...

Biografie: Warren Buffett

24 februari 2006, 08:43 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Hij is 76 jaar en de tweede rijkste mens ter wereld .... Vele duizenden beleggers over de gehele wereld baseren hun investeringsbeslissingen op wat hij zegt .... Hij belichaamt de American Dream: hij heeft het inderdaad van krantenjongen gebracht tot dollar- multimiljardair…Jan stelt u Warren Buffett voor deze keer ...

Mogen we u voorstellen: Warren Buffett
Op 30 augustus 1930 (merk de symmetrie op in deze datum) werd Warren Edward Buffett geboren in de staat Nebraska, zowat in het centrum van de VS. Vader Howard Buffett was een congreslid en een beursmakelaar. De appel valt meestal niet heel ver van de boom en blijkbaar is het om die reden, dat zoon Warren al op zijn 11de aandelen kocht voor 38 $ en ze kort daarop met 2 $ winst van de hand deed. Tot zijn stomme verbazing stond dit aandeel (Cities Services) enkele jaren later rond de 200 $ en dat heeft hem doen besluiten dat hij een goede keuze had gemaakt maar dat hij te weinig geduld geoefend had. Deze conclusie heeft waarschijnlijk zijn ganse verdere carrière bepaald.
Hij studeerde economie en behaalde op 21-jarige leeftijd aan de Columbia Business School het diploma van doctor in de economische wetenschappen. Zijn voornaamste prof en lichtend voorbeeld was Benjamin Graham, een door de wol geverfde beleggingsexpert.
Maar in de aanloop naar zijn universiteitsperiode knapte hij allerlei klusjes op tegen betaling, zoals het rondbrengen van kranten als 15-jarige scholier. Toen hij 17 was, legden hij en een vriend hun spaargeld bijeen en met die 25 dollar kochten ze een oude speelautomaat en plaatsten die bij een kapper. Twee maanden later hadden ze 3 machines in gebruik en voor het jaar voorbij was verkochten hij en zijn vriend hun ‘zaak’ voor 1.200 dollar: 1600% winst! Intussen ging hij verder met zijn krantenronde en had zo al 5.000 dollar spaargeld verdiend.
Na zijn studies ging hij aan het werk als beursmakelaar, eerst bij zijn vader, later op zelfstandige basis. Hij had een uitstekende reputatie en zo kwam het, dat zijn mentor Benjamin Graham hem als 24-jarige yuppie engageerde in zijn verzekerings- en beleggingsmaatschappij GEICO. Zijn beginsalaris was 12.000 dollar per jaar.
Twee jaar later ging Graham met pensioen en doekte zijn firma op. Buffett verloor zijn job maar had dan al 140.000 dollar spaargeld bij mekaar, niet van zijn loon bij GEICO, maar van zijn parallelle activiteiten als makelaar.
Hij besloot een eigen investeringsmaatschappij op te richten en ging aankloppen bij familie en vrienden. Die zagen wel wat in zijn capaciteiten en zo kon Buffett 105.000 dollar startkapitaal verzamelen. Uit eigen zak deed hij er een royale schep van 100(!) dollar bovenop. Kwestie van het risico te spreiden…De nieuwe firma kwam er in 1956 en heette Buffett Associates. Kort daarna kwamen er nog 2 firma’s bij en alles zat onder de vleugels van Buffett Partnership Ltd (BPL).
Na twee jaar activiteiten van zijn BPL kon Buffett fier aankondigen, dat hij zijn geldschieters kon terugbetalen met een winst van 100% bovenop hun inbreng.
Zijn zaken bleven goed draaien en in 1962 stootte Buffett op een textielfabriek in moeilijkheden. De naam ervan heeft tot vandaag een magische klank en is verbonden met het fenomeen Buffett: Berkshire Hathaway. Hij begon de toen heel erg gedaalde aandelen van deze firma aan te kopen. Om de ganse operatie te financieren zonder aan zijn eigen geld te raken (dit is zijn stijl, zie maar hoe hij in 1956 geld inzamelde uit zijn directe omgeving) verkocht hij een firma (Dempster) voor meer dan 3x de aankoopwaarde. Zo werd hij in én klap de grootste aandeelhouder van Berkshire Hathaway., een firma die sindsdien symbool staat voor het succes van Buffett.

