![](/images/legacy-userimages/userimages/logovoorforum.gif)
Ooit komt er een dag, een dag waarop je beseft en ziet dat het op de beurs niet om de fundamenten gaat maar om een doorgedraaide markt die enkel en alleen versimpelde en verdraaide versies van de werkelijkheid weer kan geven. Daarom kwam ik een tijd terug op het bijzonder slechte idee me steeds minder met de macro-economie en steeds meer met de zonde en quasi-wetenschap die de technische analyse heet bezig te houden.
Om het nog erger te maken probeer ik ook zelf methodes te creëren. Onder andere gebaseerd op bestaande theorieën die door de grootheden der zakkenvullers zijn geschapen. Ik ben in tegenstelling tot hen alleen wel in de goede veronderstelling om mijn geheimpjes te bewaren maar nog net slecht genoeg om wel te vertellen wat volgens mijn methodes zou kunnen gebeuren.
Ik heb me in behoorlijk wat materiaal verdiept maar mijn interesse gaat met name uit naar volatiliteit, de dingen die ik zelf zie en Leonardo Pisano, ofwel Fibonacci. Ik kijk eigenlijk nauwelijks naar de gebruikelijke technische indicatoren die u standaard bij de koersen krijgt meegeleverd. Gezien indicatoren afgeleid zijn van de koers zelf vind ik de waarde ervan meestal niet groot genoeg. Belangrijker vind ik het om direct zaken uit koersen af te leiden. Indicatoren zijn enkel een hulpmiddel om bepaalde dingen sneller te kunnen zien en daarom bruikbaar.
Mijn analyses over de economie en onder andere de huizenmarkt (waarbij ik waarschuwde voor een oververhitte markt) waren voorheen redelijk gewaardeerd, ik wil Jeroen nog bedanken voor de gegeven credits in zijn laatste column. Ik verwacht nog niet veel van mezelf op technisch gebied maar hoop u toch steeds meer van dienst te kunnen zijn.
In deze column zal ik voornamelijk tijdsdoelen en mijn golventelling bespreken. Tijdsdoelen ben ik momenteel nog dieper aan het onderzoeken maar ik wil ook al wat resultaten ervan met u delen gezien er toch aardig wat uit te halen valt. De golventelling heb ik op een groot aantal charts al succesvol gebacktest en gebruik ik tegenwoordig eigenlijk altijd wanneer ik naar een grafiek kijk.
Het is tijd om ter zake te komen. Een analyse van de AEX op week- en maandgrafiek.
MAANDGRAFIEK
Als eerste de maandgrafiek met de MA DUAL 5⁄13, een betrouwbare indicator voor de volgzame belegger die garant staat voor een relatief zeker rendement indien deze daadwerkelijk gevolgd wordt. Een soort automatische schakelbak, niet echt sportief maar iets waar menig analist met onbekwame analyses nodig gebruik van zou kunnen maken. Vijf en dertien zijn natuurlijk fibonacci getallen, dertien i.p.v. acht omdat deze minder errors geeft.
.
Zoals u ziet heb ik ook paarse stippen ingetekend. Dat is een van de zelfgecreëerde methodes die ik momenteel hanteer. Bij de aangegeven punten was er voldoende risicobeloning om in te stappen. Wanneer de Dual een signaal geeft doet mijn systeempje dat ook steeds maar dan eerder. Het is niet gebaseerd op het gemiddelde van de koers maar op volatiliteit. Er is gedurende de hele uptrend op basis van dit systeem geen enkel verkoopsignaal gekomen, daar de Dual bijvoorbeeld een zeer vals kreng gaf op een bodem. U ziet wel dat er midden 2004 een zwak signaal was, maar de MA Dual is steeds ruimschoots verslagen.
