![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_AEX.jpg)
HOOG, HOGER, HOOGST: TOT DE BOM VALT
Het mag gezegd zijn, ik misgun zeker niemand zijn mooie beurswinsten. In tegenstelling tot het vooroordeel van velen is beleggen op de beurs niet zo eenvoudig en zeker geen synoniem van “snel rijk worden zonder er inspanning voor te moeten doenâ€. Neen “beleggen of speculeren†je noemt het maar, is hard werken en zonder inzicht kom je er naar mijn mening niet. De euforie van de afgelopen tijd maakt dan ook dat ik me wat onwennig begin te voelen, zeker wanneer ik mijn grafieken bekijk.
Neem ik hier de aex dan zien we in de koersgrafiek op weekbasis duidelijk de stijgende wig. De koersen zijn in die wig al ver gevorderd en we weten dat de krachtigste uitbraken uit een wig zich voordoen tussen ¾ vanaf de basis tot de top ofwel gaan de koersen tot in de punt van de wig. Een tweede gegeven is de zekerheid dat een uitbraak uit een wig zeer krachtig is. Nu de koersen in het doelgebied zijn aangekomen waar een uitbraak uit de wig kan verwacht worden lijkt voorzichtigheid me toch geboden. Kruipen de koersen tot in de punt van de wig dan is een aex van 500 inderdaad haalbaar. Evengoed echter vallen we er op een lager niveau al uit. Hoe dan ook zal, gezien de eigenschappen van de wig kennende, de uitbraak fors en krachtig zijn gepaard gaande met een snelle terugval van de koersen.
Bekijken we ook nog de periode april-juni 2002 dan zien we daar een paar gaps liggen waarvan de eerste zich situeert op een niveau van 483. Geen certitude dus gezien de aex in de wig tot 500 kan kruipen maar we moeten er rekening mee houden dat 483 evengoed kans maakt het eindstation te worden voor de aex. Bovendien situeert zich rond die niveaus duidelijk een sterke horizontale weerstandszone.
Kijken we in de tweede grafiek dan ook nog eens naar de adx dan zien we dat deze nu evenhoog noteert als in november 2002. Overspannen dus en we zie de indicator een lichte knik maken naar beneden toe wat dus een negatieve divergentie geeft met de koersgrafiek. Nu geeft de adx dikwijls vroegtijdig een waarschuwing maar het blijft niettemin een geldige waarschuwing. Ook wat de MACD betreft zien we dat deze indicator bijlange na de koersen niet meer in eenzelfde mate volgt. Ook daar een verlies aan kracht dus of noem het verlies aan momentum. Bovendien is de beweging in de macd wat mij betreft nog steeds te bezien als een terugtest van een eerder doorbroken steunlijn wat al evenmin bezwaarlijk als positief kan aangemerkt worden.
Conclusie:
De index mag dan wel kans maken nog even hoger te gaan, echter het gevaar loert om de hoek en daar moeten we terdege rekening mee houden. Voor wie nu nog instapt zou de vraag dan ook moeten zijn? Welk potentieel verwacht ik van mijn belegging en is dat potentieel gezien het niveau waar we ons nu bevinden wel de moeite waard om het risico nog aan te gaan.
Schrijver heeft een shortspread in de index op het ogenblik van schrijven.
Edwin Vandamme
© US Markets
© US Markets
24 april 2006
Ondergetekende is technisch analist bij US Markets en schrijft daarnaast columns, analyses en financiële berichten. Schrijver heeft een shortspread in de index op het ogenblik van schrijven.
e‑mail: edwin@usmarkets.nl