...

AEX 2007: sier- of knalvuurwerk?

28 december 2006, 01:17 | US Markets Redactie | leestijd: 12 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Wat staat er het komende jaar te wacht­en? Een analyse van de AEX op de week- en maand­grafiek. De eerste tech­nis­che analyse door Jan.
Ooit komt er een dag, een dag waarop je beseft en ziet dat het op de beurs niet om de fun­da­menten gaat maar om een doorge­draaide markt die enkel en alleen ver­sim­pelde en ver­draaide ver­sies van de werke­lijkheid weer kan geven. Daarom kwam ik een tijd terug op het bij­zon­der slechte idee me steeds min­der met de macro-economie en steeds meer met de zonde en qua­si-weten­schap die de tech­nis­che analyse heet bezig te houden. 

Om het nog erg­er te mak­en probeer ik ook zelf meth­od­es te creëren. Onder andere gebaseerd op bestaande the­o­rieën die door de groothe­den der zakken­vullers zijn geschapen. Ik ben in tegen­stelling tot hen alleen wel in de goede veron­der­stelling om mijn geheim­p­jes te bewaren maar nog net slecht genoeg om wel te vertellen wat vol­gens mijn meth­od­es zou kun­nen gebeuren. 

Ik heb me in behoor­lijk wat mate­ri­aal verdiept maar mijn inter­esse gaat met name uit naar volatiliteit, de din­gen die ik zelf zie en Leonar­do Pisano, ofwel Fibonac­ci. Ik kijk eigen­lijk nauwelijks naar de gebruike­lijke tech­nis­che indi­ca­toren die u stan­daard bij de koersen kri­jgt meegeleverd. Gezien indi­ca­toren afgeleid zijn van de koers zelf vind ik de waarde ervan meestal niet groot genoeg. Belan­grijk­er vind ik het om direct zak­en uit koersen af te lei­den. Indi­ca­toren zijn enkel een hulp­mid­del om bepaalde din­gen sneller te kun­nen zien en daarom bruikbaar. 

Mijn analy­ses over de economie en onder andere de huizen­markt (waar­bij ik waarschuwde voor een overver­hitte markt) waren voorheen redelijk gewaardeerd, ik wil Jeroen nog bedanken voor de gegeven cred­its in zijn laat­ste col­umn. Ik verwacht nog niet veel van mezelf op tech­nisch gebied maar hoop u toch steeds meer van dienst te kun­nen zijn.

In deze col­umn zal ik voor­namelijk tijds­doe­len en mijn gol­ven­telling bespreken. Tijds­doe­len ben ik momenteel nog dieper aan het onder­zoeken maar ik wil ook al wat resul­tat­en ervan met u delen gezien er toch aardig wat uit te halen valt. De gol­ven­telling heb ik op een groot aan­tal charts al suc­cesvol geback­test en gebruik ik tegen­wo­ordig eigen­lijk alti­jd wan­neer ik naar een grafiek kijk. 

Het is tijd om ter zake te komen. Een analyse van de AEX op week- en maandgrafiek.

MAAND­GRAFIEK

Als eerste de maand­grafiek met de MA DUAL 513, een betrouw­bare indi­ca­tor voor de vol­gzame beleg­ger die garant staat voor een relatief zek­er ren­de­ment indi­en deze daad­w­erke­lijk gevol­gd wordt. Een soort automa­tis­che schakel­bak, niet echt sportief maar iets waar menig anal­ist met onbek­wame analy­ses nodig gebruik van zou kun­nen mak­en. Vijf en der­tien zijn natu­urlijk fibonac­ci getallen, der­tien i.p.v. acht omdat deze min­der errors geeft.
.
Zoals u ziet heb ik ook paarse stip­pen ingetek­end. Dat is een van de zelfge­creëerde meth­od­es die ik momenteel hanteer. Bij de aangegeven pun­ten was er vol­doende risi­co­beloning om in te stap­pen. Wan­neer de Dual een sig­naal geeft doet mijn sys­teem­p­je dat ook steeds maar dan eerder. Het is niet gebaseerd op het gemid­delde van de koers maar op volatiliteit. Er is gedurende de hele uptrend op basis van dit sys­teem geen enkel verkoopsig­naal gekomen, daar de Dual bijvoor­beeld een zeer vals kreng gaf op een bodem. U ziet wel dat er mid­den 2004 een zwak sig­naal was, maar de MA Dual is steeds ruim­schoots verslagen. 