Huidige situatie
Er was in november een tijdsdoel in de maandgrafiek, dat is een punt waarop er een grote kans is dat de trend zal keren. Tot op het moment dat ik dit schrijf is dit nog steeds de top van de beweging. Echter staan er voor deze maand ook twee sterke draaipunten en we zien dan ook dat er een bodem is gemaakt en de index sterk gestegen is. De maand hierna maar ook in februari liggen er weer draaipunten, het is dus voor de komende maanden wat vertroebeld en dus is een wat minder mooie trend te verwachten. Het signaal is ook nog niet juist voor een duidelijke top. Ik verwacht voor 2007 wel de laatste beweging omhoog in de trend gezien de beweging vanaf 409 de laatste moet zijn op de maandgrafiek.
Tijdsdoelen
Ik zie binnenkort enkele tijdsdoelen aankomen. Het eerste draaipunt dat ik heb berekend op de maandgrafiek ligt rond februari, rond mei ligt het volgende belangrijke punt. Ik ben grotendeels de werking van tijdsdoelen nog aan het onderzoeken maar heb al wel gemerkt dat trendwijzigingen in een dalende beweging beter te timen zijn dan stijgende bewegingen, waarschijnlijk door de grotere emotie van een daling, emotie is namelijk voorspelbaar. Op basis van de komende tijdsdoelen moet rond februari rekening gehouden worden met een draai op de maandgrafiek.
Uit statistisch onderzoek wat ik aan het begin van dit jaar al heb verricht (data vanaf 1900) blijkt dat 2007 een grote kans heeft om een slecht beursjaar te worden. Dat is anders dan menig analist verwacht dus. Hier houd ik dan ook rekening mee. Fundamenteel gezien heb ik ook geen hoge pet op van de economieën.
Golventelling
De maandgrafiek van de AEX zit in de laatste golfbeweging op basis van mijn systematische golvenmethode, dit verklaart waarom ik geen grote beweging omhoog meer zie voor 2007. Ik tel anders dan bij Elliott het geval is, ik tel ook volgens een vaste methode. In de daling vanaf 2000 heeft deze methode bij de bodem de laatste golf afgemaakt, deze methode acht ik ook behoorlijk betrouwbaar. De huidige telling kan indien nodig best een stevige correctie naar beneden verdragen, de top is voorlopig nog niet geplaatst.
WEEKGRAFIEK
Ik begin weer met een simpel plaatje van de MA Dual met mijn punten erbij, rood is nu een verkoop.
U ziet net als bij de maandgrafiek dat wanneer de MA Dual een signaal geeft mijn systeem dit eerder doet. U kunt met de MA Dual ook eerder signalen krijgen door deze korter in te stellen, maar dan zult u ook veel errors krijgen en dan zal het waarschijnlijk uit uw strot gaan komen. Mijn systeem is sneller dan de Dual en geeft niet of nauwelijks errors. Het laatst gegeven signaal gaf ook weer een goede mogelijkheid om in te stappen.
Huidige situatie
Er was de week na de afgelopen bodem een draaipunt op de weekgrafiek. Het was maar een enkel tijdsdoel dus het was niet heel duidelijk. Daarvoor had ik twee draaipunten in de week na de top. Het systeem op de grafiek gaf de weken hierna ook een bevestigend signaal. Systematisch was de beweging vanaf 409 eigenlijk erg mooi. De week na de bodem van 409 lag er een cluster van tijdsdoelen en tussentijdse bodempjes zoals die van 460 werden ook gesteund door draaipunten.
Tijdsdoelen
Over ongeveer 9 handelsweken (februari) is er een duidelijk draaipunt. Hier liggen namelijk 4 tijdsdoelen dicht bij elkaar en dat is relatief veel. Daarna heb ik weer een belangrijk draaipunt. Maarliefst 5 draaipunten komen bij elkaar over 22 weken (mei), dat is voor die lengte vooruit behoorlijk veel en een zeer onwaarschijnlijk toeval.
Het leuke is dat deze berekeningen ook samenvallen met de tijdsdoelen in de maandgrafiek. Ik ben ervan overtuigd dat we hier een mooie kans gaan krijgen maar of het sier- of knalvuurwerk (up/down) zal worden is nog niet te zeggen. Het is alleen mogelijk om draaipunten te voorspellen op basis van de tijd, tegen de tijd dat er gedraaid wordt is het aan de hand van de grafiek meestal wel vrij duidelijk wat er met de prijs zal gebeuren. Tijdsdoelen zijn dus ook echt tijdsdoelen.
