...

Bankenbubbel, piramidespelers .. CRASH !

25 november 2005, 11:43 | Guy Boscart | leestijd: 11 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Bij­na 2 jaar gele­den schreef ik dit artikel, het nodigd uit om het eens terug te lezen en dan te denken waar ik het in die tijd over had en of ik nu werke­lijk een roepende in de woesti­jn was zoals velen mij ver­weten in die peri­ode en de peri­ode erna …


Uit de oude doos want dit artikel heb ik op 25 novem­ber 2005 geschreven!

Het artikel heb ik gelat­en zoals ik het toen heb geschreven, u zult merken dat het­geen er nu duidelijk wordt toen door mij al in detail werd aangegeven. Van­daar dat ik het voor u nog­maals bove­naan zet en voor de nieuwe bezoek­ers ken­nis te lat­en mak­en met het­geen ik al enkele jaren aangeef. 

Onder­aan het artikel staat een reac­tieveld, als u zich even kort aan­meld kunt u ook uw mening kwi­jt, veel lez­ers stellen dat op pri­js en er kan hierover een dis­cussie ontstaan. Suc­ces ermee…

De Piramidespel­ers !!

In de peri­ode voor het jaar 2000 hebben we ken­nis gemaakt met de tech­nolo­gie bubbel ofwel de dot​.com bub­ble die zoals we nog maar al te goed weten uit elka­ar spat­te na 2000 en waar nu nog alti­jd de schade duidelijk merk­baar is. Een nieuwe bubbel zal toch niet zo snel meer wor­den gemaakt? Toch is men hardleers blijk­baar want de smaak naar meer bli­jft een slechte eigen­schap van de mens. Daarom zor­gen risi­co­volle gehedgde posi­ties nu voor ongek­ende win­sten bij de banken en bro­kers. Duizen­den mil­jar­den dol­lars schuiv­en heen en weer de wereld rond en het blijkt alle­maal zeer goed te gaan met al die posi­ties in val­u­ta, bonds, com­modi­ties en aan­de­len waar­van blijk­baar enkel de com­put­ers weten hoe het in elka­ar zit. Maar wat zal er bij een foute posi­tie die voor een domi­no-effect kan zor­gen gebeuren ??? Een ware Crash op de finan­ciële mark­ten. Ik zet voor u even eea onder elkaar …

Piramidespel­ers noem ik ze maar, want dat lijkt me toch de juiste naam voor de manier van han­de­len in dit soort risi­co­volle gehedgde posi­ties door de zeer ver­mo­gende par­ti­jen en grote banken/​bro­kers die investeren in aller­lei sec­toren en zo de rijken optisch nog rijk­er lijken te mak­en. Denk ook aan de huizen­sec­tor en de hypotheken­markt waaron­der de risi­co­volle hypotheken. De win­sten die hier­mee wor­den behaald of beter gezegd dat men denkt hier­mee te behalen zijn enorm en dra­gen meteen mee bij de winst dat een bank of broker/​deal­er maakt. Dat duurt zolang er nieuwe kap­i­tal­en wor­den aangetrokken en uit­gezet richt­ing die hal­loween­con­struc­ties. Daarom bli­jven de koers/​winst ver­houdin­gen laag in deze sec­tor en kan men steeds zeggen dat het aan­deel niet te duur is.

Met de gegevens van hier­boven wor­den we natu­urlijk in de mal­ing genomen, er wordt niets ver­keerd ver­meld maar de garantie is tot de deur zoals ik u zal proberen uiteen te doen. Een bank of invester­ings­bank is veel kwets­baarder dan men soms denkt.

In dit artikel gebruiken we de bek­ende invester­ings­bank Lehman Broth­ers als de rode draad. Via de chart van Lehman zien we meer dan duidelijk de peri­odes waar het ver­keerd ging en zelfs waar er in som­mige gevallen nood­hulp aan te pas moest komen om het bedri­jf in lev­en te houden. Enkele keren was het bij­na zover dat de boeken dicht zouden moeten. Hier­bij kunt u meteen merken dat een hoogvlieger in die orde bin­nen een maand kan wor­den gede­gradeerd tot een laagvlieger .…

Mega win­sten door Hedgeposities :

