt de blind­heid van de afgelopen jaren ervoor dat die wilde dagen uit 1998 al lang ver­geten zij, want wees eerlijk … Wist u het nog? Sinds Japan nadi­en opnieuw in deflatie terecht kwam en de recessie een feit werd kwam de car­ry-trade net zo makke­lijk weer terug. En wat is het prob­leem nu dan weer? Er is weinig data voorhan­den over de grote en de risico‘s waarmee die car­ry-trade nu in elka­ar zit. Zit het in de aan­de­len­markt die behoor­lijk overge­waardeerd is? Of zit het in het Amerikaanse vast­goed dat een onwaarschi­jn­lijke sti­jging liet zien de afgelopen jaren? Of zit het zelfs in de exo­tis­che mark­ten die de afgelopen jaren vervier­voudigd zijn? Wie zal het zeggen?

Is zoi­ets nu nog mogelijk?

Het finan­ciële sys­teem is schi­jn­baar wel beter voor­bereid dan toen in 1998, en voor het eerst in meer dan 10 jaar groeien de economieën van de VS, Japan en Europa geza­a­men­lijk. Ook de emerg­ing mar­kets groeien behoor­lijk en tegelijk zow­el in Azië, Zuid Ameri­ka en India.

Aan de andere kant is het aan­tal Hedge funds enorm toegenomen en is het kap­i­taal dat erin zit vele malen grot­er dan in 1998. Recent kwam er nog een ver­lies naar boven van meer dan 5 mil­jard dol­lar door scheve posi­ties op Gas door een Hedge Fund.

Alles bij elka­ar genomen zit er nogal wat hebzucht in de finan­ciële mark­ten en ja het is mogelijk dat iets in de orde van 1998 weer zal plaatsvin­den, en de gevol­gen kun­nen wel eens grot­er zijn dan toen. Het is iets om zek­er reken­ing mee te houden, en als het bal­let­je gaat rollen is het meestal niet meer te stoppen.

Guy Boscart

©US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.