...

AEX handhaaft zich boven 550-puntengrens

19 juni 2007, 10:02 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De AEX-index hand­haafde zich op Merg­er Mon­day boven het niveau van 550 pun­ten. Ondanks de lichte dal­ing was dat een sterke presta­tie na de forse koer­swinst van afgelopen week. Mee­val­lende Amerikaanse macro­ci­jfers en expi­ratie op de optiebeurs zorgden vorige week voor een behoor­lijke sti­jging. Dat de index ver­vol­gens wat stoom afblies, is niet meer dan een logisch gevolg. Posi­tief is dat de index op dag­ba­sis ein­delijk de negatieve diver­gen­tie met de koop­krachtindi­ca­tor RSI van zich af heeft geschud. Op week­ba­sis echter, is deze nog wel intact. Het koers­doel van 550 pun­ten is behaald en nu is het zaak dat de index de sti­j­gende trend voortzet. Er zijn boven de 531-pun­ten­grens inmid­dels diverse koer­shi­at­en gevor­md die als een airbag kun­nen fungeren. 

De groot­ste daler was Rodam­co Europe met een ver­lies van 3%. Het vast­goed­fonds zal fuseren met het Franse Uni­bail. Aangezien deze fusie in aan­de­len (Uni­bail) zal plaatsvin­den, reageerde Rodam­co Europe negatief op de koers­dal­ing van de fusiepart­ner in Par­i­js. Akzo Nobel liet een ver­lies van 1% opteke­nen nadat ICI het vrien­delijke over­name­bod van 600 pence afwees. Beleg­gers zijn bang dat Akzo Nobel (nog) dieper in de buidel zal moeten gaan tas­ten om de Britse chemiereus in te lijven. In New York stond Alcoa in de schi­jn­wer­pers. Een tijd gele­den was s werelds groot­ste alu­mini­umpro­du­cent de jäger op het Canadese Alcan. Momenteel is Alcoa zelf een gewil­de over­name­prooi. Het Brits-Aus­tralis­che BHP Bil­li­ton over­weegt een bod uit te bren­gen op Alcoa. Vol­gens The Times is BHP bereid $ 40 mil­jard op tafel te leggen voor het con­cern uit Pittsburgh. 

Van­daag staat de Uni-Invest beurs(her)introductie op de Ams­ter­damse beurs gep­land. Daarmee is het vast­goed­fonds terug van wegge­weest. In 2002 werd Uni-invest overgenomen door een con­sor­tium van branchegenoot Mer­wede Group en de Amerikaanse zak­en­bank Lehman Broth­ers. De intro­duc­tieko­ers zal tussen € 13 en € 15,50 bedra­gen. Ahold zal een buitenge­wone ver­gader­ing van aan­deel­houd­ers beleggen. Daar­bij zullen de plan­nen voor een omge­keerde aan­de­len­splits­ing, een extra div­i­den­duitk­er­ing en de verkoop US Food­ser­vice aan aan­deel­houd­ers wor­den voorgelegd.



Zoals we eerder con­sta­teer­den, bleef de negatieve diver­gen­tie met de RSI de AEX-index als een plaaggeest achter­vol­gen. Wel­nu, op dag­ba­sis is deze door de toegenomen koop­kracht in ieder geval afgeschud. Alleen op week­ba­sis valt dit nog waar te nemen. Mocht deze indi­ca­tor zich in dezelfde sti­j­gende lijn als de AEX bli­jven ontwikke­len, dan neemt het gevaar van een forse cor­rec­tie af en kan de index verder stijgen. 

Het koers­doel van 550 pun­ten is inmid­dels een gepasseerd sta­tion en het is de vraag waar de vol­gende halte zich bevin­dt. Het vol­gende koers­doel kun­nen we bereke­nen door het ver­schil tussen de ste­un­zone rond 530 pun­ten en de weer­stand bij 550 pun­ten op te tellen bij het uit­braakniveau. Hier­door ontstaat een nieuw koers­doel op 570 pun­ten. Neer­waarts mogen we ste­un verwacht­en rond 545 pun­ten, waar een opwaarts koer­shi­aat is ontstaan.

Aangezien de index steeds krachtig opveerde bij het ste­un­niveau rond 531 pun­ten, blijkt dat de markt grote onderliggende kracht heeft.
Het gevaar voor een grote dal­ing is vooral­snog geweken en de blik wordt gericht op nieuwe hoogtepun­ten van de afgelopen jaren. Waakza­amheid bli­jft echter nog steeds gebo­den aangezien de koop­krachtindi­ca­tor op week­ba­sis nog steeds negatieve diver­gen­tie laat zien. Mocht het sen­ti­ment dus onver­hoopt toch draaien, dan zal dit extra zwaar doorwerken. 

Vooral­snog is de kust veilig en kan men selec­tief meedeinen op de gol­ven. Een suc­cesvolle terugtest van het uit­braakniveau boven de zone rond 550 pun­ten zou het posi­tieve beeld beves­ti­gen. We bli­jven echter met een goudzeef de beste kan­sheb­bers eruit filteren. 

Met vrien­delijke groet,
Harm van Wijk
Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.