22-10-2004
’Beurscrash op komst’Door Martin Voorn
‘Beursgoeroe’ Rienk H. Kamer voorspelt het al jaren: de aandelenbeurzen gaan crashen. Volgens Guy Boscart van USMarkets.nl gaat het binnen een paar maanden gebeuren. Alleen is nog een ‘trigger’ nodig die paniek op de financiële markten doet ontstaan.
Beursstrateeg Guy Boscart van USMarkets.nl ziet vooral in de Verenigde Staten gevaren voor aandelenbeleggers. Hij denkt dat de toonaangevende Dow Jones-index zakt van 9900 punten nu naar rond de 7500 punten en daarna richting 5000 punten. Als dat gebeurt komt ook de Nederlandse AEX-index, die ‘ooit’ op 703 punten stond, niet ongeschonden uit de strijd.
„Als de Dow kraakt, zal de AEX niet meer op 320 staan… als er paniek in de VS uitbreekt en de Dow eerst naar 7500 en later naar 5000 punten gaat, zal de AEX in eerste instantie naar 275 – 250 punten gaan. Later, in een ‘bearmarket’ van 12 – 18 maanden naar de oude bodem van 218 punten of zelfs naar 150 – 175 punten.” Daarna kun je volgens hem wel weer instappen voor een mooie rit naar boven.
Boscart is in Nederland de eerste die het woord beurscrash nu noemt, minder onafhankelijke analisten van banken doen dit natuurlijk niet. Boscart deed dat een paar dagen terug op FTV, een financiële nieuwszender op internet. Hij baseert zich deels op de signalen en trends die de technische analyse geeft, zo wijzen de grafieken uit dat de Dow (en ook de AEX) er slecht bij liggen.
Maar hij wijst ook op een aanzienlijk aantal fundamentele gevaren voor de aandelenmarkten. „Het immense (laatste maand: 54 miljard dollar) en stijgende handelstekort van de VS moet door het buitenland gefinancierd worden. De landen buiten de VS zijn daar steeds minder toe bereid. Als het buitenland z’n geld terugtrekt kan een gevaarlijke situatie ontstaan, ook al omdat de Amerikaanse burger tot z’n nek in de schulden zit.”
Ook de in 2004 met zo’n 70 procent gestegen olieprijs betekent een bedreiging van de wereldeconomie, de bedrijfsresultaten en de beurskoersen. En volgens Boscart moet ook de ‘tikkende tijdbom’ onder Amerikaanse hypotheekfinanciers als Freddie Mac en Fannie Mae niet onderschat worden. De situatie in Irak als potentiële bedreiging en mogelijke aanslagen op westerse doelen, al of niet door Al-Qaeda, noemt hij niet eens.
„Maar je ziet al dat de angst in de markt zit, beleggers vluchten uit aandelen in veilige vluchthavens als goud en obligaties, de goudprijs is naar recordniveaus gestegen. Als de particuliere beleggers in paniek raken kunnen (centrale) bankiers en overheden de markt niet meer omhoog praten of manipuleren. Wat mij nu al verontrust is dat de markt niet meer omhoog komt, de animo is helemaal weg.”
„En ik zie de olieprijs (nu 51 – 54 dollar per vat) over niet al te lange tijd naar 75 dollar per vat stijgen, wat natuurlijk slecht is voor de economie en de beurzen. Ik ben geen Rienk Kamer, ik ben geen zwartkijker, ik zie het ook wel eens positief, maar dat kan nu niet, de kans is groot dat er een beurscrash komt, gevolgd door een duurzaam lagere aandelenmarkt.”