...

Beleggen in uranium lucratief ?

7 januari 2007, 12:51 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Voor de ura­ni­umpri­js is geen dal­ing te verwacht­en wegens de alti­jd sti­j­gende behoefte aan elek­trische energie, zek­er in het licht van de bli­jvende groei van Chi­na, India en andere nieuwe economieën. Het afgelopen jaar koos dan ook het aan­deel van het gros van de ura­ni­umpro­du­cen­ten een noord­waartse richt­ing en het ziet er niet naar uit dat daar veran­der­ing in zal komen. 

Beleggen in ura­ni­um lucratief?


Vol­gens het offi­ciële orgaan U.S. DOE Office of Envi­ron­men­tal Man­age­ment zijn er wereld­wi­jd 441 kern­cen­trales, die samen ongeveer 16% van de totale elek­triciteit­spro­duc­tie ver­zor­gen. Er zijn een 80-tal kern­cen­trales in opbouw en/​of gep­land. Dat is veel en niet veel.

Als de Chi­nese economie bli­jft groeien met 8 tot 10% per jaar, dan zijn daar tegen het einde van deze eeuw een paar hon­derd (!) kern­cen­trales nodig. Waarom kern­cen­trales? De olie raakt sti­laan op, over 35 tot 40 jaar zullen de con­ven­tionele olieput­ten droog staan en zullen oliezand en schalieolie de sit­u­atie (miss­chien) red­den, met daar­bij in koop te nemen de hogere exploitatiekosten en dito pri­js, om van de milieu­ef­fecten maar te zwi­j­gen. De bewezen ura­ni­umvoor­raad vol­staat voor 65 tot 70 jaar, maar er zijn indi­caties dat nieuwe voor­rraden wacht­en op ont­dekking. Dat dit niet uit de lucht gegrepen is, blijkt uit het feit dat de Canadese mijn­bouw­ers Are­va en Came­co in 1999 en 2000 nieuwe ert­sla­gen hebben gevon­den, die resp. 2.100 en 7.200 tot ura­ni­um per jaar oplev­eren. En dit jaar start het twee­t­al nieuwe pro­duc­ties, goed voor samen meer dan 9.000 tot ura­ni­um per jaar. Ook in Aus­tral­ië is de ura­ni­umpro­duc­tie in uit­brei­d­ing, van de huidi­ge ca 9.500 ton naar 12.700 ton per jaar. 


Ura­ni­um (U3O8) pri­js in USD/​Brits pond, laat­ste 5 jaar
* Bron: Cameco

In het kad­er van toen­e­mende vraag bli­jft het effect op de ura­ni­umpri­js niet uit, zie grafiek hier­boven. Op 5 jaar is deze pri­js met een fac­tor 7 geste­gen. Het afgelopen jaar 2006 alleen ver­hoogde deze pri­js van 36,25 $/​lb in jan­u­ari naar 72 $/​lb, een toe­name met bij­na 99%!

Even een toelicht­ing over de deze chart. De pri­js van ura­ni­um is niet deze van het zui­v­ere metaal (chemisch sym­bool U), maar van het oxide met als sym­bool U3O8. De reden is, dat zuiver ura­ni­um­metaal niet gebruikt kan wor­den in kern­re­ac­toren omdat het aan de lucht oxideert (‘ver­roest’). Daarom ver­w­erkt men het meteen tot zijn oxide, dat dan als staven spli­jt­stof in de reac­tor wordt geschoven. Eén kilo U3O8 bevat ca 848 gram zuiver U. Uit 1 kilo U maak je ongeveer 1,179 kilo U3O8. Hier­mee moet u reken­ing houden bij het inter­preteren van sta­tis­tis­che gegevens, want de cijfers van de mijn­bouw wor­den uitge­drukt in metaal (U).

Lat­en we het nu hebben over de firma’s die zich uit­slui­tend of in grote mate bezighouden met de win­ning van ura­ni­um, dat ze eventueel ver­rijken om te ver­w­erken tot spli­jt­stof (U3O8). Onder­staande tabel geeft een overzicht van de best presterende aan­de­len in 2006 op dit gebied. 