Huidi­ge situatie

Er was in novem­ber een tijds­doel in de maand­grafiek, dat is een punt waarop er een grote kans is dat de trend zal keren. Tot op het moment dat ik dit schri­jf is dit nog steeds de top van de beweg­ing. Echter staan er voor deze maand ook twee sterke draaipun­ten en we zien dan ook dat er een bodem is gemaakt en de index sterk geste­gen is. De maand hier­na maar ook in feb­ru­ari liggen er weer draaipun­ten, het is dus voor de komende maan­den wat vertroe­beld en dus is een wat min­der mooie trend te verwacht­en. Het sig­naal is ook nog niet juist voor een duidelijke top. Ik verwacht voor 2007 wel de laat­ste beweg­ing omhoog in de trend gezien de beweg­ing vanaf 409 de laat­ste moet zijn op de maandgrafiek.

Tijds­doe­len

Ik zie bin­nenko­rt enkele tijds­doe­len aankomen. Het eerste draaipunt dat ik heb berek­end op de maand­grafiek ligt rond feb­ru­ari, rond mei ligt het vol­gende belan­grijke punt. Ik ben gro­ten­deels de werk­ing van tijds­doe­len nog aan het onder­zoeken maar heb al wel gemerkt dat trend­wi­jzigin­gen in een dal­ende beweg­ing beter te timen zijn dan sti­j­gende beweg­in­gen, waarschi­jn­lijk door de grotere emotie van een dal­ing, emotie is namelijk voor­spel­baar. Op basis van de komende tijds­doe­len moet rond feb­ru­ari reken­ing gehouden wor­den met een draai op de maandgrafiek.

Uit sta­tis­tisch onder­zoek wat ik aan het begin van dit jaar al heb ver­richt (data vanaf 1900) blijkt dat 2007 een grote kans heeft om een slecht beurs­jaar te wor­den. Dat is anders dan menig anal­ist verwacht dus. Hier houd ik dan ook reken­ing mee. Fun­da­menteel gezien heb ik ook geen hoge pet op van de economieën. 

Gol­ven­telling

De maand­grafiek van de AEX zit in de laat­ste golf­be­weg­ing op basis van mijn sys­tem­a­tis­che gol­ven­meth­ode, dit verk­laart waarom ik geen grote beweg­ing omhoog meer zie voor 2007. Ik tel anders dan bij Elliott het geval is, ik tel ook vol­gens een vaste meth­ode. In de dal­ing vanaf 2000 heeft deze meth­ode bij de bodem de laat­ste golf afge­maakt, deze meth­ode acht ik ook behoor­lijk betrouw­baar. De huidi­ge telling kan indi­en nodig best een ste­vige cor­rec­tie naar bene­den ver­dra­gen, de top is voor­lop­ig nog niet geplaatst. 

WEEK­GRAFIEK

Ik begin weer met een sim­pel plaat­je van de MA Dual met mijn pun­ten erbij, rood is nu een verkoop. 


U ziet net als bij de maand­grafiek dat wan­neer de MA Dual een sig­naal geeft mijn sys­teem dit eerder doet. U kunt met de MA Dual ook eerder sig­nalen kri­j­gen door deze kor­ter in te stellen, maar dan zult u ook veel errors kri­j­gen en dan zal het waarschi­jn­lijk uit uw strot gaan komen. Mijn sys­teem is sneller dan de Dual en geeft niet of nauwelijks errors. Het laatst gegeven sig­naal gaf ook weer een goede mogelijkheid om in te stappen.

Huidi­ge situatie

Er was de week na de afgelopen bodem een draaipunt op de week­grafiek. Het was maar een enkel tijds­doel dus het was niet heel duidelijk. Daar­voor had ik twee draaipun­ten in de week na de top. Het sys­teem op de grafiek gaf de weken hier­na ook een beves­ti­gend sig­naal. Sys­tem­a­tisch was de beweg­ing vanaf 409 eigen­lijk erg mooi. De week na de bodem van 409 lag er een clus­ter van tijds­doe­len en tussen­ti­jdse bodem­p­jes zoals die van 460 wer­den ook ges­te­und door draaipunten.

Tijds­doe­len

Over ongeveer 9 han­del­sweken (feb­ru­ari) is er een duidelijk draaipunt. Hier liggen namelijk 4 tijds­doe­len dicht bij elka­ar en dat is relatief veel. Daar­na heb ik weer een belan­grijk draaipunt. Maar­lief­st 5 draaipun­ten komen bij elka­ar over 22 weken (mei), dat is voor die lengte vooruit behoor­lijk veel en een zeer onwaarschi­jn­lijk toeval.

Het leuke is dat deze berekenin­gen ook samen­vallen met de tijds­doe­len in de maand­grafiek. Ik ben ervan over­tu­igd dat we hier een mooie kans gaan kri­j­gen maar of het sier- of knalvu­ur­w­erk (up/​down) zal wor­den is nog niet te zeggen. Het is alleen mogelijk om draaipun­ten te voor­spellen op basis van de tijd, tegen de tijd dat er gedraaid wordt is het aan de hand van de grafiek meestal wel vrij duidelijk wat er met de pri­js zal gebeuren. Tijds­doe­len zijn dus ook echt tijdsdoelen.

