...

Algemeen Dagblad 22 oktober 2004

17 december 2004, 08:29 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Inter­vieuw 22 okto­ber in het Alge­meen Dagblad …

22-10-2004

Beurscrash op komst’

Door Mar­tin Voorn

Beurs­go­eroe’ Rienk H. Kamer voor­spelt het al jaren: de aan­de­len­beurzen gaan crashen. Vol­gens Guy Boscart van USMar​kets​.nl gaat het bin­nen een paar maan­den gebeuren. Alleen is nog een trig­ger’ nodig die paniek op de financiële mark­ten doet ontstaan.

Beursstra­teeg Guy Boscart van USMar​kets​.nl ziet vooral in de Verenigde Stat­en gevaren voor aan­de­len­be­leg­gers. Hij denkt dat de toon­aangevende Dow Jones-index zakt van 9900 pun­ten nu naar rond de 7500 pun­ten en daar­na richt­ing 5000 pun­ten. Als dat gebeurt komt ook de Ned­er­landse AEX-index, die ooit’ op 703 pun­ten stond, niet ongeschon­den uit de stri­jd.

Als de Dow kraakt, zal de AEX niet meer op 320 staan… als er paniek in de VS uit­breekt en de Dow eerst naar 7500 en lat­er naar 5000 pun­ten gaat, zal de AEX in eerste instantie naar 275 – 250 pun­ten gaan. Lat­er, in een bear­mar­ket’ van 12 – 18 maan­den naar de oude bodem van 218 pun­ten of zelfs naar 150 – 175 pun­ten.” Daar­na kun je vol­gens hem wel weer instap­pen voor een mooie rit naar boven.

Boscart is in Ned­er­land de eerste die het woord beurscrash nu noemt, min­der onafhanke­lijke anal­is­ten van banken doen dit natu­urlijk niet. Boscart deed dat een paar dagen terug op FTV, een financiële nieuwszen­der op inter­net. Hij baseert zich deels op de sig­nalen en trends die de tech­nis­che analyse geeft, zo wijzen de grafieken uit dat de Dow (en ook de AEX) er slecht bij liggen.

Maar hij wijst ook op een aanzien­lijk aan­tal fun­da­mentele gevaren voor de aan­de­len­mark­ten. Het immense (laat­ste maand: 54 mil­jard dol­lar) en sti­j­gende han­del­steko­rt van de VS moet door het buiten­land gefi­nancierd wor­den. De lan­den buiten de VS zijn daar steeds min­der toe bereid. Als het buiten­land z’n geld terugtrekt kan een gevaar­lijke sit­u­atie ontstaan, ook al omdat de Amerikaanse burg­er tot z’n nek in de schulden zit.”

Ook de in 2004 met zo’n 70 pro­cent geste­gen oliepri­js betekent een bedreig­ing van de werelde­conomie, de bedri­jf­s­re­sul­tat­en en de beursko­ersen. En vol­gens Boscart moet ook de tikkende tijd­bom’ onder Amerikaanse hypotheek­fi­nanciers als Fred­die Mac en Fan­nie Mae niet onder­schat wor­den. De sit­u­atie in Irak als potentiële bedreig­ing en mogelijke aansla­gen op west­erse doe­len, al of niet door Al-Qae­da, noemt hij niet eens.

Maar je ziet al dat de angst in de markt zit, beleg­gers vlucht­en uit aan­de­len in veilige vluchthavens als goud en oblig­aties, de goud­pri­js is naar record­niveaus geste­gen. Als de par­ti­c­uliere beleg­gers in paniek rak­en kun­nen (cen­trale) bankiers en over­he­den de markt niet meer omhoog prat­en of manip­uleren. Wat mij nu al veron­trust is dat de markt niet meer omhoog komt, de ani­mo is hele­maal weg.”

En ik zie de oliepri­js (nu 51 – 54 dol­lar per vat) over niet al te lange tijd naar 75 dol­lar per vat sti­j­gen, wat natu­urlijk slecht is voor de economie en de beurzen. Ik ben geen Rienk Kamer, ik ben geen zwartk­ijk­er, ik zie het ook wel eens posi­tief, maar dat kan nu niet, de kans is groot dat er een beurscrash komt, gevol­gd door een duurza­am lagere aandelenmarkt.”


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.