...

(Astro) Nout Wellink is de weg kwijt...

7 september 2005, 10:43 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Dinsdagochtend (6 sept) zijn we in kennis gesteld dat de President van de Nederlandsche Bank Nout Wellink vreest dat de hoge olieprijs het gevolg is van de orkaan “Katrina†en dat het wel eens nadelige gevolgen zal kunnen hebben voor de Nederlandse en mondiale economie (de volgorde alleen al is lachwekkend) ... Bruno kijkt even naar de capriolen van onze monetaire spilfiguur, en ik kan u alvast vertellen dat zijn (amateuristische) beleid in ieder geval geen schoonheidsprijs verdient ..
(Astro)Nout Wellink is de weg kwijt...
Dinsdagochtend (6 sept) zijn we in kennis gesteld dat de President van de Nederlandsche Bank vreest dat de hoge olieprijs het gevolg is van de orkaan “Katrina” en dat het wel eens nadelige gevolgen zal kunnen hebben voor de Nederlandse en mondiale economie (de volgorde alleen al is lachwekkend)
De prijs van ruwe olie is zo sterk gestegen dat de eventuele positieve effecten van de storm - zoals extra economische activiteit die te maken heeft met de wederopbouw - hier niet tegen opwegen. Wellink kon niet zeggen wat de directe impact is van de prijsstijging op de economische groei. Volgens hem heeft de totale prijsstijging sinds 1998 met zo'n 300% de Nederlandse groei al met 0,75 procentpunt gedrukt.


(Astro)Nout Wellink

Het kan aan mijn geheugen liggen natuurlijk, maar ik meen toch dat dezelfde heer Wellink onlangs benadrukte dat we elkaar toch niet steeds een recessie moeten aanpraten. Dat het CPB ons doet geloven dat de economie juist weer aantrekt en ons wel 1,3% groei in het vooruitzicht stelt blijkt 2 weken later alweer in twijfel getrokken.
OECD voorzitter Cotis doet er nog even vrolijk een schepje bovenop door te stellen dat Europa de deflatiezone aan het binnen stappen is en dat er nog geen spoor te bekennen valt van een halt aan stijgende olieprijzen, de inflatie cijfers dalen door een chronisch gebrek aan vraag.


Jean-Philippe COTIS

Onze kosmoNout lijkt een beetje de weg kwijt....of wellicht is er een storing in de communicatie met moeder aarde, maar dat zou kunnen liggen aan de gebrekkige apparatuur uit de vijandige Italiaanse markt.
Maar ja, de Nederlanders zitten te lang in de WW, ze sparen te veel en geven te weinig uit...dan is het natuurlijk logisch dat bedrijven hun productie elders voortzetten, waar de lonen lager zijn, de banken corrupter en ligt het dus niet aan onze zwevende President van DNB dat wij hem niet meer kun volgen.
Tijdens een televisie-interview (de ruimtewandeling of zoiets?) toont hij echter toch wel enige “aardse” trekken. Zo heeft hij begrip voor de situatie in Duitsland omdat zij nog met de naweeën van de DDR-intergratie zitten. Natuurlijk. Dat Duitsland verantwoordelijk is voor 33% van het Europeese BBP schijnt er even minder toe te doen en het is even vervelend voor Europa dat ze in Duitsland de 3% regel wat hebben moeten laten vieren om de arbeidsmarkt wat te flexibiliseren. Die flexibilisering is ook in Nederland hard nodig, maar daar stoort bijna niemand zich aan.
Wellink is het ook eens dat we in Nederland langer moeten werken. Dat moet ook wel, want de pensioengelden zijn al tijdens de eerste crash (2001-2003) voor het grootste deel verdampt en voor de rest dat nog over is heeft de USA nog wel een paar ongedekte posten.
CAO’s moeten minder collectief en meer per bedrijf. Goed plan? Ik zie al weer een kostenpostje ontstaan voor NOG meer discussie en beduidend meer werkgeversmacht aan de toch al versleten onderhandelingstafel. Dit gaat vast meer kwalitatief werk opleveren.
Sociaal, maar tegenstrijdig als hij is, geeft hij zo nu en dan een gastles of college. Onder Nibud-vlag doceert Nout spaarles aan jongeren met geldproblemen. Misschien zou je er juist Big Spenders van moeten maken... want wie de jeugd heeft...
Loonmatiging...ook zo’n fijn onderwerp, al vind hij dat woord verkeerd. Volgens Nout suggereert het dat er een deel van loon wordt ingehouden, terwijl het alleen betekent dat de lonen minder snel stijgen. Een gematigde loononwikkeling houdt dan ook in dat de reële lonen hoogstens even snel stijgen als de arbeidsproductiviteit, die op haar beurt te verhogen valt door innovaties, want zo doen ze dat in de US ook. ... Natuurlijk Nout.
En de werkloosheid lijkt inmiddels inderdaad naar een doom-percentage van 7% op te lopen, waarmee hij als evenwichtskunstenaar dan wel een goede voorspelling heeft gedaan, maar dan mag je toch vraagtekens gaan zetten bij de economische groei.
Hypotheekrentes verlagen...een nieuwe hobby van banken (naast het overnemen van sectorgenoten). Dat zal bedoeld zijn om de mensen te stimuleren huizen te kopen die veel te lang te koop staan? Van welk geld dan?
Het zorgstelsel kan ook nog wel overhoop, dat zijn maar tijdelijke extra kosten, de overheid gaat de burger alles netjes (op basis van inkomen) compenseren middels een door hen aan te vragen zorgtoeslag. De extra premie die 60% van de burgerij vanaf 1 januari 2006 moet gaan betalen is uiteraard van tijdelijke aard. Niets zo permanent als tijdelijk en dan hebben we het maar niet over de administratieve (kosten)kant van dit circus.
Ik zou de waslijst nog veel langer kunnen maken, maar u als lezer kan dat denk ik heel best zelf. Daar hoeft u echt geen economie voor gestudeerd te hebben.
Misschien heeft de voorganger van Nout nog wel wat goudklompjes hier en daar verstopt ...
Als Nout ooit de weg naar moeder aarde terug vindt en de landing niet steeds wordt uitgesteld, dan moet hij zich maar eens uit laten over wat het gaat worden: Deflatie of Hyperinflatie.
De markt, vooral in de US, geeft in ieder geval de schijn van het laatste: iedereen profiteert weer (even) en niemand betaalt. .... Het verleden leert dat die beweging meestal een einde kent van: iedereen betaalt en niemand heeft profijt.
Prettige vlucht verder Nout, naar de sterren en daar voorbij...
US Markets
Bruno Burgers

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.