Golventelling
Momenteel zitten we in de laatste golf op de weekgrafiek, het is niet duidelijk hoe lang deze nog zal duren. Het is ook mogelijk dat de weekgrafiek indien nodig nog een nieuwe golfbeweging maakt wanneer de maandgrafiek nog niet klaar is. Ik houd vooralsnog vast aan februari en mei als belangrijke richtpunten gezien ik hier belangrijke draaipunten op zowel de week- als maandgrafiek heb. Tegen die tijd zal het patroon duidelijker gaan worden en weten we beter hoe de scenario’s erbij liggen.
15 januari
Over 11 handelsdagen heb ik nog een belangrijk tijdsdoel op de daggrafiek. Ik heb op de daggrafiek 18 berekeningen losgelaten en 5 hiervan wijzen naar dit punt. Als ik het tussen alle feestdagen goed heb gezien komt dit uit op maandag 15 januari.
De weekgrafiek vind ik de komende tijd wat troebeltjes, pas rond februari wordt deze duidelijker. Ik ga in januari het patroon in ieder geval goed in de gaten houden en extra tijdsdoelen berekenen, omdat het momenteel nog niet helemaal vast ligt wat de daggrafiek daar zal doen. Maar er ligt een draaipunt, daar zijn de cijfers duidelijk over. Of het een top of bodem zal zijn is nog niet te zeggen, daarvoor moeten we het patroon gaan zien. Tijd geldt alleen voor tijd en prijs voor prijs. Je kunt met tijd geen prijs berekenen of andersom. Ik ben wel van plan dit in de toekomst verder te onderzoeken want heb wel gedachtes bij hoe dit gecombineerd zou kunnen worden.
Dow Jones
Ik heb ook nog even snel naar de Dow maandgrafiek gekeken. Ook daar lijkt er net als bij de AEX rond februari een keerpunt te liggen. Deze maand en in januari is er echter ook een tijdsdoel. Het patroon voor de korte termijn is dus net als bij de AEX wat troebel. De Dow zit ook nog niet in de laatste golf op de weekgrafiek en moet daarvoor eerst omlaag om die golf in te kunnen gaan. De maandgrafiek zit al wel in de laatste golf.
Verder zie ik eigenlijk weinig draaipunten op de maandgrafiek bij deze index. Wel ligt er een stevig tijdsdoel rond februari 2008, daar ligt voor de AEX ook een draaipunt. Maar dat is vooralsnog te ver vooruit.
In mei ligt er in tegenstelling tot de AEX geen duidelijk tijdsdoel voor de Dow. Wel heeft de Dow in april een tijdsdoel. Beide indices zitten nu hoe dan ook in de afrondingsfase van de trend. Ik vind de huidge periode rijp voor een “Gustave Le Bön moment”. Daar bedoel ik mee dat je niet verplicht bent om te handelen en dat het soms beter is om even af te wachten wat er gaat gebeuren en niet te veel te speculeren. Aan de hand van tijdsdoelen kan op eventuele keerpunten ingespeeld worden.
Algemene visie
Hoewel deze column grotendeels over tijdsdoelen gaat ben ik toch meer een waarnemer, deze doelen zijn vooral handig om op bepaalde scenario’s voorbereid te zijn maar mogen een analyse niet afhankelijk maken. Het is ook iets waar ik nog meer onderzoek naar wil verrichten. Ik wil ook proberen in de toekomst de tijd met de prijs te combineren.
Op het gebied van de golventelling zit de AEX zowel op week als maandbasis in de afrondingsfase. De Dow kent dit ook op de maandgrafiek maar nog niet genoeg op de weekgrafiek.
Voor 2007 in het geheel ben ik dus niet al te optimistisch. Ik verwacht wel dat het nog wat verder omhoog kan en dat bestaande aandelenposities nog aangehouden kunnen worden maar dat er ook een belangrijke top gezet gaat worden in het eerste halfjaar die waarschijnlijk een behoorlijke daling in zal luiden.
US Markets