Bron: Resource Investor

De lijst is indruk­wekkend en het is onbe­gonnen werk om alle 44 firma’s te gaan bespreken. Het eerste wat opvalt is de presta­tie van hun aan­deel het afgelopen jaar. 42 van de 44 lieten een sti­jging zien, gaande van een beschei­den 4% (USEC) tot de over­don­derende 4.233% van Ener­gy Fuels. Op één jaar een meer dan 42x hogere koers: heb dat maar eens in je portefeuille.

We bek­ijken 9 van deze 44 aan­de­len van wat nader­bij: de top 3, de 3 van de mid­den­moot’ en de 3 minst goede presteerders.


Van de top 3 ver­to­nen er 2 een analoge grafiek: EFR.V en RSC.V, ter­wi­jl DIT.V in de loop van het jaar een inzink­ing kende, die ruim­schoots goedge­maakt is. In de herf­st was hier dus een for­mi­da­bele koop­kans. Alle 3 deze bedri­jven zijn Canadees. Strate­co en Ditem houden zich uit­slui­tend bezig met ura­ni­umwin­ning in Cana­da. Ener­gy Fuels is in Cana­da actief met goud en plati­na­groep­met­al­en en in de VS met ura­ni­um en vanadium. 

In de mid­den­moot’ zien we weer 2 bek­ende grafiekvor­men, die we al opmerk­ten bij de top 3, nl. deze van MGA​.TO en ALS.V. UPC.V heeft net als DIT.V een inzink­ing gek­end in de zomer en de herf­st. Wie in deze peri­ode het aan­deel zou hebben gekocht, zat nu te glim­lachen met een ver­dubbel­ing van zijn of haar inzet. Het zijn weer Canadese firma’s, waar­bij het opvalt, dat Mega Ura­ni­um vooral actief is in Aus­tral­ië, Mon­golië en Argen­tinië. Buiten ura­ni­um pro­duceert het bedri­jf ook molyb­de­ni­um. Ura­ni­um Pow­er Corp. pro­duceert ura­ni­um afkom­stig van Cana­da en de VS en Altius is lever­anci­er van zow­el ura­ni­um als nikkel uit Canada.

Het ver­loop van de 3 minst presterende aan­de­len uit de tabel resul­teert in twee vergelijk­bare charts (USU en RM.V). De grafiek van WNP.V lijkt eerder op die van DIT.V en UPC.V. Voort­gaande hierop is hier miss­chien een koop­kans. Van deze firma’s zijn er 2 Canadees (Rodinia en West­ern Prospec­tor). De derde, Usec Inc., is geves­tigd in de VS en houdt zich expli­ci­et bezig met het pro­duc­eren van ver­rijkt ura­ni­um voor kerncentrales. 

Hier­mee hebben we 9 van de 44 bedri­jven van de tabel wat nad­er bespro­ken. Als we reken­ing houden met de als­maar toen­e­mende behoefte aan ura­ni­um in de wereld, kun­nen we niet anders dan con­clud­eren, dat voor alle 44 deze bedri­jven de toekomst rooskleurig is. Natu­urlijk mits een goed beheer en geen tegensla­gen zoals ondergelopen mijn­schacht­en, zoals het nu en dan het geval is geweest in het verleden.

Maar globaal gezien is en bli­jft ura­ni­um een grond­stof met een pri­js die alleen maar zal sti­j­gen en die relatief ongevoelig is aan economis­che wisselvalligheden.

Bij het ope­nen van eventuele posi­ties van boven­ver­melde ura­ni­u­maan­de­len’ moeten niet enkel de fun­da­men­tals van de bedri­jven in kwest­ie bekeken wor­den, maar is ook ermee reken­ing te houden, dat het aan­de­len zijn met een beperk­te liquiditeit. 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets
7 jan­u­ari 2007.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.