...

AEX stocks - Jaarresultaten 2016

4 april 2017, 17:28 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Het fis­cale jaar 2016 zit er al een tijd­je op en nu alle AEX fond­sen hun cijfer­pub­li­caties hebben afgerond kun­nen we het rijt­je opstellen. Een overzicht van de resul­tat­en uit het jaar 2016 van alle AEX fondsen.


Enkele bedri­jven uit de lijst vallen op van­wege keer­pun­ten afgelopen jaar, maar ook bijgestelde vooruitzichten.

Ahold Del­haize heeft geen full year report gepub­liceerd omdat het in juli de fusie tussen bei­de bedri­jven heeft afgerond. Inter­es­sant is ook dat sinds die fusie de waarde van het aan­deel ges­taag bli­jft dalen. Waar rond die tijd de 23 euro nog werd aangetikt (dat niet meer is gebeurd sinds de vri­je val van begin deze eeuw) schom­melt de koers nu weer ruim onder de 20 euro. Onduidelijkhe­den in de strate­gie en de poten­tie van mark­tverover­ing in de V.S. mak­en dit fonds momenteel niet aantrekke­lijk, ter­wi­jl Ahold kwartaal na kwartaal de omzet langza­am ziet sti­j­gen. Meer transparantie is wat we nodig hebben, en wellicht ook een aantrekke­lijk­er dividend.

Gala­pa­gos is het enige aan­deel dat vorig jaar een negatief bedri­jf­s­re­sul­taat had. Dat weert de investeerder echter niet om de cen­ten er tege­naan te smi­jten want sinds de bodem op 33 euro sinds feb­ru­ari 2016, is de waarde al ruim­schoots ver­dubbeld. De kracht zit hem dan ook vooral in de voort­gang van hun medici­jnon­twik­kel­ing. Elke keer dat er posi­tief nieuws naar buiten komt schi­et het aan­deel weer hard­er omhoog. De 84 euro waar de koers nu op vaart zal dan ook zek­er nog niet de top zijn aangezien Fil­go­tinib steeds meer poten­tie laat zien. Onder andere reuma en de ziek­te van Crohn wor­den hard­nekkig aangepakt wat een gigan­tis­che klap­per kan mak­en als het medici­jn een­maal op de markt gebracht wordt.

De oliepri­js bli­jft voor komend jaar naar vele visies nog lang rond de 5060 dol­lar per vat kwakke­len. De harde koers­dal­ing schaadde de omzet en winst bij Shell en SBM Off­shore enorm, maar het tij lijkt toch te keren. Zelfs de pri­js voor een Shell aan­deel zit weer vlak bij de hoog­ste koers ooit. Mede dankz­ij flinke investerin­gen in alter­natieve energievor­men wil het bedri­jf lei­dend wor­den ten opzichte van andere oliecon­cur­renten. Pak daar­bij de vertrouwde div­i­den­den die zij álti­jd hebben bezorgd (ook in de aller­slecht­ste tij­den) en de aan­deel­houd­ers bli­jven als makke lam­met­jes volgen.

Arcelor­Mit­tal was vorig jaar de smaak­mak­er. Na veel nieuws rond de Chi­nese staal­dumpen en een hoop ges­tu­iter wist het aan­deel het jaar af te sluiten met een sti­jging van 132%. Da’s veel, maar voor AM ter­men heel nor­maal. De omzet is al jaren aan het dalen maar met goede stu­ur­man­skun­sten ston­den er onder aan de streep ein­delijk weer eens zwarte cijfers. Maar daar ligt dan ook direct het prob­leem. Als de staal­markt weinig her­s­tel weet te tonen, tot hoev­erre kun je dan met bezuinigin­gen die zwarte cijfers behouden?

De meeste cijfers tonen aan dat bedri­jven het weer beter zijn gaan doen. Ook de onder­maatse aan­de­len zit­ten in een sti­j­gende trend waarmee duidelijk is dat we momenteel in een poten­tieel sterke bull mar­ket zit­ten. Lat­en we duimen dat dit nog enkele jaren door zal zetten.

alt


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.