...

Biografie: Gina Rinehart

8 juli 2006, 09:24 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Dit­maal stellen we u een dame voor, die in mei van dit jaar gelauw­erd werd als eerste Aus­tralis­che vrouwelijke mil­jar­dair. Ze zet het werk van haar vad­er voort maar het ver­w­er­ven van haar posi­tie liep niet van een leien dak­je .… Nie­mand min­der dan haar stief­moed­er heeft haar jaren het lev­en zuur gemaakt … Maar ze heeft haar bedri­jf nu ste­vig in han­den en is ook bekom­merd om haar medemensen …


Mogen we u voorstellen: Gina Rinehart

Georgina Rine­hart (zie foto hieron­der) is geboren in 1954 en is de CEO van Han­cock Prospect­ing Pty Ltd, een West-Aus­tralisch bedri­jf dat ijz­er­erts exploiteert. IJz­er­erts is het vierde belan­grijk­ste min­er­aal van Aus­tral­ië. Vorig jaar was de pro­duc­tie ca 250 miljoen ton en daarmee goed voor een kwart van de West­erse ijzer­be­hoefte. Met een per­soon­lijk for­tu­in van ca 1,4 mil­jard euro is ze rijk­ste vrouw van Aus­tral­ië en behoort ze ook op wereld­vlak tot het exclusieve mil­jar­dairsclub­je.

wit

Bron: Forbes

Haar vad­er, Lang Han­cock (19091992), ont­dek­te in 1952 in het noord­west­en van Aus­tral­ië eerder toe­val­lig de rijk­ste ijz­er­ert­sre­serve ter wereld. Hij begon met de uit­bat­ing en de verkoop van recht­en en werd één van rijk­ste Aus­tral­iërs. Hij heeft zich ook met de poli­tiek bezigge­houden maar zijn naam is vooral en op spi­jtige wijze ver­bon­den met de dis­puten tussen zijn derde echtgenote en zijn dochter Gina. We komen hier nog op terug.

Gina Rine­hart (zie foto) was 38 toen haar vad­er stierf. Het was zijn wils­beschikking dat zij de lei­d­ing van zijn fir­ma zou overne­men. Deze fir­ma, Han­cock Prospect­ing, bestond toen sinds 1954 maar niets deed ver­moe­den dat de kers­verse CEO een bij­zon­der harde tijd tege­moet ging. Ze moest stri­j­den op twee fron­ten tegelijk­er­ti­jd. Ten eerste bleek de fir­ma veel schulden te hebben en ten tweede was er de con­frontatie met haar stiefmoeder.

Door kei­hard te werken en zich te omrin­gen met de juiste raadgev­ers slaagde ze na jaren erin, de finan­ciële sit­u­atie van haar bedri­jf terug recht te trekken. Soms moet ze wel de wan­hoop nabij zijn geweest, zoals blijkt uit som­mige state­ments die ze deed en waaruit bleek dat ze over­woog de boeken neer te leggen. Het con­flict met haar stief­moed­er speelde hier­bij een grote rol.

Die stief­moed­er heette Rose Lac­son, thans gek­end als Rose Por­te­ous. Rose is geboren in 1948 in de Fil­ip­pi­j­nen en kwam naar Aus­tral­ië als touriste. Lat­er bek­wam ze een werk­con­tract en werd aangenomen bij de fam­i­lie Han­cock als dien­st­meid. In 1983 stierf de vrouw des huizes, de tweede echtgenote van Lang Han­cock. Deze laat­ste bezweek voor de charmes van Rose en huwde haar in 1985. Het was voor bei­den het derde huwelijk, dus tot zover ston­den ze quitte. Zodra Rose zich mevrouw Han­cock kon noe­men, veran­derde er veel in haar omgev­ing. De dien­st­meid trans­formeerde zich in een bazige, fel schree­uwende furie voor wie nie­mand iets goeds kon doen. Ook haar stief­dochter, met wie ze slechts 6 jaar scheelde, moest het ontgelden. 


Lang Han­cock Rose Por­te­ous Prix d’Amour
Bron : abc.net.aus Bron : vtourist​.com Bron : theage.com.aus

Lang Han­cock was ziende blind voor de sit­u­atie en liet zelfs voor zijn Rose een lux­ueus verbli­jf bouwen, genaamd Prix d’Amour. Marmer, par­ket, zwem­baden, ten­nis­tere­in, gas­ten­verbli­jven, noem maar op. Voor Rose was het amper vol­doende en ze bleef door­gaan met haar omgev­ing te terroriseren. 

In 1992 stierf Lang Han­cock plots. In datzelfde jaar zette Gina een tegenof­fen­sief in en beschuldigde Rose van gek­noei met geneesmid­de­len­voorschriften en het uitoe­fe­nen van ondraaglijke morele druk op haar vad­er. Er vol­gde een hele reeks gerecht­sza­k­en die vele advo­cat­en rijk hebben gemaakt en de bei­de dames bij­na arm. Uitein­delijk werd Rose vri­jge­spro­ken van alle smet­ten en wer­den de stri­jd­bi­jlen begraven. Intussen was Rose hertrouwd en werd ze aange­spro­ken als Rose Porteous.

Om aan geld te kun­nen ger­ak­en wou Rose haar Prix d’Amour verkopen. Omdat haar vraag­pri­js (30 miljoen dol­lar) veel te hoog was, kocht een bouw­pro­mo­tor het ganse ter­rein (meer dan 8.000 m²). Bull­doz­ers arriveer­den en maak­ten het liefdesnest­je gelijk met de grond om er apparte­ments­ge­bouwen te kun­nen optrekken. 

Uit heel die woelige tijd is uit de stri­jd tussen de twee vrouwen, die in Aus­tral­ië als een span­nend feuil­leton gevol­gd werd, Gina Rine­hart als morele en finan­ciële winnares naar voren gekomen. Intussen is haar man gestor­ven en nu is ze een weduwe met 4 kinderen.

De zak­en gaan haar voor de wind. De pri­jzen voor het ijz­er­erts schi­eten de hoogte in, dankz­ij de gretigheid waarmee Chi­na het erts aankoopt. Boven­di­en heeft ze de exploitatie van haar mijnge­bied (Hamer­s­ley Mine) overge­lat­en aan Rio Tin­to en hier­voor ont­vangt ze een meer dan behoor­lijke roy­al­ty. Dat betekent een cash­flow zon­der inspan­nin­gen. De uit­bat­ing van een tweede mijn (Hope Downs) is bezig in samen­werk­ing met Rio Tinto.

Gina zit dus op rozen, ze heeft een nog alti­jd aandikkende bankreken­ing maar ze is niet iemand die anderen niet laat delen in haar weelde. Ze is soci­aal geën­gageerd en vooral de kanker­pre­ven­tie kri­jgt van haar alle aan­dacht en steun.

Jan Van Besauw 
Colum­nist voor US Markets


7 juli 2006.

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets columns en andere artike­len en tevens finan­ciële berichten..


Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.