Gol­ven­telling

Momenteel zit­ten we in de laat­ste golf op de week­grafiek, het is niet duidelijk hoe lang deze nog zal duren. Het is ook mogelijk dat de week­grafiek indi­en nodig nog een nieuwe golf­be­weg­ing maakt wan­neer de maand­grafiek nog niet klaar is. Ik houd vooral­snog vast aan feb­ru­ari en mei als belan­grijke richt­pun­ten gezien ik hier belan­grijke draaipun­ten op zow­el de week- als maand­grafiek heb. Tegen die tijd zal het patroon duidelijk­er gaan wor­den en weten we beter hoe de scenario’s erbij liggen. 

15 jan­u­ari

Over 11 han­dels­da­gen heb ik nog een belan­grijk tijds­doel op de dag­grafiek. Ik heb op de dag­grafiek 18 berekenin­gen los­ge­lat­en en 5 hier­van wijzen naar dit punt. Als ik het tussen alle feestda­gen goed heb gezien komt dit uit op maandag 15 januari.

De week­grafiek vind ik de komende tijd wat troe­belt­jes, pas rond feb­ru­ari wordt deze duidelijk­er. Ik ga in jan­u­ari het patroon in ieder geval goed in de gat­en houden en extra tijds­doe­len bereke­nen, omdat het momenteel nog niet hele­maal vast ligt wat de dag­grafiek daar zal doen. Maar er ligt een draaipunt, daar zijn de cijfers duidelijk over. Of het een top of bodem zal zijn is nog niet te zeggen, daar­voor moeten we het patroon gaan zien. Tijd geldt alleen voor tijd en pri­js voor pri­js. Je kunt met tijd geen pri­js bereke­nen of ander­som. Ik ben wel van plan dit in de toekomst verder te onder­zoeken want heb wel gedacht­es bij hoe dit gecom­bi­neerd zou kun­nen worden.

Dow Jones

Ik heb ook nog even snel naar de Dow maand­grafiek gekeken. Ook daar lijkt er net als bij de AEX rond feb­ru­ari een keer­punt te liggen. Deze maand en in jan­u­ari is er echter ook een tijds­doel. Het patroon voor de korte ter­mi­jn is dus net als bij de AEX wat troebel. De Dow zit ook nog niet in de laat­ste golf op de week­grafiek en moet daar­voor eerst omlaag om die golf in te kun­nen gaan. De maand­grafiek zit al wel in de laat­ste golf.

Verder zie ik eigen­lijk weinig draaipun­ten op de maand­grafiek bij deze index. Wel ligt er een ste­vig tijds­doel rond feb­ru­ari 2008, daar ligt voor de AEX ook een draaipunt. Maar dat is vooral­snog te ver vooruit.

In mei ligt er in tegen­stelling tot de AEX geen duidelijk tijds­doel voor de Dow. Wel heeft de Dow in april een tijds­doel. Bei­de indices zit­ten nu hoe dan ook in de afrond­ings­fase van de trend. Ik vind de huidge peri­ode rijp voor een Gus­tave Le Bön moment”. Daar bedoel ik mee dat je niet ver­plicht bent om te han­de­len en dat het soms beter is om even af te wacht­en wat er gaat gebeuren en niet te veel te speculeren. Aan de hand van tijds­doe­len kan op eventuele keer­pun­ten inge­speeld worden.

Algemene visie

Hoewel deze col­umn gro­ten­deels over tijds­doe­len gaat ben ik toch meer een waarne­mer, deze doe­len zijn vooral hand­ig om op bepaalde scenario’s voor­bereid te zijn maar mogen een analyse niet afhanke­lijk mak­en. Het is ook iets waar ik nog meer onder­zoek naar wil ver­richt­en. Ik wil ook proberen in de toekomst de tijd met de pri­js te combineren. 

Op het gebied van de gol­ven­telling zit de AEX zow­el op week als maand­ba­sis in de afrond­ings­fase. De Dow kent dit ook op de maand­grafiek maar nog niet genoeg op de weekgrafiek. 

Voor 2007 in het geheel ben ik dus niet al te opti­mistisch. Ik verwacht wel dat het nog wat verder omhoog kan en dat bestaande aan­de­len­posi­ties nog aange­houden kun­nen wor­den maar dat er ook een belan­grijke top gezet gaat wor­den in het eerste half­jaar die waarschi­jn­lijk een behoor­lijke dal­ing in zal luiden. 

US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.