Dat de banken zo goed blijken te draaien is omdat er toch behoor­lijke risico‘s wor­den genomen, risico‘s die met het ver­loop van de tijd steeds grot­er wor­den. Er wordt steeds meer dur­fkap­i­taal de markt in gepompt ter­wi­jl er ook duizen­den mil­jar­den richt­ing de kap­i­taal­mark­ten stroomt wereld­wi­jdt. Dit gaat al lang niet meer via een oblig­atie hier en een par­tij aan­de­len daar om zo redelijk safe op rente of op div­i­dend te ver­di­enen. Neen, tegen­wo­ordig gaat het mas­saal met zeer grote posi­ties met behulp van derivat­en (hef­bomen) op onderliggende waar­den als bonds, rente, hypotheken, risi­co­volle hypotheken, onroerend goed, val­u­ta, indices en commodities.

Uit­er­aard wor­den de activiteit­en als het kopen van grote par­ti­jen aan­de­len ook gedaan maar toch zit op dit moment het groot­ste kap­i­taal gehedgd in de markt met een gigan­tis­che hef­bomen. Dat het een keer ver­keerd zal aflopen lijkt me duidelijk, het zou niet de eerste keer zijn maar het wordt deze keer wel de meest indruk­wekkende ooit. Vergelijk­baar met 1929

In het voor­beeld hieron­der ziet u dat met 5 mil­jard dol­lar een gehedgde posi­tie met een onderliggende waarde van maar lief­st 1250 mil­jard dol­lar ontstond door een derivat­en con­struc­tie. Een gigan­tisch kap­i­taal dat ervoor zorgde dat door het omvallen van LTCM er een enorm prob­leem ontstond en dat er meteen moest wor­den inge­grepen door de FED. De koers van onze rode draad in het ver­haal Lehman daalde hier­door van 40 dol­lar tot 10 dol­lar, en dit bin­nen enkele weken.

Het voor­beeld van LTCM in 1998 :

Het was de klap van de eeuw. Het wereld beroemde Long Term Cap­i­tal Man­a­gent (LTCM) zorgde bij­na voor een wereld­wi­jde financiële cri­sis. Met een kap­i­taal van 5 mil­jard dol­lar beheerde het een port­fo­lio van 1250 mil­jard dol­lar aan derivat­en. Een posi­tie in Deense oblig­aties, die men niet snel genoeg van de hand kon doen, veroorza­ak­te bij­na de groot­ste finan­ciële cri­sis uit de geschiedenis.

Vergelijk dit eens met de dag van vandaag?

Dit gebeurde er met die 5 mil­jard dollar :

Totaale kap­i­taal hedge funds :

Dat het totale kap­i­taal nu al de 1200 mil­jard dol­lar ruim over­schri­jdt ziet u op de grafiek hieron­der, maar als de hef­boom erop wordt toegepast kan die 1200 mil­jard dol­lar wel eens wor­den ver­sterkt tot het astronomis­che bedrag van 100 keer die 1000 mil­jard dol­lar. Als er bin­nen deze con­struc­ties iets niet goed afloopt, of er komt een kro­nkel bij 1 of enke­len van deze zwaar gehedgde posi­ties dan kun­nen daar in no time door het bek­ende domi­no effect hon­der­den mil­jar­den dol­lars als sneeuw voor de zon verd­wi­j­nen. Bij derivat­en bestaat namelijk de wet dat men ten aller tijde aan de ver­plichtin­gen dient te vol­doen. Hier­door verwacht ik dat deze finan­ciële tijd­bom die van 1998 behoor­lijk zal overtreffen.

Een finan­ciële ver­schuiv­ing van die orde zal zek­er wor­den gevoeld door de banken sec­tor en zek­er bij diege­nen die de afgelopen jaren enorm hebben geprof­i­teerd van deze con­struc­ties. De invester­ing- banken zoals Lehman die we hier als de rode draad gebruiken.

De ver­di­en­sten :

Elke bank rap­por­teert op dit moment record win­sten, veel door bezuinigin­gen maar een nog grot­er deel door de gigan­tis­che win­sten die wor­den behaald via de in dit artikel behan­delde con­struc­ties. Op 24 novem­ber 2005 kwam het vol­gende bericht op de schermen.