BRKa, A-aandeel laatste kwartaal
Hierboven ziet u de chart van het A-aandeel van Berkshire Hatahaway (NYSE: BRKa). Buffett heeft nooit akkoord gegaan met een split en daarom moest je gisteren 21 februari 87.390 dollar neertellen voor 1 aandeel en dat is nog niet de topkoers van het laatste jaar…
Voor de meer ‘bescheiden’ belegger is er nog BRKb en dat kostte gisteren slechts 2.884 dollar.
Onder het bestuur van Warren Buffett transformeerde Berkshire Hatahaway zich van textielfabriek naar een veelzijdige maatschappij met als hoofdactiviteiten:
- verzekeringen van eigendommen en ongevallen
- productie en kleinhandel van snoepgoed
- uitgeven van kranten
- kleinhandel van meubilair
- verkoop van encyclopedieën
- verkoop van onderhoudsproducten en –apparatuur
- fabricage en distributie van uniformen
- kleinhandel in juwelen
- import en distributie van schoeisel
Met dit toch wel bonte allegaartje verwent de firma haar aandeelhouders met een jaarlijkse minimumreturn van 25% en dit al 25 jaar achter elkaar. Je moet het maar voor mekaar krijgen.
Eind september 2005 zat de firma op een berg cash van meer dan 41 miljard dollar en had voor meer dan 45 miljard dollar belegd in aandelen. In 2004 was de omzet 74,4 miljard dollar met een nettowinst van 7,3 miljard dollar.
Ieder jaar organiseert de firma een druk bijgewoonde bijeenkomst van haar aandeelhouders en geïnteresseerden. Daar spreekt Warren Buffett zijn ademloos luisterend publiek van ca 15.000 personen toe en geeft hints over hoe het komende jaar aan te kijken tegen de beursevolutie.


Samen meer dan 100 miljard dollar: Warren Buffet en Bill Gates
Na Bill Gates is Warren Buffett de rijkste mens op aarde met een persoonlijk kapitaal van 44 miljard dollar. Bij Berkshire Hathaway verdient hij 100.000 dollar per jaar en dat is bescheiden naar CEO-normen in de VS.
Hij trouwde in 1952 met Susan Thompson met wie hij drie kinderen had, Susie, Howard Graham en Peter. In 1957 kocht hij een vijfslaapkamerwoning voor 31.500 dollar en hij woont daar de dag van vandaag nog altijd. In 1977, na 25 jaar huwelijk, verliet Susan haar echtgenoot, die verpletterd achterbleef. Ze zijn nooit officieel gescheiden maar hebben apart geleefd tot haar dood in 2004. Hij heeft nu als levenspartner Astrid Menks, die indertijd aan hem is voorgesteld door zijn echtgenote.
Zoals we hierboven kunnen zien heeft hij een zwak voor zoetigheid en ook voor Cherry Coke. Hij is trouwens aandeelhouder van Coca-Cola Company), evenals van vele andere Amerikaanse firma’s zoals Gillette en American Express.
Hij heeft een onopvallende levensstijl en laat zo min mogelijk blijken wie hij is.
De tabel hierboven geeft een idee hoe Buffett’s kapitaal is gegroeid over de jaren. Natuurlijk heeft hij ook tegenslagen gekend zoals in 1974 (hij was toen 44 jaar). In dat jaar halveerde zijn fortuin door een sterke terugval van de aandelenkoersen. Maar in die tijd was zelfs de helft van zijn kapitaal al om over te dromen…
Wat is nu het geheim van zijn succes? Misschien kunnen we een aanduiding vinden door zijn managementstijl te analyseren. Dit zijn de hoofdpunten van zijn strategie:
- acquisities voor 80 Ã 100% van ondernemingen met consistente winstvooruitzichten
- bij gelijke evaluatie de voorkeur geven aan privé-ondernemingen t.o.v. openbare
- aandelenpakketten kopen van grote ondernemingen wanneer hun aandelen laag staan
- kopen van zilver en andere commodities
- koop obligaties enkel tegen discountprijs
- long- en shortposities nemen in de USD en andere munten
- koop converteerbare preferentiële aandelen van firma’s in moeilijkheden
- besteed cash die je ontvangt van één activiteit (bvb verzekeringen) in andere sectoren
- werk met gedecentraliseerde filialen.
Door deze regels toe te passen heeft Warren Buffett Berkshire Hathaway het laten brengen van een noodlijdende textielfirma tot nummer 12 in de top-500 ondernemingen van de VS in 2005.
Wat Warren Buffett niet vermeldt in dit verband is wellicht zijn voornaamste eigenschap, waarvan hij zich wellicht niet echt bewust is: het hebben van een zesde zintuig dat je signalen doorstuurt wanneer er zaken te doen zijn.
Deze 76-jarige miljardair is alle dagen nog actief en hij handhaaft nog altijd een langetermijnvisie op beleggen. We hopen voor hem dat hij nog vele jaren dit pad mag bewandelen…
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets

22 februari 2006.
Ondergetekende is gepensioneerd, hij schrijft voor US Markets columns en financiële berichten. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken fondsen of bedrijven .

Reacties kunt u sturen naar: [email protected]


Een gouden tip?


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.