![](/images/legacy-userimages/userimages/070107-jvb-+-kerncentrale.gif)
Beleggen in uranium lucratief?
Volgens het officiële orgaan U.S. DOE Office of Environmental Management zijn er wereldwijd 441 kerncentrales, die samen ongeveer 16% van de totale elektriciteitsproductie verzorgen. Er zijn een 80-tal kerncentrales in opbouw en/of gepland. Dat is veel en niet veel.
Als de Chinese economie blijft groeien met 8 tot 10% per jaar, dan zijn daar tegen het einde van deze eeuw een paar honderd (!) kerncentrales nodig. Waarom kerncentrales? De olie raakt stilaan op, over 35 tot 40 jaar zullen de conventionele olieputten droog staan en zullen oliezand en schalieolie de situatie (misschien) redden, met daarbij in koop te nemen de hogere exploitatiekosten en dito prijs, om van de milieueffecten maar te zwijgen. De bewezen uraniumvoorraad volstaat voor 65 tot 70 jaar, maar er zijn indicaties dat nieuwe voorrraden wachten op ontdekking. Dat dit niet uit de lucht gegrepen is, blijkt uit het feit dat de Canadese mijnbouwers Areva en Cameco in 1999 en 2000 nieuwe ertslagen hebben gevonden, die resp. 2.100 en 7.200 tot uranium per jaar opleveren. En dit jaar start het tweetal nieuwe producties, goed voor samen meer dan 9.000 tot uranium per jaar. Ook in Australië is de uraniumproductie in uitbreiding, van de huidige ca 9.500 ton naar 12.700 ton per jaar.
Uranium (U3O8) prijs in USD/Brits pond, laatste 5 jaar
* Bron: Cameco
In het kader van toenemende vraag blijft het effect op de uraniumprijs niet uit, zie grafiek hierboven. Op 5 jaar is deze prijs met een factor 7 gestegen. Het afgelopen jaar 2006 alleen verhoogde deze prijs van 36,25 $/lb in januari naar 72 $/lb, een toename met bijna 99%!
Even een toelichting over de deze chart. De prijs van uranium is niet deze van het zuivere metaal (chemisch symbool U), maar van het oxide met als symbool U3O8. De reden is, dat zuiver uraniummetaal niet gebruikt kan worden in kernreactoren omdat het aan de lucht oxideert (‘verroest’). Daarom verwerkt men het meteen tot zijn oxide, dat dan als staven splijtstof in de reactor wordt geschoven. Eén kilo U3O8 bevat ca 848 gram zuiver U. Uit 1 kilo U maak je ongeveer 1,179 kilo U3O8. Hiermee moet u rekening houden bij het interpreteren van statistische gegevens, want de cijfers van de mijnbouw worden uitgedrukt in metaal (U).
Laten we het nu hebben over de firma’s die zich uitsluitend of in grote mate bezighouden met de winning van uranium, dat ze eventueel verrijken om te verwerken tot splijtstof (U3O8). Onderstaande tabel geeft een overzicht van de best presterende aandelen in 2006 op dit gebied.
De lijst is indrukwekkend en het is onbegonnen werk om alle 44 firma’s te gaan bespreken. Het eerste wat opvalt is de prestatie van hun aandeel het afgelopen jaar. 42 van de 44 lieten een stijging zien, gaande van een bescheiden 4% (USEC) tot de overdonderende 4.233% van Energy Fuels. Op één jaar een meer dan 42x hogere koers: heb dat maar eens in je portefeuille.
We bekijken 9 van deze 44 aandelen van wat naderbij: de top 3, de 3 van de ‘middenmoot’ en de 3 minst goede presteerders.
Van de top 3 vertonen er 2 een analoge grafiek: EFR.V en RSC.V, terwijl DIT.V in de loop van het jaar een inzinking kende, die ruimschoots goedgemaakt is. In de herfst was hier dus een formidabele koopkans. Alle 3 deze bedrijven zijn Canadees. Strateco en Ditem houden zich uitsluitend bezig met uraniumwinning in Canada. Energy Fuels is in Canada actief met goud en platinagroepmetalen en in de VS met uranium en vanadium.
In de ‘middenmoot’ zien we weer 2 bekende grafiekvormen, die we al opmerkten bij de top 3, nl. deze van MGA.TO en ALS.V. UPC.V heeft net als DIT.V een inzinking gekend in de zomer en de herfst. Wie in deze periode het aandeel zou hebben gekocht, zat nu te glimlachen met een verdubbeling van zijn of haar inzet. Het zijn weer Canadese firma’s, waarbij het opvalt, dat Mega Uranium vooral actief is in Australië, Mongolië en Argentinië. Buiten uranium produceert het bedrijf ook molybdenium. Uranium Power Corp. produceert uranium afkomstig van Canada en de VS en Altius is leverancier van zowel uranium als nikkel uit Canada.
Het verloop van de 3 minst presterende aandelen uit de tabel resulteert in twee vergelijkbare charts (USU en RM.V). De grafiek van WNP.V lijkt eerder op die van DIT.V en UPC.V. Voortgaande hierop is hier misschien een koopkans. Van deze firma’s zijn er 2 Canadees (Rodinia en Western Prospector). De derde, Usec Inc., is gevestigd in de VS en houdt zich expliciet bezig met het produceren van verrijkt uranium voor kerncentrales.
Hiermee hebben we 9 van de 44 bedrijven van de tabel wat nader besproken. Als we rekening houden met de alsmaar toenemende behoefte aan uranium in de wereld, kunnen we niet anders dan concluderen, dat voor alle 44 deze bedrijven de toekomst rooskleurig is. Natuurlijk mits een goed beheer en geen tegenslagen zoals ondergelopen mijnschachten, zoals het nu en dan het geval is geweest in het verleden.
Maar globaal gezien is en blijft uranium een grondstof met een prijs die alleen maar zal stijgen en die relatief ongevoelig is aan economische wisselvalligheden.
Bij het openen van eventuele posities van bovenvermelde ‘uraniumaandelen’ moeten niet enkel de fundamentals van de bedrijven in kwestie bekeken worden, maar is ook ermee rekening te houden, dat het aandelen zijn met een beperkte liquiditeit.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
7 januari 2007.