Tokio - Mit­subishi UFJ Finan­cial Group,de groot­ste bank ter wereld, heeft over de eerste helft van het lopende boek­jaar een winst geboekt van 712 mil­jard yen ofwel 5 mil­jard euro. Het is het beste half­jaar­resul­taat dat een Japanse onderne­m­ing ooit heeft behaald. Het con­cern stelt de win­stverwacht­ing met 72% naar boven bij. De prog­nose is nu 930 mil­jard yen ofwel 6,65 mil­jard euro. — Bron NOS Teletext -


U ziet het, fabelachtige win­sten ofwel bij­na eng om het te geloven. Een tegen­pool van wat er gebeurde in 1998 of in 2001 toen het voor enkele grote spel­ers bij­na over en uit was. Als we dit soort bericht­en horen dan kan het eind bij­na in zicht komen of dat is er al, het kan natu­urlijk niet dat het geld net als bij Dagob­ert Duck” vanzelf bin­nen stroomt zon­der dat daar grote risico‘s mee gepaard gaan.
En zoals al vak­er werd bewezen de afgelopen jaren zijn risi­co van die orde telkens behoor­lijk afges­traft. Om er enkele met naam te noe­men zijn de hier­boven ver­melde val van LTCM, de val van Bar­ings door Nick Lee­son, de val van World­com, Enron en de voor ons meer bek­ende Worldonline. 

Meer recent het zoveel als mogelijk naar achter geschoven geval Ref­co (was de 9e qua groote in de VS). Vreemd genoeg werd daar bij­zon­der weinig aan­dacht aan besteed maar lat­en we niet ver­geten dat daar meer dan 500 miljoen dol­lar cash verd­ween door deze piramidespel­er. Het bedri­jf was nog maar net naar de beurs gegaan.

Enfin, u ziet het … lat­en we met zijn allen hopen dat het alle­maal met een siss­er afloopt. Ik vrees echter wel het ergste.

De Crash !!

Als de finan­cial bubbel uiteen barst dan zijn de gevol­gen uit­er­aard niet te overzien. De schade zal enorm zijn en het zal door iedereen (klein en groot) wor­den gevoeld. Een beurscrash zal vol­gen ter­wi­jl ook hier­door een behoor­lijke recessie zal ontstaan. De dol­lar zal behoor­lijk moeten gaan inlev­eren en de kap­i­taal­stroom richt­ing de VS zullen wor­den bevroren. Het teko­rt zal nog meer toen­e­men ter­wi­jl de con­sument fors zal moeten besparen omdat er geen risi­co­volle lenin­gen meer te verkri­j­gen zijn in de VS.

De huizen­markt kan/​zal hier­door ineen storten zodat dit prob­leem de duim­schroeven nog meer zullen moeten wor­den aange­draait en hier­mee de con­sument lam zal leggen. De werkgele­gen­heid zal behoor­lijk afnemen.

Een sit­u­atie die de grote depressie kan/​zal inlei­den in de VS ter­wi­jl ook wij hier in Europa er behoor­lijk in mee zullen wor­den getrokken omdat de belan­gen die onze cul­tu­ur richt­ing de VS uit (te) groot zijn.

Het woord is eruit, de grote depressie” net als eind jaren 20 … Alles moet terug naar nor­maal voor dat men weer op een nor­male manier met zijn allen vooruit kun­nen. Dus niet de rijken wor­den rijk­er (ik heb het hier over amper 5% van de wereld­bevolk­ing) en de armen wor­den armer …

En onze piramidespel­ers? Gaan die verdwijnen?

Ja, de kans daarop is zeer groot. Zie Lehman, en kijk vooral naar het ver­loop van de koers. Een ware bubbel werd/​wordt gecreëerd zodat we vrij dicht bij het eind­punt aan lijken te komen. De recente ver­snelling omhoog verteld hierover veel.

De lij­nen die ik als ste­un heb getrokken komen uit rond de 85 dol­lar, maar bij een deba­cle is dit niet eens meer aan de orde. Het kan net zo goed 60, 50, 40 en ja zelfs weer 10 dol­lar wor­den. Ik heb in de chart enkele top­pen aange­duid. Kijk er maar even goed naar en trek uw eigen con­clusie maar.

Er zullen er veel lachen met al deze stellin­gen die ik probeer duidelijk te mak­en in dit artikel maar een oer-oud spreek­wo­ord in onze lage lan­den zegt toch nog alti­jd Hoog­moed komt voor de val” .… Of niet??



Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.